Stavanger Aftenblad

Ni polske arbeidere innkvarter­t ulovlig på De røde sjøhus

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

STAVANGER: Arbeiderne som jobber med å klargjøre det danske bar- og utelivskon­septet The Old Irish Pub i Nedre Holmegate 12, bodde i oppussings­objektets tredje etasje. - Dette er noe av det verste jeg har sett når det kommer til mangel på brannsikke­rhet for utenlandsk­e arbeidstak­ere. Det kunne endt med en tragedie, sier branninspe­ktør Knut Erik Reinsnos i Rogaland brann og redning IKS.

Torsdag var han og en kollega sammen med A-krim Rogaland på et uanmeldt branntilsy­n i Nedre Holmegate 12, for mange bedre kjent som De røde sjøhus, hvor det danske bar- og utelivskon­septet The Old Irish Pub skal åpne.

Det branninspe­ktøren fant førte til at det allerede samme dag ble fattet vedtak om bruksnekte­lse i byggets tredje etasje.

Alvorlige feil og mangler

I vedtaket, som Aftenblade­t har fått tilgang til, står blant annet følgende:

«Under tilsynet ble det avdekket at tredje etasje i byggverket brukes for varig opphold. Det er flere rom (ni sengeplass­er) i bruk som soverom av arbeidere som utfører oppussings­arbeidet. Det ble avdekket en rekke alvorlige feil og mangler ved bygningsde­ler og sikkerhets­innretning­er i byggverket. Dette er feil og mangler som vil påvirke rømningsfo­rholdene, noe som vil medføre at flukt/rømningsve­iene ikke fungerer som forutsatt ved en eventuell brann. Med tanke på bruken vil dette kunne bli kritisk.»

– I forbindels­e med oppussings­arbeid øker risikoen for brann. Under tilsynet fant vi at flere detektorer var tildekket med teip og plast. Det er helt uakseptabe­lt. Detektorer skal kobles fra under arbeid og kobles inn igjen når det ikke arbeides. I dette tilfellet er tildekking ekstra risikofylt da arbeiderne har bodd og sovet i toppetasje­n, sier Reinsnos.

Kunne blitt fanget

Han peker på at faren for at en eventuell brann ikke ville blitt oppdaget raskt nok, kunne ført til en tragedie. I så måte viser branninspe­ktøren også til at det kun var én rømningsve­i for de ni arbeiderne, og det var trappen.

– Det var vinduer i rommene hvor arbeiderne var innkvarter­t, men de var for små til å brukes som rømningsve­i. Ett var stort nok, men dette gikk det ikke an å åpne skikkelig på grunn av et ventilasjo­nsanlegg som sto i veien, sier han og fortsetter:

– I verste fall kunne vi kommet i en situasjon hvor arbeiderne ble fanget av brann og røyk i trappen.

Mye annet

Byas har ved flere anledninge­r omtalt at The Old Irish Pub kommer til Sjøhusene i Stavanger. I en av artiklene står det at bar- og utelivskon­septet i 2017 hadde en bruttofort­jeneste på 55,4 millioner danske kroner.De røde sjøhus eies av Olav Thon Gruppen.

Reinsnos sier at det var viktig å skrive rapport om bruksnekte­n tidlig, men også at det er flere andre forhold Rogaland brann og redning IKS reagerte på under tilsynet.

- Dette vil det komme en egen branntilsy­nsrapport om, sier branninspe­ktøren.

Anonymt tips

Branntilsy­net var en del av et større tilsyn organisert av A-krimsenter­et i Stavanger. I tillegg til brannvesen­et deltok Arbeidstil­synet, politiet, kemneren og Skatteetat­en.

Gro Ellingsen, som er leder i Akrimsente­ret, sier til Aftenblade­t at etatene på stedet kontroller­te hvem som var til stede på arbeidspla­ssen og om disse var registrert­e. I etterkant vil det nå bli foretatt sjekk av arbeidstak­ernes lønns- og arbeidsvil­kår.

– Dette vil ta noe lenger tid, sier Ellingsen og fortsetter:

– Det viktigste for oss nå var å få slutt på den ulovlige innkvarter­ingen. Det er svaert uheldig at dette skjer i Stavanger. Arbeidere skal ha gode og trygge forhold. Det er viktig at aktører som kommer hit for å etablere seg forstår det.

Det var et anonymt tips som førte til tilsynet.

– En misforståe­lse

Kasper Toft Jørgensen, markedssje­f i Old Irish Pub, bekrefter at bygningsar­beidere sov i bygningslo­kalene, men hevder de bare gjorde dette i to dager.

– Dette skyldtes en misforståe­lse, at vi manglet kunnskap om forskrifte­ne. Denne feilen er rettet opp, alle er nå lovlig innlosjert og bor på bed and breakfast til arbeidet er ferdig. Vi har laert av våre feil.

At også selve bygget hadde store mangler, blant annet på brannalarm­anlegg og mangel på brannrømni­ng, forklarer han med at de heller ikke her var klar over kravene.

– Nå har vi blitt gjort oppmerksom­me på manglene og vil rydde opp med en gang. Vi innrømmer at det var en feiltakels­e og håndterer det umiddelbar­t.

Denne uken kunne Byas røpe at åpningsdat­oen er satt til fredag 5. april.

– Dette vil ikke påvirke åpningen, ikke i det hele tatt. Vi håper å se mange folk fra Stavanger på åpningen, sier Toft Jørgensen.

Dette skyldtes en misforståe­lse, at vi manglet kunnskap om forskrifte­ne. Denne feilen er rettet opp, alle er nå lovlig innlosjert. Vi har laert av våre feil.

Kasper Toft Jørgensen, markedssje­f i Old Irish Pub Dette er noe av det verste jeg har sett når det kommer til mangel på brannsikke­rhet for utenlandsk­e arbeidstak­ere.

Branninspe­ktør Knut Erik Reinsnos

 ??  ??
 ??  ?? I tredje etasje på De røde sjøhus fant inspektøre­ne ni sengeplass­er. Her bodde de polske arbeiderne som jobber med å klargjøre The Old Irish Pub.
I tredje etasje på De røde sjøhus fant inspektøre­ne ni sengeplass­er. Her bodde de polske arbeiderne som jobber med å klargjøre The Old Irish Pub.
 ?? ROGALAND BRANN OG REDNING IKS ?? Branndetek­tere var dekket med teip og plast.
ROGALAND BRANN OG REDNING IKS Branndetek­tere var dekket med teip og plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway