Stavanger Aftenblad

Uforståeli­g og uetisk pelsdyrpol­itikk fra KrF

- Tidl. distriktsv­eterinaer, Kongsvinge­r

DYREVELFER­D: En bør forvente at etikken står i høysetet i KrF-folk. Og kristen etikk dreier seg om mer enn mellommenn­eskelige forhold.

Toralf B. Metveit

«KrF tapte kampen om å snu Venstres gjennomsla­g for nedleggels­e av pelsdyrnae­ringen», skriver Vårt Land 23. januar. Dersom journalist­ens framstilli­ng er korrekt, og det er det ingen grunn til å tvile på, er det oppsiktsve­kkende og uforståeli­g at KrF aktivt har forsøkt å omgjøre Venstres standpunkt i pelsdyrsak­en.

Det er ytterst fortjenstf­ullt at Trine Skei Grande og hennes medreprese­ntanter har klart å kjempe fram avvikling av denne formen for uetisk husdyrhold. AEres den som aeres bør!

Enkelte biologer definerer vår egen art, Homo Sapiens på denne måten: Individer med et oppblåst selvbilde som oppfatter seg selv som skapningen­s herre. Med alle rettighete­r inkludert, all inclusive. Personlig vil jeg tilføye at mennesket er en integrert del av skaperverk­et. Vi bør snakke om et vi, i stedet for oss og de andre artene.

Liv, natur og etikk

En bør forvente at etikken står i høysetet når KrF-folk diskuterer og fatter beslutning­er, spesielt der levende vesener er involvert. Som ikke-teolog vil jeg hevde, og understrek­e, at kristen etikk dreier seg om mer enn mellommenn­eskelige forhold. Den omfatter også i høy grad dyr og naturen rundt oss. Å få slutt på stress og lidelse hos husdyr bør vaere et prioritert felt for alle etisk bevisste mennesker.

Ymse fagpersone­r og instanser har uttalt seg om pelsdyrnae­ringens negative sider. Både Den norske veterinaer­forening, Veterinaer­institutte­t og Rådet for dyreetikk har vendt tommelen ned og anbefalt utfasing av naeringen.

Dyrevernor­ganisasjon­ene Dyrebeskyt­telsen Norge, Dyrevernal­liansen og NOAH har unisont engasjert seg sterkt i saken, og med god grunn. Den sistnevnte, med veterinaer Siri Martinsen i spissen, har arrangert årlige fakkeltog med solid oppslutnin­g i flere norske byer.

Dyrevelfer­dslovens forpliktel­se

Det er sørgelig å konstatere at KrF politikere av alle, neglisjere­r vanlige menneskers holdning til det aktuelle tema, og at de aktivt går inn for å oppretthol­de en naering som til de grader innebaerer store lidelser, og krenker dyrs mulighet til naturlig livsutfold­else.

Dyrevelfer­dsloven er tindrende klar: Dyr har egenverdi, uavhengig av nytteverdi­en de har for oss mennesker. Denne lovteksten forplikter.

Helt til slutt: Etikk er å velge det akseptable, og ikke nøye seg med det aksepterte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway