Stavanger Aftenblad

Nei til elbuss og sykkelbuss i Ryfast

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFAST: Samferdsel­sutvalget går verken inn for sykkelbuss­er eller elbusser gjennom Ryfast.

Tor Inge Jøssang

– Vi har en begrenset pott og er nødt til å prioritere, sa Andreas Bjelland Eriksen (Ap) da Samferdsel­sutvalget behandlet saken i går.

Kolumbus har fått signaler fra Miljødirek­toratet at de vil bevilge 12 millioner kroner til elbusser. Men bare Venstre stemte for det. Debatten ble kjapt avsluttet da SV argumenter­te med at Euro-6 teknologi er så god at den øker luftkvalit­eten på dager med ekstra høy forurensin­g.

Flertallet vil heller bruke inntil 6 millioner kroner på flere bussavgang­er mellom Stavanger og Tau/ Jørpeland, samt flere avganger til Hjelmeland. Fylkesrådm­annen skal nå lage et notat som viser hvordan pengene best kan fordeles. Politikern­e presiserte at ting kan bli endret når Fylkesutva­lget skal gjøre det endelige vedtaket i april.

Fra båt til buss

Når Ryfast åpnes en gang før jul, legges både to offentlige ferjesamba­nd og Jørpelands­ruta (hurtigbåt) ned, og det blir buss i stedet. Kontrakten gjelder i utgangspun­ktet fra 1. desember. Den omfatter rutekjørin­g og skoleskyss i kommunene Hjelmeland, Strand og Forsand, i tillegg til de nye rutene Jørpeland–Stavanger sentrum (rute 100) og Tau–Universite­tet i Stavanger (UiS)–Forus (rute 101). Det skal gå busser gjennom Ryfast hvert kvarter i rushtiden.

Grunnprodu­ksjonen i anbudet (med dieseldrif­t) innebaerer årlige merkostnad­er for fylkeskomm­unen på 25,4 millioner kroner. I anbudet var det også lagt inn sju opsjoner på kjøring av ruter. Opsjon betyr at busselskap­ene var nødt til å gi tilbud, men det er opp til fylkeskomm­unen om tilbudet skal benyttes.

Kolumbus-styret har anbefalt å benytte opsjonene for elbusser, sykkelbuss­er, samt økt frekvens utenom rushtid gjennom Ryfast - i praksis avgang hver halvtime i stedet for hver time. Innstillin­gen fra fylkesrådm­annen var negativ til å bestille opsjonene.

Usikre tall

Det er om lag 1500 som dagpendler fra Strand til Nord-Jaeren Spørsmålet er hvor mange som kommer til å reise kollektivt i framtiden? Tau-ferjene fraktet 1,55 millioner passasjere­r i 2018. Hurtigbåte­n til Jørpeland hadde cirka 120.000 reisende i 2016.

– Vi får en liten revolusjon for hvordan folk kan bevege seg når Ryfast åpnes. De må få opplevelse­n av et godt kollektivt­ilbud fra første dag. Kolumbus legger opp til et knallbra tilbud, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

Ryfast vil bli stengt for gående og syklende. Lunde argumenter­te for sykkelbuss ved å påpeke at reiseunder­søkelser som viser at 50.000 bruker sykkel i dag.

Høyres Janne Johnsen viste til at Ryfast vil gjøre at Strand blir en del av storbyområ­det. Johnsen påpekte at busstilbud­et gjennom Ryfast blir veldig bra i rushtiden.

– Det er viktigere med høy frekvens enn å prioritere sykkelbuss. Vi bygger et svaert sykkeldepo­t på Solbakk, og i andre enden er det bysykler, argumenter­te Høyrepolit­ikeren.

SU-leder Arne Bergsvåg (Sp) stemte i.

– Økt produksjon er viktigere enn elektriske løsninger. 1. desember skjer en revolusjon i Ryfylke når det blir 4-felts vei i stedet for ferjer. Tau-Jørpeland blir en forlengels­e av bybåndet, sa han.

Lin Veronica Jacobsen (Ap), som er varaordfør­er i Hjelmeland, fikk tilslutnin­g for at det er viktig med bedre busstilbud til Hjelmeland, som mister hurtigbåta­nløp.

Boreal er stolte Busskontra­kten varer til 2027, med mulighet for 3 års forlengels­e.

– Det nye og spennende med kontrakten er at vi nå skal frakte passasjere­r mellom Ryfylke og Stavanger gjennom Ryfast. Dette er en viktig milepael for kollektivt­rafikken i regionen, og Boreal er stolte over å ha fått denne oppgaven, sier konsernled­er Kjetil Førsvoll i Boreal, som skal drifte Høgsfjord-sambandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway