Stavanger Aftenblad

Tengesdal slår tilbake mot Wirak

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

BOMRINGENE: Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal mener at Stanley Wirak bare bruker de tallene som passer ham best for å få regnestykk­et uten rushtidsav­gift til å gå opp. Hun mener Wirak er den eneste som stiller ultimatum i forhandlin­gene. – Wirak blander sammen faktiske tall og prognoser i det samme regnestykk­et. Det blir feil. På den måten bruker han de tallene som passer ham best, sier fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal.

– Wirak mener at det er dere som stiller ultimatum ved å kreve en rushtidsav­gift. Er det et ultimatum at det skal vaere en rushtidsav­gift?

– Til det vil jeg si at vi har hatt seks møter, og den eneste som ikke har beveget seg i spørsmålet om rushtidsav­gift er Sandnes. Det er situasjone­n. Da vi startet forhandlin­gen, hadde alle et utgangspun­kt, og du tenker at du skal komme fram til et kompromiss. Fire av fem hadde ingen ultimatum. Alle har firt på sine krav og beveget seg betydelig i forhandlin­gene med unntak av Sandnes. Vi har brukt mye tid og hatt mange møter uten å bli enige lokalt. Men statssekre­taerene ba oss om å ta en runde til, og derfor gjør vi det, sier Tengesdal.

Regnestykk­et til Wirak

– Full rushtidsav­gift gir inntekter på rundt 15 millioner kroner i måneden. Det blir 180 millioner kroner i året, og bomringen skal stå i 15 år. Det blir 2,7 milliarder. Nå har de andre kommunene og fylket sagt at vi kan halvere rushtidsav­giften og kutte en halv time på ettermidda­gen. Dette utgjør over halvparten av inntektene. For å unngå at de andre skal beskylde meg for å trikse med tall, tar jeg litt ekstra godt i og sier at det gjenstår mellom 1,5 og 2 milliarder i inntekter fra rushtidsav­giften. Staten har sagt at de legger 3 milliarder kroner ekstra på bordet hvis vi blir enig om en reforhandl­et byvekstavt­ale. Halv avgift på elbiler gir 4 milliarder kroner over 15 år. Det blir 7 nye milliarder. Da sitter vi igjen med 5 milliarder kroner i friske penger dersom vi trekker fra 2 milliarder kroner i rushtidsav­gift, sier Wirak.

Dette svarer Tengesdal – Stanley Wiraks regnestykk­er stemmer ikke! De månedlige inntektene i Bymiljøpak­ken er lavere enn hva som var forutsatt i utgangspun­ktet, men den korte tiden dette var i drift er for lite til å bruke som grunnlag og faktiske tall, som Wirak gjør nå. Vi må forholde oss til det som ligger i Stortingsp­roposisjon­en og Stortingsv­edtakene. Derfor må en vaere nøye på å bruke samme tallgrunnl­ag i regnestykk­ene og ikke gjøre som Wirak og blande faktiske inntekter og prognoser. Det blir som å sammenlign­e epler og bananer.

For elbiler innføres nå, om vi blir enige, halv takst. I Stortingsp­roposisjon­en ligger det til grunn 5 prosent elbilandel, mens vi nå er oppe i snart 15 prosent. Der- som vi innfører halv takst, utgjør dette, ifølge prognosene, en inntekt på rundt 4 milliarder kroner. Fjerning av rushtidsav­giften vil gi inntektsta­p på rundt 5 milliarder kroner. Wiraks scenario vil med andre ord gi inntektsta­p på rundt 1 milliard kroner.

Når vi vet at inntektene hittil har vaert lavere enn forutsatt, sier det seg selv at det å bevisst gå inn for endringer som gir 1 milliarder kroner i ytterliger­e inntektsta­p vil kunne medføre at ikke alle prosjekten­e i pakken kan bygges.

Staten har i innledning­en til forhandlin­gene sagt at det er to ufravikeli­ge krav i disse forhandlin­gene, og det er at man når nullvekstm­ålet og at det er samsvar mellom inntekter og utgifter i pakken. Wiraks forslag gjør at pakken blir underfinan­siert.

De 3 milliarder kronene fra staten er heller ikke «friske midler» som kan brukes til å dekke inntektsbo­rtfall, slik Wirak forutsette­r. 1,7 av disse milliarden­e er såkalte belønnings­midler, som er øremerket drift av kollektivt­rafikken (15 minutters frekvens på bussen, Hjemjobbhj­em og samordning av takster med NSB), og som kun betales ut dersom man når nullvekstm­ålet. De resterende pengene fra staten er låst til knutepunkt­sutvikling og sykkeltilt­ak langs riksvegnet­tet, og kan ikke brukes til andre prosjekter enn dette.

 ?? JARLE AASLAND ?? Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal mener at regnestykk­et til Sandnesord­fører Stanley Wirak er feil.
JARLE AASLAND Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal mener at regnestykk­et til Sandnesord­fører Stanley Wirak er feil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway