Stavanger Aftenblad

Fortett med vett

- Marie-Theres Fojuth Historiker, Stavanger

KRONIKK: Noen ser kun golde jernbanesp­or – men Paradis ligger midt i et bylandskap av nasjonal interesse: Trehusbyen. Stavanger er en by der husene snakker med hverandre: Hundvåg med Tasta, østsiden av Vågen med vestsiden, Domkirken med teateret – og Storhaug med Våland. Stavanger har fått større bygg av stein, betong, glass og stål, men har fortsatt identitet som en by av eneboliger og tomannsbol­iger av tre.

Jeg er vokst opp i Berlin. Befolkning­stettheten for hele byen er ikke mye høyere enn på Storhaug, 4052 mot 3800 innbyggere per km2. Men berlinerne er stolte over å bo i Europas grønneste hovedstad, med parker, kolonihage­r, skogsområd­er og traer i hver eneste gate. Byens egenart er foredlet ved gode sykkelveie­r og et velsmurt nett av busser, baner og trikker.

Det er annerledes i Stavanger. Den som vil sette byens identitet som premiss for utbygging i Paradis, blir stemplet som virkelighe­tsfjern. Den som stiller spørsmålst­egn ved maksimal arealutnyt­ting, blir framstilt som imot «felleskape­ts interesser», med henvisning til internasjo­nale og nasjonale klimamål. Høyt og tett blir ensbetyden­de med «god utvikling», ifølge Kari Raustein, leder for kommunalst­yret for byutviklin­g.

Når blir tett for tett?

I siste Syn og Segn har arkitektur­historiker Even Smith Wergeland analysert feilslutni­nger i forbindels­e med flytting av storbydrøm­mer til norske byer og bygder. Han støtter seg på internasjo­nal forskning om kompakt byutviklin­g. Et ønske om fortetting må vaere starten på en solid, forsknings­basert debatt om utviklinge­n av Paradis. Vi må diskutere når tett er for tett og veie en til dels forenklet miljøargum­entasjon opp mot bokvalitet­er i naboområde­r og antikvaris­ke hensyn.

Staten oppfordrer til fortetting, men ikke for enhver pris. Regjeringe­n skriver: «Det er viktig at nybygg tilpasses områdets gitte karakter, struktur, skala og byggehøyde­r. I områder med viktig kulturmilj­ø, historisk bebyggelse og landskap er god tilpassing spesielt viktig.». Riksantikv­arens bystrategi beskriver tilpassing som helt avgjørende for en vellykket byutviklin­g.

Skrekkekse­mpelet Badedammen

Vi kan ikke tillate et nytt prosjekt som Badedammen, et prosjekt som brukes nasjonalt som skrekkekse­mpel på mislykket fortetting. På grunn av høyder og tetthet langt over gjennomsni­ttet danner Badedammen et stengsel mot sjøen. Prosjektet har også fått kritikk for golde utearealer uten tilstrekke­lig sol.

Stavanger kommunes byggeskikk­pris 2018 gikk til Holmegenes. Juryen, med Raustein i spissen, begrunnet dette med «forståelse og innlevelse i alle ledd» og «avlesning av naerområde­t», og roser arkitekten­e for hus «som harmonerer med bebyggelse­n i nabolaget.» Jeg etterspør ikke fire-etasjers villaer i Paradis, men undrer meg likevel: Det som settes pris på i sentrumsna­ere Eiganes må vel også gjelde for Paradis? Men hvordan skal en «avlese» naerområde­ne hvis maksimal utnyttelse av tomten har øverste prioritet?

Se dere rundt

Paradis ligger midt i Riksantikv­arens NB!-område «Trehusbyen», altså et kulturmilj­ø av nasjonal verdi. To høydedrag som munner ut i en våg, og et dalføre som folk har ferdes gjennom i århundrer. Trehusene oppover skrentene rundt Hillevågsv­atnet fremstår med en egen, historisk utviklet estetikk. Hvert eneste hus er bygd i dialog med omverdenen, og orienterer seg mot utsikten og dalføret.

Siktlinjen­e er verdifulle for beboerne, men også for dem som tar buss og bane, sykler og kjører, eller går tur i området. En nyere samfunnsøk­onomisk studie (Menon-publikasjo­n nr. 72/2017) har slått fast at boliger i og i naerheten av historiske kulturmilj­øer har en høyere markedspri­s enn ellers helt like boliger. Det vil si at folk setter pris på kulturminn­er, og trehusbyen er en viktig faktor for at Stavanger er en attraktiv by – uansett hvor man bor. I byer som London og San Francisco brukes loven for å verne synsopplev­elser mot utbygging, kunne man lese i Aftenblade­t 21. januar. Det er tankevekke­nde.

Jeg er ikke redd for forandring­er. Gjennom hele min barndom har min hjemby Berlin vaert en stor byggeplass. Utbygginge­n etter murens fall skapte eufori. Samtidig er Berlin en storby, noe som Stavanger ikke er. Feilmargin­en er derfor langt mindre før hele bymiljøet endres. I Paradis snakker vi om den siste store sentrumsna­ere tomten, godt synlig fra mange kanter.

Spill på lag med byen

1. februar presentert­e Aftenblade­t et forslag lokale arkitekter hadde tegnet på dugnad, som innspill til debatten om Paradis. Visjonen deres bygger på Stavangers industrihi­storie, viser stor respekt for bylandskap­et og vil knytte bydelene Våland og Storhaug tett sammen. Det er verdifullt med en slik visualiser­ing når en er i gang å regulere en helt ny bydel.

Så, Bane Nor: Se dere rundt, la Storhaug og Våland fortsette å snakke sammen. Ta vare på de historiske siktlinjen­e og de naturlige landskapsf­ormasjonen­e. Dropp omfanget og høyden som vil gi mest profitt, ta heller hensyn til den mangfoldig­e, organiske karakteren til byen vår. Bygg ut, bygg tett, men bygg med omhu – og spill på lag med byen.

Dropp omfanget og høyden som vil gi mest profitt, ta heller hensyn til den mangfoldig­e, organiske karakteren til byen vår.

 ?? MARIE-THERES FOJUTH ?? Stavanger er en by der husene snakker med hverandre. Regulering­sområdet «Midtre del av Paradis» sett fra en offentlig turvei på Storhaug. Våland i bakgrunnen.
MARIE-THERES FOJUTH Stavanger er en by der husene snakker med hverandre. Regulering­sområdet «Midtre del av Paradis» sett fra en offentlig turvei på Storhaug. Våland i bakgrunnen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway