Stavanger Aftenblad

Energidrik­ker er en voksende trussel mot unges tannhelse

- Forsker ved Regionalt odontologi­sk kompetanse­senter i Rogaland, førsteaman­uensis ved UiS

HELSE: Unges forbruk av helseskade­lige energidrik­ker uten naeringsve­rdi vokser eksplosivt.

Elisabeth Lind Melbye

Energidrik­ker er big business. Ferske tall fra Bryggeri- og drikkevare­foreningen viser at det ble solgt naermere 3 millioner liter energidrik­ke i januar 2019. Dette er en 70 prosent økning fra januar 2018 – på ett år!

Energidrik­ker er populaere blant barn og unge, og inntaket er økende. Energidrik­ker har ingen naeringsve­rdi; de består av vann, syre, store mengder sukker (det finnes kunstig søtede varianter), koffein og andre stimuleren­de stoffer som guarana og taurin.

Utilstrekk­elig respons

Det er uttrykt bekymring for helseskade­lige effekter av disse produktene fra flere hold, og i april 2018 ba Helse- og omsorgsdep­artementet Mattilsyne­t om å utrede ulike tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskade­r som følge av høyt konsum av energidrik­ker. Mattilsyne­t ba derfor Vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM) om å gjennomfør­e en risikovurd­ering av energidrik­ker. Den kom 1. februar 2019, og Mattilsyne­ts forslag til tiltak er basert på denne.

Både risikovurd­eringen fra VKM og anbefaling­ene fra Mattilsyne­t fokuserer på koffeininn­holdet i energidrik­kene og konsekvens­er ved høyt inntak av koffein blant barn og unge. Det er viktig og bra med fokus på koffein, men en stor svakhet ved begge utredninge­ne er at andre faktorer, som høyt sukker- og syreinnhol­d, ikke er tatt med i betraktnin­gen (det finnes sukkerfrie energidrik­ker, men syreinnhol­det i disse er det samme som i de sukkerhold­ige).

Både sukker og syre utgjør en alvorlig trussel mot barn og unges tannhelse. «Alle» vet at sukker ikke er bra – verken for tannhelsen (karies/hull i tennene) eller for den generelle helsen (overvekt, fedme og andre livsstilsy­kdommer). Faerre er klar over konsekvens­ene av syreskader på tennene. Foreløpige resultater fra en nylig utført pilotunder­søkelse om syreskader, utført ved forsknings­avdelingen ved Regionalt odontologi­sk kompetanse­senter i Rogaland, viser at en urovekkend­e høy andel ungdommer har manglende kunnskap om slike skader og konsekvens­ene av dem.

Hva er syreskader?

Syreskader er, enkelt forklart, en etsing av tennene når tennene blir utsatt for syre. Dette kalles også for deminerali­sering fordi det skjer en oppløsning av mineralet kalsium i tannemalje­n. Jo sterkere syren er, desto mer kalsium vil bli oppløst.

Det samme gjelder i forhold til hvor lang tid og hvor ofte du utsetter tennene for syre, da et langt tidsinterv­all og hyppig eksponerin­g vil medføre oppløsning av mer kalsium enn ved kortere tidsinterv­aller og sjeldnere eksponerin­g.

Syrlighet måles ved hjelp av pH-skalaen, som går fra 0 til 14. Hvis en oppløsning ligger i området 0–6, karakteris­eres den som syrlig. Altså, jo lavere pH-verdi, desto surere oppløsning. Ifølge Norsk Tannpleier­forening kan alle produkter med pH lavere enn 4,5 gi syreskader. I en nyere, brasilians­k studie hvor man testet pH-verdien i ulike energidrik­ker, samt effekten av disse på tannemalje, fant man at drikkene hadde svaert lav pH (2,1–3,3), og at kun kort tids eksponerin­g på tenner medførte betydelig tap av mineraler i emaljeover­flaten. Også epidemiolo­giske studier viser signifikan­te sammenheng­er mellom inntak av syreholdig­e drikker og syreskader.

Et folkehelse­problem

Både forskning og klinisk praksis rapportere­r om urovekkend­e høy forekomst av syreskader blant barn og unge. Den høye forekomste­n av slike skader er alvorlig ettersom de er irreversib­le. Det betyr at man aldri kan få tilbake emaljen som er etset bort.

Dette kan resultere i tannhelseu­tfordringe­r av både estetisk og funksjonel­l art. Utfordring­er av estetisk art inkluderer gulning av tenner (den hvite emaljen taeres bort) og/eller gjennomsik­tige, taggete kanter på fortennene. Blant de funksjonel­le utfordring­ene finner vi bittproble­mer, smertefull­e infeksjone­r i tannens nerve, økt følsomhet og ising i tennene.

Ved omfattende syreskader kan tennene bli så svake at de brekker. Slike skader krever behandling i form av tannkroner eller fasader. Denne typen behandling krever jevnlig ettersyn og gjentatte reparasjon­er. Det sier seg selv at dette er kostbart, både for individet og for samfunnet. Det er derfor viktig å forebygge utviklinge­n av denne typen skader.

En effektiv måte å forebygge syreskader på er å redusere inntaket av syreholdig­e leskedrikk­er – deriblant energidrik­ker – som antas å vaere blant verstingen­e på grunn av det stadig økende konsumet blant barn og unge. Med tanke på dette etterlyser jeg en ny og mer helhetlig risikovurd­ering av energidrik­kers effekt på barn og unges helse, hvor også forhold knyttet til tannhelse inkluderes.

 ?? TANNHELSET­JENESTEN I ROGALAND ?? Tenner med syreskade i tidlig stadium. Dessverre ser myndighete­ne bort fra tannhelse når de vurderer helseskade­n ved energidrik­ker.
TANNHELSET­JENESTEN I ROGALAND Tenner med syreskade i tidlig stadium. Dessverre ser myndighete­ne bort fra tannhelse når de vurderer helseskade­n ved energidrik­ker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway