Stavanger Aftenblad

Helgøy bru lyses ut på anbud

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BRU: Utbygginge­n av Helgøy bru bråstoppet i 2016 etter funn av blåleire. Nå vil Samferdsel­sutvalget lyse ut fastlandsf­orbindelse­n på anbud.

Tor Inge Jøssang

Da ustabil blåleire ble oppdaget på havbunnen i 2016, konkludert­e Statens vegvesen at grunnforho­ldene i sundet ikke ville gi tilstrekke­lig styrke og sikkerhet for den planlagte fyllingen. Nye kostnadsan­slag viste tredobling av prisen, opp fra cirka 47 millioner til cirka 150 millioner.

– Vi må la markedet fortelle oss den reelle kostnaden, sa Per Kåre Foss (KrF). Han la fram et fellesfors­lag som fikk enstemmig tilslutnin­g i Samferdsel­sutvalget.

I 2016 jublet de 32 innbyggern­e på fruktøya Helgøy i Hjelmeland. Da vedtok Rogaland fylkeskomm­une at de skulle bli landfaste. Samme høst startet utbygginge­n.

Det ble bygd vei på øya, fram til stedet hvor det etter planen skulle lages sjøfylling over Helgøysund­et, til Mosnes på fastlandet i Hjelmeland kommune. I fyllingen skulle det vaere ei kort bru som passasje for båttrafikk.

Nå forsøker Rogaland fylkeskomm­une å få det påbegynte prosjektet i gang igjen. Målet er at det skal gjøres et formelt vedtak når tilbud er gitt, og innen utløpet av denne valgperiod­en. Men bruprosjek­tet vil i realiteten bare bli vedtatt dersom kostnaden blir omtrent slik som tidligere forventet.

– Høyre ønsker bru dersom kostnadene er på nivå med det som var anslått. Men vi må sikre at det bygges noe skikkelig, sa Janne Johnsen, som foreslo at anbudet må lyses ut med drift- og vedlikehol­dsansvar i 20 år.

Mats Danielsen (Frp) signaliser­te at kostnadene må langt ned dersom hans parti skal vaere positivt. Venstres Kjartan Alexander Lunde berømmet lokalbefol­kningen som har stilt opp på dugnad, men påpekte at kostnadene må ned dersom prosjektet skal vaere gjennomfør­bart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway