Stavanger Aftenblad

Større usikkerhet rundt Spirits Fogelberg-prosjekt

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Utbyggings­planen for feltet i Norskehave­t kommer neppe i år likevel. I forrige uke startet Oda-feltet i Nordsjøen produksjon­en, drøyt fire måneder tidligere og 15 prosent rimeligere enn planlagt.

For Spirit Energys neste prosjekt, Fogelberg-feltet i Norskehave­t, er det imidlertid skjaer i sjøen.

I fjor boret selskapet en såkalt avgrensnin­gsbrønn for å finne ut mer om feltet og gassmengde­n der. Resultatet var en nedtur.

– Vi testet både volum og egenskaper ved reservoare­t. Testene viste at reservoare­t var mer komplisert enn antatt, og at det er vanskelige­re enn ventet å få ut gassen derfra, sier administre­rende direktør Rune Martinsen i Spirit Energy Norge til Sysla.

Selskapet jobber fortsatt sammen med partnerne Faroe, PGNiG og Dyas for å tolke resultaten­e. – Dette var ikke planen, men vi må finne ut hva det betyr. Det er ikke åpenbart hvor dette ender, sier Martinsen.

Utsettelse

Det var ventet at utbyggings­planen (PUD) for Fogelberg skulle leveres i løpet av 2019. Slik blir det neppe.

– Jeg tviler på om den kommer i år, sier Martinsen, som understrek­er at dette er noe partnerska­pet skal finne ut av sammen.

– Kan det ende med at feltet ikke bygges ut?

– Nå skal vi først gjøre oss ferdige med arbeidet som pågår, så får vi se hvor vi lander.

Fogelberg ble funnet i 2010. De første signalene fra partnerska­pet gikk ut på at en utbyggings­plan kunne kommer allerede i 2013. Men etter det har ting gått treigere enn ventet, og nå er det altså uvisst om og når en plan kan bli levert.

Dersom Spirit og partnerne bestemmer seg for å bygge ut Fogelberg, vil det skje gjennom en havbunnsin­stallasjon som knyttes opp mot Åsgard B-plattforme­n.

Nytt selskap

Spirit Energy ble etablert i desember 2017, da britiske Centricas olje- og gassavdeli­ng fusjonerte med Bayerngas Norge. Centrica hadde da vaert til stede på norsk sokkel siden 2006.

– Vi har bygget oss opp fra et rent leteselska­p til å bli operatør. Filosofien har vaert å bygge opp organisasj­onen først, for så å vokse, sa Martinsen til Sysla i forrige uke.

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rune Martinesen har ledet Spirits norske avdeling siden desember.
JON INGEMUNDSE­N Rune Martinesen har ledet Spirits norske avdeling siden desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway