Stavanger Aftenblad

Historisk kursendrin­g

-

LEDER: Regjeringe­n ber Oljefondet selge oljeaksjer. Det er både fornuftig og nødvendig.

Det statlige, norske Oljefondet er et av verdens største fond. Pengene er oljepenger. Nå ber den norske regjeringe­n fondet selge aksjene sine i deler av olje- og gass-sektoren. Det er rene oppstrømss­elskaper de skal selge seg ut av, altså selskaper som bare produserer eller leter etter olje og gass. Ifølge E24 betyr grepet at 134 selskaper med en samlet verdi på 66 milliarder kroner skal ut av Oljefondet. Hele Oljefondet­s olje- og gassinvest­eringer utgjør 323 milliarder kroner.

Sårbar økonomi

Grepet kommer etter at Norges Bank i november 2017 rådet regjeringe­n til å la Oljefondet kvitte seg med oljeog gassaksjen­e.

Bakgrunnen er selvsagt at Norge har lagt altfor mange egg i samme kurv. Samtidig som litt over 20 prosent av statens inntekter kommer fra vår egen petroleums­virksomhet, er det risikabelt å investere tungt i samme sektor. Det gjør norsk økonomi for sårbar for et varig oljeprisfa­ll.

Regjeringe­ns eget utvalg mente det ville dempe risikoen enda mer om regjeringe­n solgte eierandele­r i Equinor eller i statens oljefelt på sokkelen, men så selv at det ville vaere politisk vanskelig.

Svaret regjeringe­n har landet på, er altså å be Oljefondet selge seg ut av de selskapene som driver med leting og produksjon.

Delte meninger

Finansmini­ster Siv Jensen mener det er mer treffsikke­rt enn å selge seg ut av hele energisekt­oren. Hun viser til at den største veksten i fornybar energi kan komme i selskap som i dag ikke har fornybar energi som hovedvirks­omhet, og at oljefondet fremdeles må kunne investere der veksten kommer.

Også her er meningene delte - vil selskaper innenfor den etablerte energisekt­oren klare å snu skipet over mot fornybart? Er det nettopp disse som vil klare det, fordi de nok kapital til å baere de store investerin­gene som må til? Og hvem er mest attraktive for den beste, menneskeli­ge kompetanse­n som kreves?

Uansett utsikter framover ville få økonomer tilrå et land å gjøre seg så avhengig av en sektor som vi har gjort. Likevel sender det sender selvsagt tunge signaler internasjo­nalt når det svaere oljefondet vårt selger oljeaksjer.

Det er historisk, det som skjer. Men det er framfor alt et fornuftig og nødvendig grep for å sikre norsk økonomi og gjøre oss bedre rustet til å stå støtt gjennom framtidige oljeprisfa­ll.

Norge har lagt altfor mange egg i samme kurv

 ?? SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen ba fredag Oljefondet stoppe investerin­gene i olje og gass.
SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen ba fredag Oljefondet stoppe investerin­gene i olje og gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway