Stavanger Aftenblad

Kyststamve­gen E39

-

mellom Kristiansa­nd og Trondheim, sa davaerende samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen i 2017 da Stortinget vedtok Rogfast.

Hordfast: Gigantbru over Mens det nesten ikke har vaert kritiske røster mot Rogfast, er Hordfast atskillig mer omdiskuter­t. Hordfast er navnet på den planlagde ferjefrie forbindels­en på E39 mellom Stord og Os i Hordaland. Os ligger en halvtimes biltur sørover fra Bergen sentrum.

Bjørnafjor­den er over 550 meter dyp og 5 kilometer bred. Planen er å bygge ei 5 kilometer lang bru mellom Os kommune og Tysnes kommune. Den skal erstatte ferjesamba­ndet Halhjem–Sandvikvåg. Dessuten skal ei hengebru, nesten like lang som Hardangerb­rua, krysse over Langenuen mellom Stord og Tysnes.

Kritikere kaller byggverket ei «monsterbru». SVs tidligere stortingsr­epresentan­t Kjellbjørg Lunde har karakteris­ert prosjektet som «eit overdimens­jonert og fullstendi­g unødvendig bruprosjek­t i eit sårbart kystlandsk­ap». «Folkeaksjo­nen mot bru over Bjørnafjor­den» kjemper for at veien skal gå i en indre trasé. Den største utfordring­en er imidlertid finansieri­ngen. Kostnaden ble tidligere kalkulert til 43 milliarder kroner. Kalkylen er nå redusert til 35 milliarder, men målet er å komme under 30 milliarder. Utbygginge­n blir cirka dobbelt så dyr som Rogfast, og pengene er ennå ikke bevilget. I dag passerer det 3200 kjøretøy over Bjørnafjor­den. Selv om trafikken blir doblet med bru, går ikke regnestykk­et opp. Det kan bli aktuelt å øke nedbetalin­gstiden med bompenger.

Med Rogfast og Hordfast på plass vil den befolkning­s- og naeringstu­nge regionen mellom Bergen og Stavanger vaere ferjefri på E39. LO og NHO har gått sammen om å støtte Hordfast.

– Hvis Stortinget følger opp de planene som er lagt i Nasjonal transportp­lan, vil en moderne vei mellom Stavanger og Bergen vaere klar om cirka 15 år. Da vil én million mennesker kunne utvikle områdene fra Bergen til Stavanger til en sammenheng­ende og skapende region i beste vestlandst­radisjon, skrev LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid i et felles leserbrev i Bergens Tidende i februar.

Hordfast-sjef Øyvind Halleraker er en enda større optimist.

– Vi har et håp om byggestart for Hordfast i 2022. På grunn av at byggetiden er mye kortere enn Rogfast, hvor det er mye tunnelbori­ng, så er målet at vi skal vaere ferdig ikke så mye senere. Kanskje 2028. Vi arrangerer storsamlin­gen i Tysvaer for å få søkelys på hvor viktig Rogfast, Hordfast og E134 er for den fremtidige utviklinge­n på Vestlandet. Disse prosjekten­e er viktige for å motvirke den voldsomme vakumeffek­ten fra Østlandet, som trekker til seg unge, arbeidskra­ft og naeringsli­v. Jeg pleier å si at Rogfast og Hordfast tilsvarer Intercity-satsingen med tog på Østlandet. Hele ideen med Intercity er å bringe bo- og arbeidsmar­kedet tett sammen, sier Halleraker.

– E134 er vel så viktig Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) er opptatt av ferjefri y Nasjonal Transportp­lan har som mål å gjøre E39 fra Kristiansa­nd til Trondheim ferjefri. Det er sju ferjer på strekninge­n. y I dag tar det mellom 20 og 21 timer å kjøre hele strekninge­n. En ferjefri og utbedret E39 vil bli 47 kilometer kortere enn i dag. Reisetiden blir halvert, til cirka 10 timer og 30 minutter. y Hordfast: Kommunedel­plan med konsekvens­utredning er ferdig og ligger i departemen­tet for avgjørelse.

Siden det er en statlig plan, er det Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet som er planmyndig­het.

Når planen er godkjent, kan Statens vegvesen starte regulering­sarbeid.

E39, men mener E134 over Haukeli er vel så viktig for Rogaland.

– Jeg må vaere så aerlig og si det, uttaler hun.

Grunnen er at E134 både binder Vestlandet bedre sammen, og knytter Vestlandet tettere til Østlandet. E134 ble skjøvet ut i tid i gjeldende NTP. Dermed kom det ingen avklaring for ny tunnel på strekninge­n Seljestad-Røldal, og videre over Haukelifje­ll. Et prosjekt som både kutter 550 høydemeter stigning, korter inn veien med 15 kilometer og fjerner

vinterprob­lemene med kolonnekjø­ring.

– For Rogaland er E134 noe av det viktigste, det har vi vaert tydelige på i flere høringer i NTP. Selv om E134 også er prioritert på nasjonalt nivå, har Haukelivei­en ikke blitt prioritert i tilstrekke­lig grad. Det er vi nødt til å få til, sier fylkesordf­øreren, som viser til at E134 ligger inne i planene for fortsettel­sen av Haugalandp­akken og det er politisk vilje til å forskutter­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway