Stavanger Aftenblad

– Dette er smått og historielø­st av fylkeskomm­unen

-

JUBILEUM: I 2025 er det 200 år siden «Restaurati­on» seilte til Amerika med de første norske utvandrern­e. Det ville ildsjeler i

Norsk Migrasjons­forum lage til en brei folkemarke­ring i Rogaland, men fylkeskomm­unen blir ikke med.

Arnt Olav Klippenber­g

direkte foranledni­ngen til at kvekerne dro til Egersund og kjøpte sluppen «Restaurati­on». I 1825 dro de med skuta over havet til USA med 52 personer ombord. I New York sto Peerson klar til å ta imot rogalendin­gene. Rundt 1 million nordmenn utvandret over havet til USA i tre store bølger. Nå skal det bo rundt 5 millioner etterkomme­r «over there».

– Det er smått og historielø­st av fylkeskomm­unen når de takker nei til å bli med på alle muligheten­e som dette jubileet gir. I 1925 fikk de til stor feiring. Da kom «Stavangerf­jord» ens aerend til Stavanger med 900 amerikaner­e for å delta i feiringen. I USA stilte presidente­n opp og holdt tale.

Nei til støtte

Hva var det Norsk Migrasjons­forum foreslo og som fylkeskomm­unen takket nei til? De ønsket å bruke «Restaurati­on» i årene fram til 2025 til en brei folkemarke­ring. For å få dette til trengte de 700.000 kroner i året. Kommunene skulle bidra med 1 kroner per innbygger. Fylkeskomm­unen skulle bidra med drøye 200 000 kroner.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke får fylkeskomm­unen med på dette. 200.000 kroner er strengt tatt småpenger når vi ser hvor mye vi får igjen.

Oma tror problemet kan bunne i at vi er inne i et generasjon­sskifte.

– Jeg har levd så lenge at jeg husker pakkene, brevene og amerikabåt­ene, sier han.

Fylkesordf­øreren

Norsk Migrasjons­forum har andre prosjekter de vil gjennomfør­e, men det store prosjektet, med utvandrers­kuta som flaggskip for jubileet, blir skrinlagt uten støtte fra fylkeskomm­unen.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har stor sans for engasjemen­tet i denne saken, men hun er redd for å forplikte fylkeskomm­unen over fem år med bidrag til vedlikehol­d og drift av skuta.

– Det er jo en relativt nybygd kopi med begrenset kulturhist­orisk verdi. Det gjør oss betenkt å gå inn i et prosjekt som vi vet har krevd mye ressurser siden den ble bygd.

Tengesdal åpner imidlertid opp for at fylkeskomm­unen kan støtte enkeltarra­ngementer knyttet til utvandrerj­ubileet, noe hun regner med at det kan bli mange av etter hvert som det store året naermer seg.

Norsk Migrasjons­forum er et fellesorga­n for Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, Fortidsmin­neforening­en i Stavanger, Sons of Norway, Rogaland historiela­g, UiS og 11 lokale historiela­g. Tarald Oma er leder i styret. Norsk Migrasjons­forum tok opp igjen arbeidet etter det som het Utvandrers­enteret i Stavanger.

Utvandring­en til Amerika er noe av det største som har skjedd i nasjonen Norge.

Tarald Oma, leder Norsk Migrasjons­forum

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Norsk Migrasjons­forum gir opp å bruke utvandrers­kuta «Restaurati­on» i feiringen av 200-årsjubilee­t.
PÅL CHRISTENSE­N Norsk Migrasjons­forum gir opp å bruke utvandrers­kuta «Restaurati­on» i feiringen av 200-årsjubilee­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway