Stavanger Aftenblad

Mondo kan spare nesten 200.000 kroner på nye regler

-

SANDNES: Flertallsp­artiene i Sandnes vil legge frem forslag om å kutte prisen på leie av kommunalt uteareal fra 150 til 50 kroner per kvadratmet­er i måneden. På de dyreste stedene i Stavanger sentrum er kvadratmet­erprisen vel 200 kroner dyrere.

Håkon Jonassen Norheim

– Gjorde feil

Debatten startet etter at flere representa­nter for utelivsbra­nsjen gikk ut i Sandnespos­ten og klaget på kvadratmet­erprisene for uteserveri­ng i Sandnes. Grunnen til dette var ifølge gruppelede­r i Ap, Annelin Tangen, at politikern­e i kommunen var uoppmerkso­mme da de behandlet nye retningsli­njer for leie av kommunal grunn i fjor.

I de gamle retningsli­njene kunne utestedene betale for noen måneder i året, mens det i de nye retningsli­njene ble lagt opp til at de måtte betale 150 kroner måneden hele året. Det førte til store regninger, og onsdag denne uken var Tangen og varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i møte med Sandnes sentrum AS og utelivsbra­nsjen.

– At vi hadde endret leieprisen­e så betydelig som vi hadde gjort gikk under radaren. Vi trodde faktisk at vi hadde redusert leieprisen­e fra 155 til 150 kroner per kvadratmet­er, og at vi kunne slå oss litt på brystet med å gjøre det bedre for utelivsbra­nsjen, sier Tangen.

Dyrere i Stavanger

Dermed legger Sandnes kommune seg på en litt annen linje enn Stavanger.

Selv om det er litt vanskelig å sammenlign­e de to byene, ettersom det er betrakteli­g mye mer folk på uteserveri­ng i Stavanger, har et skjenkeste­d i Stavanger med et uteareal på 80 kvadratmet­er i indre sone av sentrum (innenfor den gamle skjenkerin­gen) en årlig leieutgift på 232.000 kroner. Her er nemlig den årlige leieprisen 2906 kroner per kvadratmet­er.

Hvor mye utesteder betaler, skiller om utestedet har skjenkebev­illing eller ikke, når arealet er i bruk og geografisk plassering. Ønsker utestedene bare å ha uteserveri­ng i sesongen, som er mellom 1. april og 30. september, er prisen 2.036 kroner per kvadratmet­er. Månedspris­en er 595 kroner.

Stavanger kommune har andre priser for den ytre delen av sentrum, som går i en større ring rundt sentrum.

Her er prisene 2486 kroner per kvadratmet­er i kalenderår­et, og 1736 kroner i sesongen. I bydelene er prisen 928 kroner per kvadratmet­er i kalenderår­et, mens det er 693 kroner i sesongen.

– For oss handler det om å legge til rette for utelivsbra­nsjen. Det er stor forskjell på utelivet i Stavanger kontra Sandnes. I Stavanger har det vaert mye mer populaert å sitte ute og gå på bar enn i Sandnes, og da må vi få opp attraktivi­teten på stedene vi har her, sier Tangen.

– Må legge til rette

For Mondo betyr dette mye.

– Vi ser at verdien av å ha et etablert uterom i 12 måneder er veldig stort. Det gjør plassen hyggeliger­e, sier Thorstein Soma.

På Mondo hadde de ikke en gang 270.000 kroner i omsetning på uteserveri­ng i fjor. Med den potensiell­e regelendri­ngen vil det bli lettere å legge til rette.

– Vi ser at folk reiser der det er mye folk. Det må vi legge til rette for. Derfor lager utestedene i Sandnes for eksempel til gratiskons­erter i sommer, som også kommunen er med å bidrar til. Vi kan ikke forvente at folk kommer uten at det skjer noe, sier Soma.

 ??  ??
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Daglig leder i Mondo i Sandnes, Thorstein Soma, kan spare flere hundre tusen på nye regler om leie av kommunalt areal til uteserveri­ng.
KRISTIAN JACOBSEN Daglig leder i Mondo i Sandnes, Thorstein Soma, kan spare flere hundre tusen på nye regler om leie av kommunalt areal til uteserveri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway