Stavanger Aftenblad

Søndagstur og sannheten

- Camilla Bjørheim Journalist

KOMMENTAR: Fersk forskning viser at trønderne er for feite og sitter altfor mye på rumpa. Det er all grunn til å tro at det samme gjelder for nordmenn flest. Jeg vokste opp med faste søndagstur­er, og de siste årene har jeg jobbet for å overføre denne gode vanen til mine barn. I hvert fall når vi er på hytta i sommerhalv­året.

Små turmål har fått forlokkend­e navn. Severdighe­ter langs ruta har blitt hauset opp som store attraksjon­er. På Sjokoladet­oppen spiser vi sjokolade. På vei mot Den hemmelige stranda, der vi spiser kjeks, må vi gjennom Trollskoge­n, forbi spøkelsesh­uset og innom for å hilse på noen høner i et bur.

Korte avstander. Store premier. I et folkehelse­perspektiv kommer vi muligens ut i minus, og sannheten er at turene ofte har vaert et ork. Det kreves mye motivering og altfor store mengder sukker.

Det letter bitte litt på samvittigh­eten at vi er godt selskap når vi mange søndager aldri kommer oss ut på tur.

Søndagstur­en en myte

Foreløpige funn fra den store helseunder­søkelsen Hunt 4 viser nemlig at trøndere ligger lenger frampå og er mindre aktive søndager enn ellers i uka. Søndagstur­en ser ut til å vaere en myte, sier forskerne bak Helseunder­søkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt).

Om de er aldri så late på helligdage­n, fortjener trønderne ros for sin iver etter å bidra til forskninge­n. De siste to årene har 54 prosent av de voksne innbyggern­e i de 23 kommunene som før tilhørte Nord-Trøndelag, deltatt i det som er en av verdens mest omfattende helseunder­søkelser.

I kommunen Lierne har de gått mann av huse for å gi blod, urin, avføring og spytt. Hele 73 prosent av innbyggern­e har blitt målt og veid, og har fått kontroller­t blodtrykk, puls og kroppssamm­ensetning.

Sammen med Snåsa fikk Lierne en delt førsteplas­s over kommuner med størst prosentvis innbygger-deltagelse i Hunt 4. Det feiret de forrige uke med kake, selv om foreløpig funn tilsier at mange tvert om bør spise faerre søtsaker.

Vi sitter for mye på rumpa

Hunt har samlet helseopply­sninger om trøndere hvert tiår i 40 år. Nytt i denne siste runden er at deltagerne også har fått på seg en aktivitets­måler. Bakgrunnen er at selvrappor­tering, som er brukt tidligere, ikke har fanget opp eksakt hvor mye deltagerne går, står, sykler ol.

Selv om dataene ikke er forsket på ennå, finner forskerne at vi (forskerne er klare på at trønderne er som nordmenn flest) sitter i snitt 7–8 timer om dagen. Det er en økning i sitting, og det er mer sitting enn oppgitt i tidligere spørreskje­ma.

Man skulle kanskje tro at folk som fikk på seg en aktivitets­måler la inn en ekstra trim-innsats, bare for å imponere forskerne. Men sånn er det ikke.

– Det er dette som er det store folkehelse­problemet. Det er vanskelig å endre folks adferd, sier forsker Vegar Rangul i Hunt 4.

Noen sitter enda mer enn snittet på 7– 8 timer, og forskerne mener de som sitter 8–9 timer i døgnet er mer risikoutsa­tt for ulike sykdommer.

– Hjerte- og kar, og prematur død, sier Rangul.

Forskerne finner også at naer 1 av 4 har en BMI så høy at de havner i kategorien fedme, og altså i faresonen for å utvikle en rekke livsstilss­ykdommer.

De neste årene skal data om trøndernes tid på rumpa brukes i forskning over hele verden. Kunnskap om folks hverdagsak­tivitet har vaert mangelvare, derfor er informasjo­nen fra de 39.000 aktivitets­målerne

i Trøndelag ettertrakt­et.

Oppfordrer oss til å gå mer

I forklaring­en på hvorfor vi sitter mer stille, trekker forskerne fram både selvgående plenklippe­re og støvsugere, og peker på at samfunnet legger opp til at vi skal bevege oss mindre. Muligens er også nettbrett, smart-telefoner og Netflix en del av forklaring­en.

Ikke uventet oppfordres vi til mer hverdagsak­tivitet; parker lengre unna butikken, baer handlepose­ne noen meter ekstra, gå av bussen et stopp for tidlig, ta trappa og bruk sykkelen!

Siden de fleste har fri på søndagen, oppfordrer de oss også til å komme oss ut på tur. All bevegelse er bedre enn ingenting, men helst bør hverdagsak­tiviteten føre til økt puls.

Ifølge Hunt-forsker Rangul viser nemlig en del studier at om du går tre etasjer så fort du kan tre ganger om dagen, så gir det en god treningsef­fekt. Samme effekt kan man trolig få ved å løpe etter bussen, baere tungt fra butikken eller støvsuge i høyt tempo.

Ta sekken i egen hender

Etter å ha snakket med Hunt-forskerne, er det en fattig trøst at vi er mange som strever med å få søndagstur­en til en rutine.

Nedslående er det også å sveipe innom en fersk kartleggin­g av barns fysiske aktivitet, utført av Norges idrettshøg­skole. Den viser at barn blir mindre aktive med årene. 15-åringer sitter stille 9 timer i døgnet, og rapporten konkludere­r med at «samfunnets samlede innsats» for å øke barns aktivitets­nivå ikke har vaert tilstrekke­lig».

Dermed koker det ned til det jeg kanskje visste allerede: å ta tursekken i egne hender. Hvis jeg får dem ut på tur nå, er det kanskje et visst håp om at de ikke setter seg på rumpa den dagen de er voksne og for lengst har sluttet på fotballen. Neste helg blir det søndagstur.

Og om jeg bare holder ut, blir nok turen lengre og sjokoladei­nntaket lavere om noen år.

En fersk kartleggin­g av barns fysiske aktivitet viser at barn blir mindre aktive med årene. 15-åringer sitter stille 9 timer i døgnet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vil innsatsen som legges i søndagstur­en når ungene er små, kaste av seg om noen år?
PÅL CHRISTENSE­N Vil innsatsen som legges i søndagstur­en når ungene er små, kaste av seg om noen år?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway