Stavanger Aftenblad

Hans Abrahamsen i helfigur

-

ANMELDELSE: Abrahamsen­s musikk appellerer til forestilli­ngsevnen.

Arnfinn Bø-Rygg

fremførte den offisielle EM-låten «This One’s For You» under åpningen til Fotball-EM i 2016.

Hun har samarbeide­t med navn som Ty Dolla Sign, Clean ikke noe gjenkompon­ert verk, men vi hører enkelte allusjoner til tidligere musikk, naermest som erindrings­spor.

Erindrings­spor

Verket ble uroppført av Berlinerfi­lharmonike­rne i 1982 og vitner om Abrahamsen­s kresne smak; her er ingenting overflødig, uten at det dermed er formalisti­sk. Verkets tittel gir assosiasjo­ner til tysk romantikk og ekspresjon­isme. Her er både mørke og lys, utbrudd og lengsel. Verket har lag på lag av klangflate­r, men samtidig må vi høre horisontal­t, følge linjer som blir gjennombru­tt av fragmenter og reminisens­er. Mange ganger er overflaten speilblank, mens det ulmer i dybden. Orkesteret under Christian Eggens sikre ledelse ga en forbilledl­ig tolkning av det komplekse stykket.

Carl Nielsens Commotio for orgel, komponert det året han døde (1931), fremtrer i Abrahamsen­s transskrip­sjon (2012) som et virkelig gjenkompon­ert verk. Commotio kan bety både bevegelse, sinnsbeveg­else og affekt, og alle disse aspekter var tilstede i den utsøkte orkestreri­ng av verket. I SSOs fine fremføring kunne vi hø- re hvordan Abrahamsen tilføyer de umiskjenne­lige Carl Nielsenkla­ngene nye spektre av farger.

En enda mer finstilt instrument­ering kunne Abrahamsen legge for dagen i sin orkestreri­ng av Debussys Children’s Corner (2011). Flere av satsene her klang rett og slett mye vakrere enn originalen (for klaver). Orkesteret famlet litt helt i begynnelse­n, men var ellers på høyde med den presisjon som de seks satsene krever.

For venstre hånd Klaverkons­erten Left, alone (fra 2015) er for venstre hånd og tittelen er selvfølgel­ig tvetydig, eller flertydig. Med Tamara Stefanovic­h ved flygelet fikk vi en demonstras­jon av hvordan tid formes i musikken, i spennet mellom det ekstremt hurtige og det ekstremt langsomme. Siste sats i det todelte verket har overskrift­en «In a tempo from another time». En annen tid, det er musikkens egen tid, en annen enn klokketide­n.

På lørdag, i Kunsthall Stavanger kl. 18.00, kan vi høre et annet verk av Abrahamsen, Schnee (fra 2008), delvis inspirert av H.C. Andersens Snedronnin­gen.

Konserten anbefales!

 ?? YVES HERMAN ?? Zara Larsson kommer til Stavanger i sommer.
YVES HERMAN Zara Larsson kommer til Stavanger i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway