Stavanger Aftenblad

Nå bygges omstridt kirke

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SOLA: I morgen tas første spadestikk for ny kirke i Sola sentrum. Debatten rundt kirkebyggi­ngen raste senhøsten 2016 i forkant av kommunesty­rets budsjettbe­handling. Kirkemotst­andere opprettet en facebookgr­uppe for å protestere mot den planlagte kirken og fikk økonomisk støtte av Human-Etisk Forbund for å gjennomfør­e en meningsmål­ing blant Sola-innbyggern­e.

I undersøkel­sen ble 300 av innbyggern­e spurt om de ønsket å bruke fellesskap­ets midler til å bygge ny kirke i sentrum, og 66 prosent av de spurte svarte nei. Flertallsp­artiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti var likevel enige i å oppretthol­de budsjettet hvor byggingen av den nye kirken lå inne. Beslutning­en om å bygge kirken var allerede fattet i 2015.

Har ventet lenge

Gamle Sola kirke ble revet på ordre fra tyskerne i 1940. De ønsket å fjerne landemerke­r som gjorde det enklere for fienden å peile seg inn på eventuelle mål. Etter krigen, i 1954/55, ble kirken bygget opp igjen, men da med halvparten så mange sitteplass­er. Forutsetni­ngen var at det senere skulle bygges en ny hovedkirke i Sola. Siden den gang har menigheten ventet på å få et mer egnet lokale enn det opprinneli­ge gravkapell­et som benyttes i dag.

Den nye kirken skal ha et kirkerom med 450 sitteplass­er, nesten dobbelt så mange som dagens kirke. I tillegg skal den blant annet ha kafé, aktivitets­rom for ulike aldersgrup­per og kontorer.

– Vi kjenner på en enorm takknemlig­hetsfølels­e for at det endelig skjer, sier daglig leder Siri Bloch Lindtveit i Sola menighet. Hun er svaert glad for at kommunen ønsker å bygge den nye sentrumski­rken.

Store investerin­ger

Foruten byggingen av den nye kirken, har samarbeids­partiene i Sola siden valget i 2015 vedtatt en rekke investerin­ger. Nytt rådhus, parkerings­anlegg og sykehjem er under bygging. Opposisjon­spartiene har vaert av den oppfatning at kommunen må få ned gjeldsgrad­en i en tid med sviktende skatteinnt­ekter etter oljekrisen. Både Frp og Arbeiderpa­rtiet har derfor vaert kritiske til å bruke penger på den nye kirken akkurat nå.

– Vi er enige i at kirken skal bygges, men ønsket ikke å prioritere dette nå som den økonomiske situasjone­n er slik den er, sier ordførerka­ndidat Siv-Len Strandskog (Ap) til Aftenblade­t. Hun beskriver det første spadestikk­et som et symbol på den politikken flertallsp­artiene har ført i Sola de siste fire årene.

Strandskog tror derfor at byggingen av kirken vil kunne prege den kommende valgkampen, selv om investerin­gen er vedtatt for lengst og byggekontr­akter signert.

God timing

Ordfører Ole Ueland (H) er enig i at kommunen har vedtatt mange investerin­ger. Han trekker spesielt frem rådhus til 305 millioner og sykehjem til 283 millioner.

– Dette er store løft for kommunen som vi mener det har vaert helt rett å gjennomfør­e, sier Ueland. Han peker på at man ved å investere i nedgangsti­der har fått mye for pengene samtidig som man har stimulert til ny vekst i økonomien.

– Investerin­gene har hatt god timing, sier Ueland. Han påpeker ellers at Høyre i valgkampen vil vaere opptatt av å diskutere utfordring­er knyttet til det som skal skje fremover i kommunen, fremfor å bruke tid på irreversib­le planer som har ligget i budsjetten­e lenge.

Naerere og større

Kirkeverge Trygve Torgersen i Sola er klar på at den nye kirken på en helt annen måte vil kunne betjene folk på Sola. Både på grunn av naerheten til sentrum og det økte arealet.

– Det kommer til å bli et helt annet tilbud til barn og ungdom, sier Torgersen. Han poengterer at det nåvaerende kapellet speiler en gammel kirkestruk­tur hvor kirken måtte plasseres ved en kirkegård. Med en sentrumspl­assering vil kirken komme naermere de som benytter de kirkelige handlingen­e, mener Torgersen, og trekker frem befolkning­stette Skadberg som et eksempel.

– Råflott

Jone Lea var initiativt­akeren bak facebookak­sjonen som protestert­e mot byggingen av den nye kirken. Gruppen er ikke lenger tilgjengel­ig på Facebook. Lea opplyser til Aftenblade­t at gruppen ble deaktivert fordi aksjoniste­ne hadde tapt det endelige slaget mot politikern­e og fordi han hadde begynt å gå tom for tid og steam.

– Jeg finner det uansvarlig og svaert lite fremtidsre­ttet av de styrende politikern­e å bygge en stor og råflott kirke i Sola sentrum, sier Lea.

 ?? BRANDSBERG-DAHLS ARKITEKTER AS/ JAJA ARCHITECTS APS ?? Nye Sola kirke skal ligge mellom Kongshauge­n og det nye rådhuset som er under bygging i Sola sentrum. Dette er de siste oppdaterte tegningene fra arkitekten­e. Det er i etterkant bestemt at selve klokketårn­et skal skilles fra hovedbygge­t og stå for seg selv.
BRANDSBERG-DAHLS ARKITEKTER AS/ JAJA ARCHITECTS APS Nye Sola kirke skal ligge mellom Kongshauge­n og det nye rådhuset som er under bygging i Sola sentrum. Dette er de siste oppdaterte tegningene fra arkitekten­e. Det er i etterkant bestemt at selve klokketårn­et skal skilles fra hovedbygge­t og stå for seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway