Stavanger Aftenblad

Et klimasigna­l både til verden og oljebyen

- Jone.ostebo@ aftenblade­t.no

HELLL: Regjeringe­n vil trekke Oljefondet ut av rene olje- og gassselska­per. Ifølge klimaog miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) er også dette et signal til dem som jobber i oljebransj­en her hjemme.

Jone Østebø

Finansdepa­rtementet har besluttet at Statens pensjonsfo­nd utland, også kalt Oljefondet, ikke lenger skal investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass. Selskaper som i tillegg har virksomhet innen fornybar energi, er unntatt.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, som denne helgen deltar på Venstres landsmøte i Stjørdal, legger ikke skjul på at dette er en sak som hans parti har kjempet for å få gjennom i firepartir­egjeringen.

– I midten av dette århundret må klimagassu­tslippene ned mot null. Dette er et bidrag som vil få stor betydning i årene fremover. Jeg tror denne beslutning­en vil bli lagt merke til ute i verden, sier Elvestuen.

Omkring 6 prosent av Oljefondet er investert i olje- og gassindust­rien, noe som tilsvarer 320 milliarder kroner. Finansdepa­rtementet har offentligg­jort en liste på 134 selskaper som oljefondet skal trekke seg ut av. Verdien er rundt 66 milliarder kroner.

Vilje og strategi

Ifølge Elvestuen er ikke det viktigste hvor mange vindmøller et ellers oljetungt selskap reiser.

– Dette har også med vilje og strategi å gjøre, om et selskap ønsker å vaere en del av løsningen eller problemet.

– I flere land har gass, blant annet fra Norge, bidratt til å få ned kullforbru­ket og dermed de totale klimagassu­tslippene. Er ikke det et paradoks?

– Europa planlegger å få ned gassforbru­ket. Fornybar energi som sol, vind og bølger skal erstatte fossile energikild­er. Vi står foran et enormt skifte. Vi har allerede trukket oss ut av kull, og nå er det olje og gass.

– Men Oljefondet har fortsatt 74 milliarder kroner i kullindust­rien, fire år etter stortingsv­edtaket?

– Det viser at det tar tid å selge seg ut, svarer klima- og miljøminis­teren.

– Hva vil du si til alle dem som jobber i olje- og gassbransj­en hjemme og som blir bekymret for arbeidspla­ssene sine etter denne beslutning­en?

– Hvis vi skal holde temperatur­økningen på kloden under 1,5 grader, må vi redusere utslippene med 40–50 prosent innen 2030. Det vil få betydning for olje- og gassproduk­sjonen også i Norge, og det må vi planlegge for, sier Elvestuen.

Støtte fra Rogaland

Også Venstres toppkandid­at i Stavanger Jan Erik Søndeland og leder i Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde applaudere­r regjeringe­ns beslutning.

– Ja, dette er kjempebra. Det handler om å spre statens risiko. Og selv om den norske oljebransj­en kan kjøre på som før, ligger det også et signal her om å satse mer på fornybar. Når vi selger oss ut av denne sektoren i Oljefondet, reduserer vi risikoen for investerin­gene. I tillegg så har vi selskaper, for eksempel Equinor, som allerede satser på fornybar energi. Vi er på ballen, sier Søndeland.

Beslutning­en er et signal til oljeselska­pene om at verden er i endring, mener Lunde.

– Det er ingen tvil om at oljeproduk­sjonen i verden vil gå ned, men det er snakk om en langsiktig omstilling, sier Lunde.

– Dere stoler på at teknologiu­tviklingen skal gjøre verden uavhengig av olje og gass. Men den nye teknologie­n bør vel også vaere lønnsom?

– Havvind, for eksempel, er blitt billigere, men er ennå ikke i pluss, og det er vel heller ikke vindmøller på land. Men det er viktig at vi er med og utvikler denne teknologie­n, mener Lunde.

Eksperter var imot

Ifølge Finansdepa­rtementet bygger beslutning­en på råd og vurderinge­r fra Norges Bank og en ekspertgru­ppe, samt offentlige høringer av disse. Norges Bank har gitt råd om å trekke Oljefondet ut av olje og gass på grunn av risikoen for varig fall i prisene.

Ekspertgru­ppen kom til motsatt konklusjon.

Ettersom investerin­gene i denne sektoren gjennom fondet er så liten sammenlign­et med landets øvrige investerin­ger i samme sektor, så vil den eventuelle gevinsten vaere liten. Trolig vil staten tape på det, ifølge ekspertgru­ppen.

– Dette er som å tegne full brannforsi­kring og bare få utbetalt penger til en bussbillet­t til naermeste hotell. Aksjemarke­dene ser på fremtidig inntjening. Hvis den er så dårlig som noen hevder, burde aksjekurse­ne i energisels­kaper ha falt kraftig de siste årene. I stedet leverer de høy og stabil avkastning, sa lederen av ekspertgru­ppen, professor og rektor ved Norges Handelshøy­skole Øystein Thøgersen, til Aftenposte­n etter å ha presentert rapporten i august i fjor.

Les mer på side 16: Jubel og sinne på oljeaksjek­utt

 ?? NED ALLEY / NTB SCANPIX ?? Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) er glad for at Venstre har fått gjennomsla­g for sitt syn på olje- og gassinvest­eringer gjennom Oljefondet.
NED ALLEY / NTB SCANPIX Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) er glad for at Venstre har fått gjennomsla­g for sitt syn på olje- og gassinvest­eringer gjennom Oljefondet.
 ??  ?? Jan Erik Søndeland, Stavanger Venstre.
Jan Erik Søndeland, Stavanger Venstre.
 ??  ?? Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.
Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway