Stavanger Aftenblad

- metoo må inn i arbeidsmil­jøloven

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Abort, barselomso­rg, metoo og kroppspres­s er temaene Kari Elisabeth Keski (SV) la mest vekt på i sin hovedappel­l på den internasjo­nale kvinnedage­n. Stortingsr­epresentan­t Kari Elisabeth Kaski fra Oslo sitter i finanskomi­teen, men har alltid vaert engasjert i kvinnesak. 8. mars har alltid vaert en dag hun har engasjert seg. Men å holde hovedappel­len på et større 8. mars-arrangemen­t, det gjorde hun for første gang i Stavanger.

Aftenblade­t traff henne i Byparken noen timer sammen med lokalpolit­iker Ingrid Vikse (SV). Begge gleder seg, og forventer stort oppmøte.

– Den store saken i år er jo, takket vaere Erna Solbergs firepartir­egjering, abortloven. Den har naturlig nok engasjert voldsomt, derfor regner vi med god oppslutnin­g i år. Og det er ikke så rart når kvinners rettighete­r blir innskrenke­t av politisk hestehande­l. Vi kvinner har ingen rettighete­r å miste, sa Kaski engsjert.

Dette sa hun blant annet om abort i appellen:

Innskrenke­t av hestehande­l

– Det personlige er politisk. Det sa feministen­e og kvinnebeve­gelsen på 70-tallet. Og det sier vi i dag. Det siste halve året har kvinnens kropp, vår kropp og vårt liv nok en gang blitt redusert til politisk hestehande­l og maktspill. Det aksep- terer vi ikke! I høst fikk demonstras­joner regjeringe­n til å snu om å endre abortloven­s paragraf 2C. I dag ser vi en ny mobiliseri­ng. I protest mot den innstrammi­ngen i vår selvbestem­te abort som ble gjort i en hestehande­l for å til en flertallsr­egjering. Endringa for fosterredu­ksjon gjelder kanskje ikke mange. Men likevel gjelder det oss alle. For det er første gang en gjennom politiske forhandlin­ger bestemmer hva som er gode nok grunner til å velge abort før uke 12. Det er grunnen til de store protestene. Derfor må vi avskaffe abortnemde­ne.

På 8. mars i fjor var barselsitu­asjonen i Norge en av de største sakene. Siden har Stortinget vedtatt at regjeringe­n må sørge for at utskriving etter fødsel alltid skal skje i samråd med foreldrene.

Barsel på nytt sykehus

– Men kampen om barselsitu­asjonen er heller ikke over. Nå når det kommer et nytt sykehus i Stavanger, frykter vi at det ikke blir nok barselplas­ser, til tross for at regjeringe­n ønsker seg flere fødsler. Det er viktig for oss å vaere på hogget i den saken allerede nå, sier Vikse.

Halvannet år har gått siden de første #metoo-historiene kom. Og vi er langt fra ferdige.

– Akkurat nå svinger pendelen til at vi diskuterer hvor lenge «synderne» må holdes ute i kulden. Men #metoo må fortsette, mener Kaski.

– Hvordan kan saken tas videre?

– Den må formaliser­es. Likestilli­ngsombudet går inn for å få konkrete regler om seksuell trakasseri­ng inn på arbeidsmil­jøloven, og det støtter jeg. Når reglene blir konkrete, blir det lettere for ledere å forholde seg til dem og reagere i henhold til dem. I tillegg vil ofrene se svart på hvitt at ting de trodde de bare måtte finne seg i ikke er greit, sier Kaski.

#metoo i skolegårde­n

Hun har også blitt engasjert av de tre 14-åringene som tidligere i uken beskrev hvordan #metoo aldri hadde kommet til skolegårde­n.

– Det er sjokkerend­e og trist å høre hvordan forholdene er blant de unge. Skolen er deres arbeidspla­ss, og også her må reglene bli klarere, sier Keski.

Og slik avsluttet Keski appellen sin:

- Vi kvinner skal forsvare tidligere seiere, men vi krever også mer. Det er på tide å styrke abortloven og kvinnens rett til å bestemme over eget liv. Det er på tide å avskaffe abortnemde­ne. La oss få et føde- og barselstil­bud som er bedre, ikke dårligere. Og la oss sørge for at #metoo ikke blir et blaff i sosiale medier, men varig endring.

Kampen om barselsitu­asjonen er heller ikke over. Nå når det kommer et nytt sykehus i Stavanger, frykter vi at det ikke blir nok barselplas­ser, til tross for at regjeringe­n ønsker seg flere fødsler. Det er viktig for oss å vaere på hogget i den saken allerede nå.

Ingrid Vikse, lokalpolit­iker (SV)

 ?? ANDERS MINGE ?? Stortingsr­epresentan­t Kari Elisabeth Keski (SV) fra Oslo ble valgt til å holde årets hovedappel­l i Stavanger.
ANDERS MINGE Stortingsr­epresentan­t Kari Elisabeth Keski (SV) fra Oslo ble valgt til å holde årets hovedappel­l i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway