Stavanger Aftenblad

– Nye muligheter for naeringsli­vet

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

VESTLANDET: Et stort flertall av medlemmer i de to naeringsfo­reningene i Stavanger-regionen og på Haugalande­t mener at ferjefri firefelts motorvei mellom Stavanger og Bergen vil ha positiv effekt både for regionen og sin egen virksomhet.

Dag-Henrik Fosse

Dette er noen av funnene i en fersk undersøkel­se om Rogfast og Hordfast. De to samferdsel­sprosjekte­ne vil ha positive konsekvens­er for bosettinge­n, mener både naeringsli­vsaktører sør for Boknafjord­en (85,7 prosent) og i nord (82,8 prosent).

– Undersøkel­sen bekrefter den positive holdningen til Rogfast, men Hordfast har en overrasken­de sterk posisjon her sør, sier Egil Hollund, kommunikas­jonssjef i Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen.

Rogfast: Sett fra Stavanger-regionen tror 86 prosent at Rogfast vil ha positiv effekt for naeringsli­vet i regionen, sju av ti tror det vil bli lettere å rekruttere arbeidskra­ft og at konkurrans­en vil øke. Bare 12 prosent tror at kostnadene vil øke.

Ni av ti i nordfylket svarer at Rogfast vil ha en positiv effekt på regionen, åtte av ti tror på lettere rekrutteri­ng av arbeidskra­ft og økt konkurrans­e, og seks av ti tror på økt markedsgru­nnlag for egen bedrift.

Hordfast: Naer sju av ti sør for Boknafjord­en tror også at Hordfast vil ha en positiv effekt for naeringsli­vet i regionen, Seks av ti tror Hordfast vil ha størst positiv effekt på kostnadsbi­ldet på grunn av kortere reisetid, seks av ti tror på økt markedstil­gang og tre av ti på økt rekrutteri­ng. Åtte av ti mener økte transportk­ostnader som følge av høyere bompenger vil ha størst negativ effekt.

Åtte av ti fra nordfylket tror på positiv effekt for naeringsli­vet i regionen når Hordfast kommer, sju av ti tror på positive ringvirkni­nger for egen bedrift.

Størst positiv effekt vil Hordfast ha for økt markedsgru­nnlag (66 prosent av de som er positive), reduserte kostnader som en følge av kortere reisetid (45 prosent) og rekrutteri­ng (28 prosent).

– Noe som har overrasket deg i de svarene, Harald Minge?

Mest lønnsomme prosjektet

– Ja, at så mange som ni av ti er positiv både til Rogfast og Hordfast, og ikke minst at de ser potensiale­t for egen virksomhet ved at så mange kan få en direkte effekt av ferjefri fjordkryss­inger mellom Stavanger og Bergen, svarer administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen.

– Byggingen av Rogfast er i gang, men Hordfast er ikke påbegynt. Hva er nøkkelen til å få større trøkk på dette prosjektet?

– Rogfast er bare første skritt for å få en ferjefri veiforbind­else mellom Stavanger og Bergen, og da er det viktig at prosjektet ikke stopper opp på Haugalande­t. Samfunnsøk­onomisk er Rogfast det mest lønnsomme vegprosjek­tet i Norge. Og Hordfast vil ikke vaere dårligere.

En ferjefri kyststamve­i vil bety mye for en region der verdiskapn­ingen er størst. Nå må vi samle kreftene og komme opp med løsninger som kan settes ut i livet også videre mot Bergen, sier Minge.

Uavklart prosjekt bekymrer Han understrek­er at den samfunnsme­ssige effekten av ferjefri fjordkrysn­ing mellom landet nest største og fjerde største by er gjennomdok­umentert. Bekymringe­n er at jo lenger tid det går uten at Hordfast er avklart, jo større er sannsynlig­heten for at krefter som jobber for mer veipenger til Østlandet vil få gjennomsla­g for dette på bekostning av våre prosjekter.

– Hordfast-lobbyist Øyvind Halleraker har som mål å starte gra- vingen i Hordfast-prosjektet i 2022 og åpning i 2028. Er dette et sannsynlig scenario?

– Jeg får håpe han har rett, sier Minge.

150.000 nye kan pendle

Mange i naeringsli­vet tror på et utvidet marked nettopp på grunn av ferjefri fjordkryss­ing, og dette vil også gjøre det lettere å drive forretning både i nord og sør, selv om virksomhet­en ligger på andre siden av fjorden.

Og når Hordfast kommer, bindes verdiskapn­ingsaksene sammen, noe som påvirker både bolig-, hyttebyggi­ng og naeringsut­vikling. 150.000 personer kan i tillegg til dagens pendling dagpendle mellom Stavanger-regionen og Haugalande­t gjennom Rogfast, mener han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ferjene i Boknafjord­sambandet skal få avløsning. Det ser de aller fleste naeringsdr­ivende sør og nord for fjorden fram til.
PÅL CHRISTENSE­N Ferjene i Boknafjord­sambandet skal få avløsning. Det ser de aller fleste naeringsdr­ivende sør og nord for fjorden fram til.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway