Stavanger Aftenblad

Innrømmer taktikktab­be etter at Sverige knuste Norge i stafetten

-

SKI-VM: Mens de svenske langrennsj­entene lå og jublet for VM-gull, måtte Therese Johaug innse at hun var sjanseløs da alt ble avgjort.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sprakk på VM-stafetten og ga Therese Johaug en svaert vanskelig oppgave på ankeretapp­en. Stina Nilsson ordnet svensk gull.

Jacobsen tapte mye den siste kilometere­n i duell med Charlotte Kalla på tredje etappe. Det ble nesten 19 sekunder opp til svenskene før de fem siste kilometern­e.

– Vi gjorde så godt vi kunne. Det er jeg som var for svak i dag. Det var min innsats som gjorde at det blir sølv og ikke gull, sa Jacobsen til NRK.

– Jeg gjorde det beste ut fra de forutsetni­ngene jeg hadde. Jeg tok nesten 20 sekunder. Det var ikke så mange bakker å ta av. Vi visste at Stina var sterkest i en spurt, så jeg måtte ha tatt det i langbakken. Jeg gjorde et forsøk, men hun bet seg fast og kom sigende innpå, sa Johaug til NRK.

– Det var tunge forhold og veldig vanskelig å pushe på. Therese jaktet meg, men jeg er så glad for at de ga meg så bra utgangspun­kt, og jeg er så glad for å vaere først over linja, sa Stina Nilsson etter å ha brutt Norges lange seiersrekk­e i kvinnestaf­etter.

Overrasken­de valg

Det norske laguttaket ble en snakkis etter at det ble offentligg­jort 19 timer før start. Landslagst­rener Ole Morten Iversen sa dette til NRK rett etter starten på førsteetap­pen:

– Det har ikke akkurat vaert kø av norske kvinneløpe­re til å gå sisteetapp­en, men Therese tok utfordring­en.

Etter at alt var over sa han dette:

– Det ble litt som vi fryktet og ventet. Stina var litt for god for oss. Vi får aldri svar på hva som hadde skjedd om vi hadde valgt annerledes.

– Forholdene og løypa. Vi visste at det ville bli veldig tungt. Vi trodde at hun kunne avgjøre før oppløpet, men det ble litt vanskelig slik sisteetapp­en ble. Med fasit i hånden ble det feil, sier landslagst­rener Geir Endre Rogn om valget av Johaug på siste etappe.

Hyller Sverige

Johaug tok seg litt tid før hun startet jobben med å ta inn forsprange­t Stina Nilsson hadde.

Nilsson hadde krefter igjen og stakk fra på oppløpet. Dermed sikret hun seg sitt annet VM-gull i dette mesterskap­et, etter seieren på lagsprinte­n.

– Det var meget imponerend­e av Nilsson å forsvare seg mot Johaug. Dette svenske laget vil prege langrennss­porten i årene som kommer, sa NRKs ekspertkom­mentator Fredrik Aukland.

Med på laget hadde Johaug også Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. De to gikk bunnsolid og holdt følge med Sverige gjennom de to etappene i klassisk stil.

Norge hadde vunnet alle kvinnestaf­etter i verdensmes­terskapet fra og med 2011. Det hittil siste nederlaget før torsdag kom i Liberec to år tidligere da Finland vant foran Tyskland og Sverige.

Johaug starter som stor favoritt på tremila i morgen.

(NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? Therese Johaug glir over målstreken mens de svenske jentene ligger i en klynge over Stina Nilsson og jubler for stafettgul­l i Seefeld.
NTB SCANPIX Therese Johaug glir over målstreken mens de svenske jentene ligger i en klynge over Stina Nilsson og jubler for stafettgul­l i Seefeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway