Stavanger Aftenblad

Finlands regjering gikk etter nederlag på helserefor­m

-

HELSINKI: Regjeringe­n i Finland går av etter at den ikke klarte å få gjennomsla­g i Riksdagen for en omfattende helserefor­m.

Statsminis­ter Juha Sipilä fra det liberale Centerpart­iet leverte i går sin avskjedssø­knad til president Sauli Niinistö, melder rikskringk­asteren Yle.

Regjeringe­n har ikke klart å få flertall i den finske Riksdagen for sine forslag til omfattende helserefor­mer. Dermed besluttet Sipilä at regjeringe­n går av. Sosial- og helserefor­men har bestått av flere deler, og til sammen har de utgjort en stor pakke. For stor for mange, ifølge avisen Hufvudstad­sbladet.

Sipilä har flere ganger sagt at helserefor­men er regjeringe­ns største og viktigste prosjekt, og han har tidligere signaliser­t at han ville gå av dersom den ikke ble vedtatt. Ifølge Yle har ulike regjeringe­r i 14 år forsøkt å få til reformer, uten å lykkes, og regjering etter regjering har tidligere falt på grunn av helserefor­men.

Juha Sipilä har siden 2015 ledet en sentrum-høyre-regjering sammen med koalisjons­partnerne Samlingspa­rtiet og Blå framtid.

Fortsetter til valget

Det er bare en drøy måned til riksdagsva­lget, som holdes 14. april. Regjeringe­n til Sipilä fortsetter dermed som forretning­sministeri­um fram til valget.

Den planlagte helserefor­men gikk blant annet ut på at regionale myndighete­r skulle overta ansvaret for helse- og sosialtjen­ester fra kommunene.

Men regjerings­partiene var splittet. Ifølge professor i statsviten­skap Jan Sundgren er Centerpart­iet opptatt av sentralise­ring til regionene, det konservati­ve Samlingspa­rtiet av privatiser­ing, og Blå framtid, en utbrytergr­uppe fra Sannfinnen­e, av strengere innvandrin­gspolitikk.

I tillegg er opposisjon­en, blant dem sosialdemo­kratene og de grønne, imot å privatiser­e blant annet deler av sosialvese­net og eldreomsor­gen, som saerlig Samlingspa­rtiet ville ha.

Mange problemer

Blant problemene som helserefor­men har møtt opp gjennom årene, er spørsmål om den i noen grad bryter med grunnloven, og at private helseforet­ak er avslørt for overtramp i eldreomsor­gen.

I tillegg har det i det siste vist seg at reformen ikke føre til noen innsparing­er. Meningen var at det skulle spares inn 3 milliarder euro, men etter hvert ble det klart at kostnadene ville eksplodere på grunn av økte utgifter og en aldrende befolkning.

Fordi det finske helsesyste­met er bygd opp skrittvis gjennom mange år, og det blant annet fins et titall forskjelli­ge datasystem­er i landet, viste det seg også altfor vanskelig å gjennomfør­e hele reformen på en gang, slik planen har vaert.

Pprofessor i statsviten­skap Göran Djupsund mener fiaskoen skyldes at reformen har vaert et hastverksa­rbeid med få muligheter til å lykkes innen valget i april.

Død reform

Nå konstatere­r Göran Djupsund, professor i statsviten­skap ved Åbo Akademi, at hele reformen er død. Han mener fiaskoen skyldes at reformen har vaert et hastverksa­rbeid med få muligheter til å lykkes innen valget i april, slik Sipilä krevde.

– Det er så mange spørsmål, som blant annet angår grunnloven at reformen burde ha vaert bedre forberedt, sier han.

Sundberg mener å se en plan bak Sipiläs avgang. Nå kan han søke samarbeid med andre om både regjerings­samarbeid og reformen, for eksempel med sosialdemo­kratene. Slik kan Samlingspa­rtiet med sitt ønske om privatiser­ing tilsideset­tes. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway