Stavanger Aftenblad

– Det finnes gjerne muligheter også i land hvor vi er velkomne

- Havard.t.knutsen@aftenblade­t.no

SOLA: I går ettermidda­g dro familien på fire ut av landet. Advokat mener familien kastes ut av et regelverk som er ment for å beskytte dem og Venstre-politiker vil ta saken opp for Stortinget.

Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Vi er veldig slitne. Vi pakket helt fram til klokka tre i natt, sier Tahirisoa «Tax» Rakitiarus­ia (33) foran innsjekkin­gsskranken på Stavanger lufthavn onsdag ettermidda­g.

Flere store kofferter er stablet oppå hverandre på noen traller. Sammen med dem står venner som har blitt med familien til flyplassen, for å ta farvel med Tax, ektemannen og de to barna på 6 og 3 år. Om få timer går flyet som skal ta dem via Oslo og Stockholm, før siste turen går til Madagaskar.

Mange reaksjoner Reaksjonen­e har haglet etter Aftenblade­t i går fortalte om Tax og hennes familie som må forlate Norge.

Men familien har også mottatt mange støtteerkl­aeringer.

– Vi har fått mange flotte tilbakemel­dinger fra kjente og ukjente. Det var helt uventet, ingen av oss regnet med dette. Tusen takk for alle fine ord, sier 33-åringen.

15. mars fikk hun endelig avslag fra Utlendings­nemda (UNE) på søknaden sin om oppholdsti­llatelse som faglaert arbeidstak­er ved en bedrift hun selv var med på starte opp.

Blant annet fordi hun har for god utdanning til jobben hun står oppført med i Arbeidstak­erregister­et.

– Formålet med regelen er å unngå sosial dumping, for eksempel at ingeniører som kommer fra utlandet får ingeniørlø­nn og ikke blir utnyttet, sier Ingvild Bjørheim ved advokatfir­maet Endresen Brygfjeld Torall til Byas og fortsetter:

– Familien kastes ut på grunn av et regelverk som egentlig er ment for å beskytte dem. Alt er snudd på hodet.

Bjørheim har siden 2016 jobbet med flere saker innen utlendings­rett og har diskutert saken med sine kolleger i går. Hun mener at det helt klart burde blitt vist skjønn i saken.

Arild Humlen i Humlen Advokater bruker enda sterkere ord.

– Dette er noe Norge og alle som bor her taper på, skriver han i en e-post til Aftenblade­t.

I syv år ledet han Advokatfor­eningens aksjons- og prosedyreg­ruppe i asyl og utlendings­rett. Han mener at staten i dette tilfellet viser ut en person som kun- ne vaert en ressurs i en stor bevegelse.

– De siste årene har utvikling av grønne baerekraft­ige alternativ­er innenfor restaurant- og matserveri­ng vaert en trend som har hatt fått mye oppmerksom­het. Jeg vil mene at Tax sin utdanning og reelle kompetanse treffer kjerneområ­det for utvikling av veganalter­nativer og den baerekraft­forståelse som er dypt forankret i den nye mattrenden, skriver han i e-posten.

Kronerulli­ng?

Venstres ordførerka­ndidat i Stavanger, Jan Erik Søndeland, reagerte sterkt på nyheten i går. Han har selv vaert i kontakt med Tax og ønsker å ta saken opp for Stortinget og justis- og innvandrin­gsminister­en.

– Jeg har snakket med vår stortingsg­ruppe i går der det nå jobbes med saken, sier han.

Søndeland har også snakket med advokater som reagerer på utfallet av saken. Han vil se på om det er mulig å gi 33-åringen og hennes familie opphold i landet.

– Men dette krever penger til advokatutg­ifter. Det kunne vaert en idé å starte kronerulli­ng eller høre om naeringsli­vet ønsker å vaere med på å dekke dette, sier han.

– Jeg er full av håp

Da Aftenblade­t snakket med Tax for første gang mandag utelukket hun ikke en retur til Norge. Hun har fortsatt en liten drøm om å komme tilbake.

– Jeg er full av håp, men det avhenger av at noen ønsker å ansette meg, jeg har tross alt to masterutda­nninger og snakker norsk, sier hun og legger til:

– Men den største faktoren er barna. Det finnes gjerne muligheter i andre land også, der vi er velkommen, sier Tax.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Onsdag dro Tax, ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoaris­oa og deres to barn Iriela (3) og Kaliana (6) til Madagaskar etter åtte år i Norge.
PÅL CHRISTENSE­N Onsdag dro Tax, ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoaris­oa og deres to barn Iriela (3) og Kaliana (6) til Madagaskar etter åtte år i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway