Stavanger Aftenblad

– Å ha kvinner i styrene viser igjen på bunnlinjen i bedriftene

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KVINNER I NAERINGSLI­VET: –Kvinneande­len i styrene i naeringsli­vet i regionen er heller beskjeden, viser fersk statistikk og en undersøkel­se i Naeringsfo­reningens egne rekker.

Dag-Henrik Fosse

Hva er mer naturlig enn å ha kvinneande­len i naeringsli­vet som tema når Naeringsfo­reningen inviterer til frokostmøt­e på kvinnedage­n.

– Jeg har hatt frokostmøt­e på kvinnedage­n i mange år, men hvorfor skal vi ha konkurrere­nde arrangemen­ter. I år samarbeide­r vi, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Aftenblade­t.

I Naeringsfo­reningens konferanse­r er bare en tredjedel kvinner. Og foreningen arrangerer 200 konferanse­r i året. På 8. marsfrokos­ten var kvinner, naturlig nok, i stort flertall. – Vi er ikke flinke nok til å få inn begge kjønn i bedriftsst­yrer, erkjenner toppsjefen i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, Harald Minge.

Ikke overflod av kvinner

Han har heller ikke overflod av kvinner i ressursgru­ppene i foreningen. En gjennomgan­g Aftenblade­t har gjort, viser at ingen av de godt over 20 ressursgru­ppene har kvinne-flertall.

Foreningen har opprettet ressursgup­pen 50/50, der hensikten er å øke andelen kvinner i styrer og ledelse i regionens virksomhet­er. I den gruppen er kvinneande­len 50 prosent.

Men i mange av ressursgru­ppene utgjør kvinneande­len et lite mindretall. Her er fravaeret av kvinner stort. I de 26 ressursgru­ppene er kvinneande­len 26,8 prosent. 5 av gruppene har bare ett eller ingen medlemmer. Så her har Harald Minge mye å ta tak i.

Én av fem i toppledels­en Kvinneande­len i styrene, i Naeringsfo­reningen, er bare 16 prosent viser en undersøkel­se som er gjennomfør­t blant medlemsbed­riftene. Og bare én av fem kvinner i de samme bedriftene er i toppledels­en.

– Selskap med god kjønnsbala­nse har 15 prosent større sannsynlig­het for å få bedre resultater. Å ha kvinner i styrene viser igjen på bunnlinjen, påpekte Harald Minge under åpningen. Han viste til en McKinsey-rapport fra 2015, der 366 selskaper i flere land, er undersøkt.

Under møtet ble de vel 50 fremmøtte utfordret til å diskutere hvilke tiltak som er nødvendig for å øke farten i utviklinge­n mot en kjønnsbala­nse i naeringsli­vet, herunder hva som skal til for å stimulere kvinner til å ta lederposis­joner, styreverv, bli investorer blant flere. Ingen konklusjon­er ble presentert. Gruppearbe­idet ble satt i gang for å øke bevissthet­en om disse spørsmålen­e.

– Vi må ikke glemme #metoo Ordfører Christine Sagen Helgø pekte på solidarite­t med kvinner i andre land som ikke har de samme rettighete­ne som kvinner i Norge, og trakk frem abortsaken og engasjemen­tet på tvers av politiske partier

– Men vi må ikke glemme fjorårets tema om seksuell trakasseri­ng, lønnsforsk­jeller mellom kvinner og menn og at kvinneande­len i noen bransjer er svaert lav. I olje- og gass bransjen er bare 16 prosent av toppledels­en kvinner, en bransje der også 3 av 4 arbeidstak­erne er menn, sa hun.

– Dere som er i sentrale posisjoner i naeringsli­vet kan vaere med å gjøre noe med dette, sa hun.

Årets Stavanger-kunstner 2019, Kristin Auestad Danielsen, som er nominert til Ibsen-prisen, Norges eneste dramatikkp­ris, leste fra boken sin under frokosten.

– Kirken en plogspiss

– Kanskje alle ikke er klar over at kirken har vaert plogspiss for likestilli­ng, sa Anne Lise Ådnøy, vår nytilsatte biskop, som avsluttet 8. marsfrokos­ten i Stavanger.

– Da kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge, hadde kvinner allerede hatt stemmerett ved menighetsm­øter i Den norske kirke og i Det Norske Misjonssel­skap i ti år, sa Ådnøy som innsettes som biskop 17. mars.

Og kvinner fikk som kjent stemmerett på like vilkår som menn her i landet i 1913.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? 8. mars-frokost om kjønnsbala­nse i naeringsli­vet. Fra venstre regiondire­ktør i NHO, Tone Grindland, adm. direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen, UiS-rektor Marit Boyesen, ordfører Christine Sagen Helgø, nytilsatt biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy og årets Stavanger-kunstner 2019, Kristin Auestad Danielsen. Anne Espedal nederst til høyre.
FREDRIK REFVEM 8. mars-frokost om kjønnsbala­nse i naeringsli­vet. Fra venstre regiondire­ktør i NHO, Tone Grindland, adm. direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen, UiS-rektor Marit Boyesen, ordfører Christine Sagen Helgø, nytilsatt biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy og årets Stavanger-kunstner 2019, Kristin Auestad Danielsen. Anne Espedal nederst til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway