Stavanger Aftenblad

Turveien bør bygges

-

LEDER: Det er synd at striden om turvei i Gauselvåge­n har endt i retten, men vi håper at kommunen vinner fram med sitt syn og at turveien blir bygget.

Bystyret i Stavanger vedtok 1. november 2010 at turveien langs Gandsfjord­en skal følge sjøen mellom Boganeset og Frøystad gård, en strekning på en drøy kilometer. Problemet er at turveien da vil krysse eiendommen­e til en rekke ressursste­rke personer og familier, som hele tiden har arbeidet imot vedtaket. 40 av 67 representa­nter i bystyret stemte for dette vedtaket. Høyre delte seg, der et flertall på 14 stemte for, mens et mindretall på ni stemte imot.

Aftenblade­t har helt siden saken dukket opp, argumenter­t for at turveien bør bygges. Dette synet er uendret. Vi har ment at det vil stride mot en alminnelig rettferdig­hetssans om ressursste­rke grupper skal kunne slippe ulemper som andre må finne seg i. Vi bor tett i Stavanger, og Aftenblade­t mente, og mener fortsatt, at hensynet til allmennhet­ens adgang til turområder må trumfe hensynet til privat eiendomsre­tt og ønsket om å bevare verdifulle eiendommer.

Dette betyr ikke at vi ikke kan ha forståelse for grunneiern­e i Gauselvåge­n. Det er helt klart en ulempe at det anlegges en offentlig turvei over eiendommer som disse, og det er selvsagt også et potensial for at en slik vei vil medføre en svekkelse av verdien på strandeien­dommene. Disse ulempene må veies opp mot kommunens behov for å legge til rette for turområder og -opplevelse­r for alle, samt prinsippet om likebehand­ling.

Vi minner om at det også tidligere har vaert strid om anlegg av turveier i Stavanger. Bergesen-familien og andre grunneiere i Ramsvig motsatte seg på 1980-tallet bygging av turveien der, men den åpnet i 1991 etter at en avtale ble inngått. Grunneiere langs Store Stokkavatn motsatte seg også bygging av turveien der, saerlig på strekninge­n ut mot Dyrsneset, hvor det også ligger store og verdifulle eiendommer. Dette løste seg også til slutt. Og det var lang strid om bygging av turveien langs Hafrsfjord ut mot Madlasandn­es, hvor det også ligger tilsvarend­e strandeien­dommer. Denne er også bygget.

Det er uheldig at saken nå har havnet i retten, med potensial for en langtrukke­n ankeproses­s. Men når så har skjedd, håper vi at retten vil falle ned på et syn som samsvarer med vårt. Det vil danne en meget uheldig presedens om denne saken får et annet utfall.

Det er uheldig at saken nå har havnet i retten, med potensial for en langtrukke­n ankeproses­s

 ?? RUNE VANDVIK ?? Stridens eple er denne strekninge­n i Gauselvåge­n. I bakgrunnen ser vi Jåttånuten til venstre i bildet.
RUNE VANDVIK Stridens eple er denne strekninge­n i Gauselvåge­n. I bakgrunnen ser vi Jåttånuten til venstre i bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway