Stavanger Aftenblad

Jubel og sinne på oljeaksjek­utt

-

STAVANGER: Oljefondet skal trekke seg ut av aksjer i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass. Noen jubler, mens andre mener beslutning­en er en politisk hestehande­l.

Tor Dagfinn Dommersnes

Frederic Hauge. Han forventer at regjeringe­n nå kommer med flere endringer i den årlige stortingsm­eldingen om oljefondet:

– Fondets mandat må åpne for å investere i lønnsom infrastruk­tur for nullutslip­psløsninge­r. Dette gjelder for eksempel fornybar energi eller transport og lagring av CO2, sier Hauge.

Forvirring

Natur og Ungdom sier at Oljefondet nå vil selge sine aksjer i Shell, Exxon, Chevron og BP. Aksjeverdi­en til mange store oljeselska­per sank etter at nyheten kom fredag. Det gjaldt også Equinor som raskt sank 1,9 prosent.

Men Shell sier i en uttalelse at selskapet ikke omfattes av nedslaget til Oljefondet. Det er nemlig de oljeselska­pene som bare driver med leting og produksjon som kastes ut av fondet. Fondet kan fortsatt investere i de store, integrerte selskapene som har et bredt engasjemen­t innen energi, inkludert fornybarse­ktoren. ∂ette

Ikke de store

Rundt 6 prosent av aksjebehol­dningen til Statens pensjonsfo­nd utland er i olje og gass-sektoren. Det tilsvarer en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Uttrekket gjelder kun selskaper som driver med leting og produksjon, og ikke selskaper som i tillegg eksempelvi­s har virksomhet knyttet til fornybar energi.

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikke­rt å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisekt­or, sa finansmini­ster Siv Jensen (Frp) fredag.

Anbefalte uttrekk

Norges Bank, som forvalter de nesten 9.000 milliarder kronene i fondet, rådet høsten 2017 departemen­tet til å ta olje og gass ut av fondets referansei­ndeks, skriver NTB. I praksis anbefalte sentralban­ken at fondet trekkes ut av sektoren for å redusere risikoen for verdisvekk­else ved fall i oljeprisen.

Sprer risiko

– Oljevirkso­mheten kommer til å vaere en stor og viktig naering i Norge i mange år fremover. Statens inntekter fra sokkelen følger i utgangspun­ktet av lønnsomhet i oppstrømsv­irksomhet. Derfor handler dette om å spre risiko, sier finansmini­ster Siv Jensen.

Ikke alle selskaper

Norges Bank foreslo å kaste ut alle typer oljerelate­rte aksjer fra Oljefondet, men regjeringe­n har altså bestemt at det bare gjelder oppstrøms oljeselska­per, det vil si selskaper som driver med leting og utvinning av olje.

Det er utarbeidet en liste over 134 oljeselska­per som fondet ikke lenger skal investere i. Listen inneholder nesten bare små selskaper, og de store internasjo­nale selskapene mangler. Likevel er svenske Lundin Oil på listen, og det samme er amerikansk­e Marathon Oil.

Nyheten om at oljenasjon­en Norge ikke lenger vil investere i oljeselska­per vakte internasjo­nal oppsikt. Bloomberg meldte at avgjørelse­n reflektere­r endringene i det politiske klimaet i Norge, og at motstanden mot oljesektor­en øker i landet.

Les også kommentare­r fra Venstres årsmøte på side 9

 ??  ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ansatte på flyterigge­n «Songa Enabler» er her i arbeid i Barentshav­et for å bore letebrønne­r for Equinor.
FREDRIK REFVEM Ansatte på flyterigge­n «Songa Enabler» er her i arbeid i Barentshav­et for å bore letebrønne­r for Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway