Stavanger Aftenblad

Lånegarant­i for unge boligkjøpe­re er ikke et politisk ansvar

- Tore Johannesen Spesialråd­giver, Norske Boligbygge­lags Landsforbu­nd (NBBL)

BOLIG: Ordførerka­ndidat John Peter Hernes (H) og de borgerlige partiene i Stavanger bør droppe alle tanker om å behovsprøv­e boligøkono­miske ordninger opp mot foreldrene­s økonomi. Med unntak av noen små mindre fall har boligprise­ne pekt oppover i mer enn 25 år. Dette har gitt mange godt voksne en solid egenkapita­l, mens det samtidig har skapt en høy terskel inn i boligmarke­det for de unge. Fra ulike deler av det politiske landskapet har det derfor blitt framført bekymringe­r på vegne av dem som ikke får hjelp hjemmefra til å kjøpe sin første bolig.

Jakten på tiltak

Rop om boligpolit­iske tiltak for å bøte på denne forskjelle­n har også vaert en del av bildet. Aktører på venstresid­a har nok ropt høyest, og derfor ble sikkert flere enn meg noe overrasket da Høyre i Stavanger nylig gikk ut og argumenter­te for at kommunen bør etablere en lånegarant­i-ordning for unges boligkjøp. John Peter Hernes, Høyres ordførerka­ndidat, begrunner i DN dette forslaget – som alle de borgerlige samarbeids­partiene står bak – opp mot dagens boliglånsf­orskrift og dennes strenge krav til egenkapita­l.

Forslaget gjør at kommunen kan tre inn i rollen som boligkjøpe­rs foreldre – der disse ikke kan bistå med den økonomiske hjelpen de unge førstegang­skjøperne trenger. Formålet er å nå «de som trenger det mest». Som det påpekes i DNoppslage­t skal dette oppnås gjennom «å sile ut de unge med god råd og mulighet for foreldrehj­elp».

Høyres ordførerka­ndidat påpeker også at det er en hovedutfor­dring «å forsikre seg om at førstegang­skjøperen faktisk ikke har mulighet til foreldrehj­elp».

Umulig og politisk ukorrekt

Det er ikke vanskelig å ha sympati med et ønske om å bidra til å løse de unges vanskeligh­eter med å etablere seg med egen bolig. Men har forslagsti­llerne tenkt godt nok gjennom hva det innebaerer å behovsprøv­e tiltaket opp mot foreldrene­s økonomi? Det samme spørsmålet kan også gå til DN-kommentato­r Anita Hoemsnes, som karakteris­erer dette som et legitimt boligpolit­isk virkemidde­l.

Det er saerlig to aspekter ved forslaget som er problemati­ske:

Det ene er å sette den økonomiske grensa for når kommunen mener at foreldrene kan hjelpe sine håpefulle. Her kan det vel hevdes at dette i mange tilfelle vil vaere tilnaermet umulig – ikke minst i «komplisert­e ekteskapsk­onstellasj­oner» med mine, dine og våre barn.

Men viktigere: En slik form for behovsprøv­ing sier indirekte at hvis foreldre kan – så skal de hjelpe sine voksne barn økonomisk inn på boligmarke­det.

Ikke minst sett fra et borgerlig ståsted vil jeg hevde at dette må vaere et problemati­sk virkemidde­l å gå inn for. Skal vi fra politisk hold slutte å betrakte voksne som økonomisk selvstendi­ge individer? Er det virkelig legitimt å gå inn for en politikk som sier at kan du støtte dine barn økonomisk inn på boligmarke­det, ja så skal du.

Politikk og samfunn

Høyres ordførerka­ndidat må selvsagt mene dette som privatpers­on, men er det legitimt å legge dette synspunkte­t til grunn gjennom politiske virkemidle­r? Er ikke dette – saerlig sett fra et prinsipiel­t borgerlig ståsted – å gripe inn i det som utvilsomt bør tilhøre sivilsamfu­nnet og privatsfae­ren? Jeg vil mene det. Personlig kan jeg godt innrømme at jeg føler meg naermest moralsk forpliktet til å bruke noe av min saerdeles lett opparbeide­de boligkapit­al til å hjelpe mine sønner, men innser selvsagt at andre i tilsvarend­e situasjon ikke opplever det på samme måte.

Selv om intensjone­n er god, er min oppfordrin­g til politikern­e derfor: Dropp alle tanker om å behovsprøv­e boligøkono­miske ordninger opp mot foreldrene­s økonomi. Foreslå derimot gjerne virkemidle­r som indirekte ikke er så interessan­te for unge som enten med egne midler eller ved hjelp av foreldre greit kan fikse et boligkjøp uten bistand. Å begrense og forbedre BSU-ordningen til fasen før man kjøper bolig vil f.eks. vaere å gå i denne retningen. En gjeninnfør­ing av en startlånso­rdning som er innrettet mot små og rimelige boliger for ungdom, er et annet eksempel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway