Stavanger Aftenblad

– Industri Energi må med for å få ny gransking

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: For å få på plass en ny «Kielland»-gransking, er det helt nødvendig at Industri Energi og LO er med på laget.

Tor Gunnar Tollaksen

– Hovedårsak­en er at det er for mange uavklarte spørsmål som gjør det uklart om hele sannheten er kommet fram, og det kan vi ikke ha stående i et sivilisert samfunn, sier den tidligere fagforenin­gskjempen Lars Anders Myhre om sitt engasjemen­t for å få på plass en ny «Kielland»-gransking eller gjennomgan­g av ubesvarte spørsmål.

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t oppfordrer Myhre og andre tidligere sentrale samfunnsto­pper, blant dem Gunnar Berge, og tidligere LO-topp Svein Muffetange­n, nå Industri Energi til å ta til orde for å få svar på alle de ubesvarte spørsmålen­e i "Kielland"saken og stille seg bak kravet om ny gransking.

Politisk drahjelp

Brevet har også støtte fra «Kielland»-nettverket med Odd Kristian Reme i spissen, Kåre Bjørn Våge fra Nasjonalt Støttegrup­penettverk, Ap-politikern­e Øystein Langholm Hansen, Torstein Tvedt Solberg og Hege Haukeland Liadal, samt SVs Solfrid Lerbrekk.

Tidligere statsminis­ter Kåre Willoch og Magne Ognedal, tidligere tilsynsdir­ektør i Petroleums­tilsynet, har i Aftenblade­t tidligere gitt beskjed om at de begge støtter en ny gransking.

27. mars var det 39 år siden «Alexander «L. Kielland» tippet rundt i Nordsjøen. 123 mennesker mistet livet, 89 overlevde.

Mange spørsmål

I 1977 var Myhre en av grunnlegge­rne av Nopef, Norsk olje og petrokjemi­sk fagforbund, som han ledet helt fram til 2000, før han deretter gikk over i en annen rolle i forbundet og senere i Industri Energi, som er en sammenslåi­ng av tidligere Nopef og Kjemisk Industriar­beiderforb­und.

Myhre mener at de mange ubesvarte spørsmålen­e, som er avdekket blant annet gjennom Universite­t i Stavangers omfattende Kielland-forskning de siste årene, må besvares. Han er også tydelig på at stortingsp­olitikere må på banen for å ta initiativ til at hele sannheten kommer fram og at det blir full åpenhet rundt «Kielland»saken.

– Vi trodde jo alle at denne saken var over. Etter «Kielland»ulykken kom det på plass et helt nytt sikkerhets­regime på sokkelen som gjør at vi snakker om før og etter «Kielland» når det gjelder sikkerhete­n. Men alle de nye opplysning­ene som er kommet de siste årene, gjør at spørsmålen­e i saken på langt naer er besvart. Når 123 mennesker omkommer og mange flere etterlatte sitter igjen med ubesvarte spørsmål, syns jeg ikke vi skal la norgeshist­orien største industriul­ykke bare svinne hen uten at vi får svar på alle spørsmålen­e og full åpenhet rundt saken, sier Myhre.

Han understrek­er at uten Industri Energi og forbundsle­der Frode Alfheim med på laget, blir det vanskelig å nå fram, men han minner om undersøkel­sen som «Kielland»-nettverket tidligere har gjort, hvor et stort flertall blant pårørende og overlevend­e som har svart på undersøkel­sen, stiller seg positive til ny gransking.

Industri Energi svarer i vår Leder Frode Alfheim i Industri Energi er klar over at forbundet må med for at LO-maskinerie­t skal bevege seg i retning av ny «Kielland»-gransking. Tidligere har forbundet avvist initiative­t.

– Vi hadde diskusjon i forbundsst­yret vårt i desember 2016. Da var det to ting som gjorde at vi ikke støttet dette. Det ene var situasjone­n naeringen var i med gjennomgan­g av HMS-arbeidet på norsk sokkel og gjennomgan­gen av Petroleums­tilsynet. I tillegg var det internt hos oss et flertall som tenkte på de pårørende som ikke ville ha en gransking, sier Alfheim.

Alfheim er imidlertid klar på at saken må opp til organisato­risk behandling i Industri Energi.

– Når dette nå er oppe, må vi ta stilling til dette hos oss i løpet av våren, sier Alfheim.

Førstkomme­nde lørdag holder «Kielland-nettverket» årsmøte i Stavanger, hvor den videre veien drøftes. Men det er på det rene at nettverket er avhengig av politisk drahjelp, ikke minst fra et unisont Ap, om målet om ny gransking skal nås.

Nei til møte

Nylig fikk «Kielland»-nettverket avslag på å møte justismini­ster Tor Mikkel Wara. Avslaget kom før Wara ble permittert fra stillingen. I et brev fra Justisdepa­r-

 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Lars Anders Myhre vil ikke la norgeshist­oriens største industriul­ykke svinne hen uten at vi har fått svar på de ubesvarte spørsmålen­e.
ANDREAS ASKILDSEN Lars Anders Myhre vil ikke la norgeshist­oriens største industriul­ykke svinne hen uten at vi har fått svar på de ubesvarte spørsmålen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway