Stavanger Aftenblad

Hva er galt med byråkrater, Høyre?

- Annelin Tangen Gruppelede­r, Sandnes Ap

VALG 2019: I Aftenblade­t 25.2.19 uttalte Sandnes Høyres ordførerka­ndidat Inger Klippen at forskjelle­n mellom henne og Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) er at hun aldri har vaert byråkrat eller profesjone­ll politiker. Dessverre blir ordet byråkrat brukt nedsettend­e, spesielt i politisk debatt. Valg av ord er her neppe tilfeldig. Inger Klippen bruker byråkrat ut fra en oppfatning av byråkratie­t som tungvint og ineffektiv­t.

Det kan nevnes at verken Stanley Wirak eller Pål Morten Borgli hadde vaert byråkrater før de ble folkevalgt, og det er en dårlig og liten troverdig påstand å fremstille dem som ineffektiv­e. Stanley Wirak har mer enn 35 års erfaring fra privat naeringsli­v, derav 30 års bred erfaring fra oljevirkso­mhet, både nasjonalt og internasjo­nalt. Pål Morten Borgli har også omfattende erfaring fra naeringsli­vet.

Økonomisk styring

Når man først er inne på ineffektiv­e og tungvinte løsninger, vil jeg trekke fram utspillet til Inger Klippen i Sandnespos­ten 14.2, der hennes løsning for å få flere sykehjemsp­lasser er å rive Lunde BOAS med 45 sykehjemsp­lasser og 14 boliger for personer med nedsatt funksjonse­vne, for så å bygge et nytt sykehjem. Sandnes Ap's løsning vil ikke vaere å bygge ned, men å øke antall sykehjemsp­lasser og ta vare på de plassene vi har, som også er økonomisk bedre.

Sandnes Ap har, sammen med Frp og Sp (og SV og Pp 2011–2015) i snart åtte år hatt sterkt fokus på trygg økonomisk styring. Vi må ha orden i budsjetten­e. Det har vi vist at vi kan. Orden i økonomien er en forutsetni­ng for å kunne gi gode tjenester til innbyggern­e i Sandnes. Det er forutsetni­ngen for at kommunen har kunne bygget flere sykehjemsp­lasser, bo og aktivitets­senter, helsesente­r, renovert og bygget nye skoler, barnehager, avlastning­ssenter for barn og unge, Bogafjellh­allen, kunstgrasb­aner osv.

VI stoler på våre ansatte

Det vi har bygget, og det vi skal bygge i framtiden, er utarbeidet av fagfolk med god kompetanse og kunnskap – det vil si byråkrater, som vi trenger og har tillit til. Og de som bygger byggene, er det private naeringsli­vet, kommunen bygger ikke. Det er derfor vi heller lytter til kommunens økonomifag­lige kompetanse fremfor Høyres løsninger. Deres svar er nøyaktig det samme hvert år – konkurrans­eutsetting.

Her skiller Ap seg definitivt fra Høyre. Ap tror ikke at ansatte gjør en bedre jobb om de er ansatt privat enn i kommunen. Vi tror heller ikke at ansatte får flere hender eller fordobler seg om man konkurrans­eutsetter. Det er noe av eksempler på at konkurrans­eutsetting ikke er lønnsomt for verken kommune eller samfunnet. Vi i Ap ønsker å satse på forbedring og fornying og gi et innhold som er best for brukeren.

Ut fra økonomi- og personalpe­rspektiv er Sandnes Ap ikke i tvil om at den beste måten å arbeide på, er sammen med de ansatte. Vi har tro på våre ansatte. Derfor kjører vi prosesser sammen med dem for å bli enda bedre. Vi opererer ikke med monopolpen­ger. Vi snakker ikke våre ansatte ned, våre ansatte er vår viktigste ressurs!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway