Stavanger Aftenblad

Hjorteland fortjener et godt kommunalt tilbud

- Leder, Levekårsst­yret i Stavanger (H)

DEBATT: I Aftenblade­t 7. mars angriper lederen av Foreningen For Fritt Brukervalg, Tørres Joa, meg fordi jeg ønsker å overføre Hanne Hjorteland, fra et privat tilbud (IAA), og over til et kommunalt tilbud. Han ser ingen grunn til dette, men det gjør jeg.

Kåre Reiten

Historien er i korthet slik at da Hanne var i et kommunalt tilbud i Rektor Oldensgate i perioden 2011-2015, så var hun så syk og utagerende at vi fant det riktig å kjøpe et privat behandling­stilbud til henne hos IAA, mens kommunen bygde opp et tilrettela­gt tilbud for henne på Austbø. Avtalen var hele tiden at hun skulle tilbakefør­es til kommunen når vi hadde dette tilbudet klart.

Austbø bofellessk­ap for utagerende autister har nå vaert ferdig i to år, men fordi foreldrene har nektet å samarbeide med en overføring så er hun fortsatt i det private tilbudet til en pris på kr 9,2 millioner pr. år. Det har vaert noen klager og rettssaker i disse tre årene som Stavanger kommune har vunnet, da Fylkeslege­n har vurdert det kommunale tilbudet på Austbø som et godt tilbud for Hanne. Foreldrene har derfor gått til sak mot Fylkeslege­n, og det er derfor staten ved regjerings­advokaten som fører den rettssaken som Joa viser til, ikke Stavanger kommune.

Prinsipiel­l side

Høyre ønsker et fritt brukervalg for mange tjenester, da vi mener dette gir valgfrihet og at konkurrans­e er sunt. Men det kan ikke vaere slik at foreldre/brukere fritt kan inngå en avtale med en privat leverandør, og så sende regningen til stat og kommune. Hvis dette hadde vaert en liten kommune, ville en regning i den størrelses­orden som det her er snakk om, slått kommunen konkurs. Så Hanne-saken har absolutt en prinsipiel­l side.

Jeg reagerer også på at kommunalt ansatte blir anklaget for å plage Hanne, og dra henne etter håret da hun var i Rektor Oldens gate frem til 2015. Når en alvorlig syk jente biter seg fast i låret eller overarmen på en ansatt, forstår jeg at man i smerte og fortvilels­e prøver å få henne bort. Det betyr ikke at jeg forsvarer at hun noen ganger ble dratt i håret, men det er forståelig.

Tillit til egne ansatte

Levekårsty­ret har vaert på befaring på Austbø, og et samlet levekårsty­re har tillit til at våre dyktige medarbeide­re der vil kunne gi Hanne et godt og trolig livslangt tilbud. Denne saken handler både om penger og prinsipper; men også at vi politikern­e må ha tillit til våre egne ansatte og deres kompetanse. Vi avventer nå Lagmannsre­tten sin dom, og håper når denne er avsagt å kunne avslutte denne saken; og sørge for at Hanne får et stabilt og godt tilbud iht. til rettsavgjø­relsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway