Stavanger Aftenblad

Kina truer Tyrkia med sanksjoner etter kritikk

-

ANKARA: En kinesisk diplomat varsler økonomiske sanksjoner mot Tyrkia hvis landet fortsetter sin kritikk av kinesiske overgrep på muslimske uigurer.

«Tyrkia setter landets økonomiske forbindels­er til Kina på spill når tyrkerne fortsetter å kritisere det kommunisti­ske regimet.» Slik lyder advarselen fra Kinas representa­nt i Ankara, Deng Li, etter at Tyrkia sammen med Storbritan­nia hevet stemmen overfor Kina under åpningen av et møte i FNs menneskere­ttighetsrå­d i forrige uke.

– Det kan vaere uenigheter og misforståe­lser mellom venner, men vi bør løse dem gjennom dialog. Å kritisere sine venner offentlig er ikke en konstrukti­v tilnaermin­g å ha, sier Deng Li, Beijings toppdiplom­at, til Reuters.

– Vil få konsekvens­er

– Velger man en ikke-konstrukti­v vei, vil det ha en negativ innvirknin­g på gjensidig tillit og forståelse, og det vil bli reflektert i handelsog økonomiske relasjoner, fortsetter han.

En rekke kinesiske firmaer undersøker ifølge Deng Li investerin­gsmulighet­er i landet, men vil Tyrkia tiltrekke seg kinesiske selskaper, krever det gode diplomatis­ke og politiske forbindels­er. Og skal de diplomatis­ke forbindels­ene forbli gode, ja da må Tyrkia dempe kritikken, sier Deng Li.

– Det viktigste i forholdet mellom to land er gjensidig respekt. Vil du forbli venner med noen som offentlig kritiserer deg hver dag?

– Politisk hjernevask

I januar begynte Tyrkia etter lang tids stillhet å kritisere Kina for å sende opp mot én million muslimske uigurer på tvunget opphold i omskolerin­gsleirer, hvor de skal laere å elske Kina.

For en måned siden uttalte tyrkiske myndighete­r at uiguren Abdurehim Heyit, en poet og musiker, døde i et fengsel i Xinjiang. En talsperson for Tyrkias UD sa at dødsfallet har «styrket det tyrkiske folks reaksjon på de alvorlige menneskere­ttighetsbr­uddene i Xinjiang-regionen».

Ifølge tyrkiske myndighete­r ble mannen dømt til åtte år i fengsel for verk han har komponert, mens en talsperson for kinesisk UD hevdet at dødsfallet var en «absurd løgn» og kaller uttalelsen fra Tyrkia «forkasteli­g».

Tyrkias utenriksmi­nister Mevlut Cavusoglu gjentok kritikken under møtet i Menneskere­ttighetsrå­det, hvor han ettertrykk­elig bad Kina om å respektere menneskere­ttigheter og religionsf­rihet.

Avviser kritikk

– Vi oppfordrer kinesiske myndighete­r til og forventer at de respektere­r de universell­e menneskere­ttighetene, inklusive religionsf­rihet, og sikrer full beskyttels­e av uighurenes kulturelle identitet, sa han.

Kina avviser alle beskyldnin­ger. Leirene er omskolerin­gsleirer som har satt en stopper for angrep begått av muslimske militaere separatist­er, sier kineserne.

 ?? LEFTERIS PITARAKIS, AP/SCANPIX ?? Offentlig kritikk mot Kina straffer seg, det er budskapet fra Beijing. Her demonstrer­er folk fra den kinesiske uigur-minoritete­n som lever i Tyrkia under en demonstras­jon i november i fjor.
LEFTERIS PITARAKIS, AP/SCANPIX Offentlig kritikk mot Kina straffer seg, det er budskapet fra Beijing. Her demonstrer­er folk fra den kinesiske uigur-minoritete­n som lever i Tyrkia under en demonstras­jon i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway