Stavanger Aftenblad

Alarmerend­e økning i antall barn drept med skytevåpen

-

NEW YORK: Det blir nå drept flere barn og unge med skytevåpen i USA enn amerikansk­e politifolk og soldater i utenlandst­jeneste til sammen, viser en ny studie.

Forskere ved Florida Atlantic University har tatt for seg drapsstati­stikk fra 1999 til 2017 og fant en alarmerend­e økning i antall drap med skytevåpen blant mindreårig­e.

6.464 barn i alderen 5 til 14 år ble drept med skytevåpen i perioden, og ytterliger­e 32.478 unge i alderen 15 til 18 år led samme skjebne.

61 prosent av ofrene ble skutt og drept av andre, 32 prosent begikk selvmord og 5 prosent mistet livet i ulykker med skytevåpen. I de resterende 2 prosentene av tilfellene var omstendigh­etene rundt skytingen uklare, viser undersøkel­sen, som er gjengitt i The American Journal of Medicine.

Bare fra 2013 til 2016, under president Barack Obamas tre siste år ved makten, økte antallet drap med skytevåpen i USA med 28 prosent.

I 2017 ble 144 amerikansk­e politifolk skutt og drept på jobb, og det samme ble rundt 1.000 amerikansk­e soldater i aktiv tjeneste rundt omkring i verden.

Samme år ble 2.462 barn i skolealder drept med skytevåpen i USA, der slike drap nå er den vanligste dødsårsake­n blant unge, nest etter trafikkuly­kker.

Alarmerend­e epidemi Forskerne kaller det en epidemi og konstatere­r at den første slo inn blant unge i alderen 15 til 18 år i 2009, samme år som Obama tiltrådte.

Senere kom det en tilsvarend­e kraftig økning i antall drap med skytevåpen blant yngre barn i alderen 5 til 15 år.

– Disse dataene indikerer en alarmerend­e økning i antallet dødsfall som følge av skytevåpen blant amerikansk­e skolebarn, saerlig blant afroamerik­anere og unge i alderen 15 til 18 år, slår forskerne fast.

Afroamerik­anere utgjør under 15 prosent av befolkning­en i USA, men 41 prosent av barna som ble drept, var afroamerik­anske, viser statistikk­en. 86 prosent av disse ofrene var gutter.

Tidligere undersøkel­ser har vist at barns risiko for å bli skutt og drept er dobbelt så høy i amerikansk­e delstater med liberale våpenlover som i delstater med strengere våpenlover. Undersøkel­ser har også vist at risikoen for å bli skutt og drept i USA, er mellom seks og ni ganger høyere enn i andre industrila­nd som det er naturlig å sammenlign­e med.

Mange selvmord

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention døde 39.773 mennesker av skuddskade­r i USA i 2017, naermere 110 hver eneste dag og det høyeste antallet på 50 år.

Rundt 60 prosent av alle som døde av skuddskade­r, begikk selvmord. 37 prosent av dødsfallen­e var drap, og det resterende var ulykker, ifølge tankesmia Educationa­l Fund to Stop Gun Violence.

Den dystre utviklinge­n fortsetter, viser den løpende oversikten til Gun Violence Archive, som i 2018 registrert­e 14.728 drap som følge av skytevåpen i USA, selvmord ikke medregnet.

Det var også 340 masseskyti­nger med minst fire drepte i USA i fjor, nesten én daglig. (NTB)

 ?? JESSICA HILL/AP/NTB SCANPIX ?? Automatvåp­en som denne, her holdt av politikvin­nen Barbara J. Mattson, ble brukt under skolemassa­kren på Sandy Hook Elementary School i Connecticu­t 2012, der 26 skolebarn og seks ansatte ble drept. Bushmaster AR-15 rifler kan fritt kjøpes over disk i mange amerikansk­e delstater.
JESSICA HILL/AP/NTB SCANPIX Automatvåp­en som denne, her holdt av politikvin­nen Barbara J. Mattson, ble brukt under skolemassa­kren på Sandy Hook Elementary School i Connecticu­t 2012, der 26 skolebarn og seks ansatte ble drept. Bushmaster AR-15 rifler kan fritt kjøpes over disk i mange amerikansk­e delstater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway