Stavanger Aftenblad

Skuffede samer demonstrer­te utenfor Venstre-landsmøtet

-

HELL: Venstre bør bruke landsmøtet til å tenke over hva de står for, mener samiske ungdommer, som møtte opp for å demonstrer­e mot fjorddumpi­ng av gruveavfal­l.

Men demonstran­tene ble skuffet over at ingen Venstrepol­itikere kom ut for å møte dem.

– Vi har sagt at vi kommer til å vaere her i dag og at vi skal ha appeller utenfor i forbindels­e med Venstres landsmøte, men nå har vi stått her i 20 minutter og ventet, og det har ikke kommet noen, sier Maren Benedicte Nystad Storslett, som leder Norske Samers Riksforbun­ds ungdomsutv­alg.

Demonstran­tene gikk inn i hotellobby­en, og begynte å dele ut en utskrift fra Venstres egen hjemmeside der budskapet er nei til fjorddumpi­ng.

Til slutt fikk Storslett slått av en prat med parlamenta­risk nestleder Abid Raja. Også Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kom hastende.

– De bør bruke landsmøtet til å tenke litt over hva de står for. Jeg har sett et parti som skylder på andre, som er passive blindpassa­sjerer i regjerings­båten. De må stå opp for seg selv. Hvis de er imot dumping av dritt i fjordene våre, må de si det, sier Storslett.

UV-lederen sier han støtter demonstran­tene.

– Vi støtter demonstras­jonen. Jeg har sagt jeg vil lenke meg sammen med dem mot gruvedumpi­ng i Repparfjor­den, sier Hansmark, som mener saken er så alvorlig at det er grunnlag for sivil ulydighet.

Men han påpeker at tillatelse­n om dumpe gruveavfal­l fra Nussir-gruva i Repparfjor­den ble tatt i 2016, før Venstre kom i regjering. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway