Stavanger Aftenblad

Et sted å brodere kunst

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

HILLEVÅG: I tre måneder bor Nils Viga Hausken borte fra hjemmet i København for å drive med kunsten sin i Stavanger. Det hjelper ham å droppe alt hverdagsli­g så han kan konsentrer­e seg om kunsten.

Jo Fridstrøm

Iandre etasje i Frida Hansens hus i Hillevåg står det en dør med en hvit lapp på. «Kunstnerle­ilighet» står det på lappen. Leilighete­n er én av to kunstnerle­iligheter som Rogaland kunstsente­r disponerer for Stavanger kommune. I tillegg har kommunen en leilighet i Berlin. De leies ut til forskjelli­ge kunstnere i løpet av året.

Går man inn døra, finner man en åpen og lys liten loftleilig­het. Rommet er sterilt, med mobile møbler plassert rundt omkring. Alt kan lett justeres etter behovene til personen som bor her.

– Det er veldig fint å ha dette tilbudet. Jeg har hatt et ønske om å komme meg tettere på kunstmiljø­et i Rogaland.

Nils Viga Hausken er opprinneli­g fra Hjelmeland, men flyttet til Danmark som ung. Han bor til daglig i København. Siden starten av desember har han benyttet seg av kunstnerti­lbudet i Stavanger.

Kunstneren finner fram litt kaffe og beveger seg mot sofaen. Utenom lyden av et menneske som beveger seg bortover gulvet, er rommet stille. Nesten så stille at du kan høre deg selv tenke. Bare en liten, lav susing kan høres. Ut vinduet venter fjorden.

God tid

Et opphold vekk fra hjemme hjelper Hausken å glemme hverdagen og å fokusere på kunsten. Uten forpliktel­ser og bekymringe­r.

– Du får virkelig frigitt sinnet når du reiser vekk fra hverdagen. Du kan sette deg skikkelig inn i arbeidet. Det er også en mulighet til å både dele, og å ta del i forskjelli­ge kulturtilb­ud.

– Det er veldig viktig for oss kunstnere å få et innblikk i kunst fra forskjelli­ge deler av verden – å utvide kunstnerne­ttverket. Selv reiser jeg masse og kan fort vaere borte fra København seks måneder av året.

For Hausken er tilbud som dette utrolig viktig. Han interesser­er seg for en type kunst som det er vanskelig å drive med om man har distraksjo­ner rundt seg.

– Jeg jobber med ting som tar veldig lang tid. Jeg synes det er en fin kontrast til det hastighets­amfunnet vi lever i, i dag. Kunst er vesentlig for å vektlegge langsommel­ige prosesser.

Det er ryddig i leilighete­n. Sengen er fint redd opp, og bordene og stoler står pent og ryddig til. Litt som om rommet står klart til en visning. Unntaket er ett bord fylt med tråder i forskjelli­ge farger. Til sammen dekkes hele bordet av materialer og poser.

Hva er et portrett?

Prosjektet Viga Hausken jobber med er et broderi. Det handler om hvor mye av et ansikt som må vises, for at det skal vaere et portrett. Han broderer piksler for å danne bildene sine. Litt som en datamaskin gjør. På en datamaskin lages pikslene med én gang, men broderiet tar tid.

– Det er krevende arbeid. Du må vaere veldig konsentrer­t for å brodere slik, og du blir fort sliten. Jeg klarer ikke å drive med det for lenge av gangen.

En datamaskin kan bruke mange tusen farger for å lage bilder. Hausken har bare fem hundre farger han bruker for å brodere portretten­e sine. Det gjør at han forsiktig må velge ut hvilke farger pikslene skal bestå av.

Heldigvis har han god tid, og få distraksjo­ner.

Du får virkelig frigitt sinnet når du reiser vekk fra hverdagen. Du kan sette deg skikkelig inn i arbeidet.

Nils Viga Hausken

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Nils Viga Hausken liker stillheten og roen han har i kunstnerle­iligheten.
PÅL CHRISTENSE­N Nils Viga Hausken liker stillheten og roen han har i kunstnerle­iligheten.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Leilighete­n ligger i andre etasje i Frida Hansens hus. Med utsikt over fjorden.
PÅL CHRISTENSE­N Leilighete­n ligger i andre etasje i Frida Hansens hus. Med utsikt over fjorden.
 ??  ?? Hver av pikslene du kan se på bildet, består av fire korssting. Bildet som vises, kan ta en uke eller mer å lage.
Hver av pikslene du kan se på bildet, består av fire korssting. Bildet som vises, kan ta en uke eller mer å lage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway