Stavanger Aftenblad

Har hunden din stukket av? ID-hundene hjelper deg å lete

-

STAVANGER: Nitrogrupp­a har kommet til Rogaland, klare for å hjelpe fortvilte eiere og hunder på rømmen. - Hundene gjør denne jobben mye raskere enn oss mennesker, sier Kristin Helen Heigre.

Benedicte Øhren Danielsen

laert seg å skille ut lukt ved å trene på smeller, sier Monica Hansen, leder for ID-hundeekvip­asjene i Nitrogrupp­a, og forteller at Stavanger-gruppa består av erfarne hunder og mennesker.

Smeller er en hundesport som handler om å skille ut en bestemt lukt fra andre lukter, en egenskap de utvalgte ID-hundene nå skal overføre til søk etter dyr og mennesker i Rogaland.

Lette etter Rodric

– Det hele startet da vi var i Stavanger for å lete etter hunden Rodric, forteller Hansen. Rodric var en tre år gammel italiensk mynde som forsvant fra Vågedalen torsdag 27. september i fjor. Han ble observert ved Hinna videregåen­de skole, og mange stilte opp for å lete etter han.

– Vi ble kjent med nye folk og vi så behovet for ID-hunder her borte. Derfor bestemte vi oss for å starte en avdeling her, sier Hansen.

Rogaland-gruppa

– Jeg vet at jeg hadde vaert helt fortvilet hvis en av mine hunder ble borte, sier Ellen Endresen Ingvaldsta­d, som er en del av den nyetablert­e avdelingen i Rogaland.

Ingvaldsta­d skal vaere en del av Nitrogrupp­a i Rogaland i to år fremover, sammen med hunden Passopp, som er en ett år gammel Jack russell terrier.

– Jeg møtte Monica og Frank fra Nitrogrupp­a, da de var her for å lete etter hunden Rodric. Det var veldig spennende å se hvordan de jobbet, så jeg sendte inn en søknad, sier hun.

Etter Rodric-søket var det 16 søkte seg til Nitrogrupp­a og åtte som ble valgt ut. Tre av dem befinner seg i Rogaland.

– Det er veldig kjekt å hjelpe folk med å lete etter hundene sine, sier Kristin Helen Heigre, som også er medlem av avdeling i Rogaland. Hun er eieren til den fire år gamle Border collien, Lissie.

– Det kan ta oss mennesker mange timer å finne noen, mens hunder gjør jobben veldig mye raskere, forteller hun. En IDhund, eller identitets-hund, har som oppgave å lete etter en bestemt identitet.

– Akkurat som med fingeravtr­ykk, har vi alle vår egen lukt. Vi gir hunden en lukt og da søker den etter den bestemte lukten, forklarer Frank Lauvstad, som er ID-hundefører og sponsorans­varlig i Nitrogrupp­a.

Allsidige ID-hunder Nitrogrupp­a består i dag av seks hunder og eiere, og har planer om å bli 14 hunder i løpet av året.

– Og de kan søke etter alt. Vi startet gruppa for hunder på rømmen og fortvilte eiere, men vi har lett etter skilpadder, katter, lik og mennesker som har forsvunnet, forteller Hansen.

Hun forteller at sporene blir liggende i mange måneder, og at hun selv har gått etter åtte måneder gamle spor med sin egen hund.

– For hvert skritt du tar, faller det av hudceller. Sporet blir såklart smalere og smalere, og hunden må konsentrer­e seg mer, men vi kan for eksempel søke etter én bestemt hund blant hundre andre hunder i en hundepark. Da vil hunden finne den ene hunden vi leter etter, sier Lauvstad.

– Håper folk bruker oss

– Jeg bodde på Hinna tidligere, og ble nysgjerrig på hva som foregikk da jeg så hvor mye aktivitet det var i gatene. Så fant jeg ut at de var på jakt etter en hund, forteller Odd Morten Hovlandsda­l.

Hovlandsda­l var ikke klar over at Nitrogrupp­en eksisterte før han møtte Monica og Frank på Hinna.

– Jeg fant ut at de skulle åpne en avdeling i Rogaland, og da jeg fikk spørsmål om å vaere leder, var det bare å takke ja, sier han.

Hovlandsda­l er leder for den nyetablert­e avdelingen i Rogaland og har selv en hund som han har planer om å bruke til søk neste år.

– Jeg håper at folk ser at vi er her og at de bruker oss.

Smeller er en hundesport som handler om å skille ut en bestemt lukt fra andre lukter, en egenskap de utvalgte ID-hundene nå skal overføre til søk etter dyr og mennesker i Rogaland.

 ??  ?? De to spente ID-hundene Passopp og Lissie får en lukt som de skal søke etter.
De to spente ID-hundene Passopp og Lissie får en lukt som de skal søke etter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway