Stavanger Aftenblad

–Mueller-rapporten er ikke et punktum

- Simon Baastrup aftenblade­t/politiken

GRANSKING: Demokraten­e må skifte fokus nå som man ikke har klart å finne noen «rykende pistol» mot Trump, mener USAekspert. Den mulige krisen er avverget, sett fra republikan­ernes side. De kan konstatere at det som var et såkalt «worst case scenario» ikke blir til virkelighe­t. Den amerikansk­e presidente­n var på kurs mot en riksrettss­ak om det sto til demokraten­e og et hav av kritikere. Det hadde antakelig betydd at republikan­erne måtte ha funnet en ny presidentk­andidat til valgkampen i 2020.

Alt dette er nå avblåst, etter at et sammendrag av den lenge ventede Mueller-rapporten ble lagt frem søndag kveld. Trump har blitt frikjent i anklagen om at han skulle ha tatt del i en sammensver­gelse med den russiske regjeringe­n under sin valgkamp i 2016. Han sitter dermed «meget trygt blant republikan­erne», vurderer den danske USA-eksperter Anders Agner, sjefredakt­ør på nettstedet Kongressen.com, som følger amerikansk politikk.

Trump og det republikan­ske partiet har nå en fordel i at de kan lange uhemmet ut mot både demokrater og kritikere ved å si at de har gjennomfør­t en heksejakt mot en uskyldig mann. Men selv om presidente­n blir frikjent i rapportens sammendrag mangler det noen nyanser i det store bildet, ifølge Anders Agner.

Øynene som ser

– Rapporten er ikke spesielt entydig. Det står at det ikke er grunnlag for å anbefale ytterliger­e siktelser. Omvendt fremkommer det heller ikke tydelig at Trump er frikjent. Det handler om øynene som leser det. Derfor er det vanskelig for demokraten­e å komme med motargumen­ter, sier Agner.

Men er det ikke et godt argument når du nå sier at sammendrag­et av rapporten er så unyansert? Det står jo svart på hvitt at han ikke kan frikjennes ut ifra hva vi nå vet?

– Jo, men dette handler om kommunikas­jon. Trump er ikke en mann som er kjent for å kommuniser­e nyanser. Og det er enklere å kommuniser­e at det ikke er grunnlag for å reise ytterliger­e siktelser fremfor å si at «Det kan godt vaere at han ikke skal siktes, men helt uskyldig kan han heller ikke vaere», sier Anders Agner.

– Om man hadde trodd at Muellers etterforsk­ning ville vaere et slags punktum, så er man nødt til å innrømme at den kun er et komma. Setningen er ikke ferdig ennå, fortsetter Agner.

Konsekvens­er

Og det er her det helt store politiske slagsmålet skal stå, mener han. Den etterfølge­nde setningen, som er rapportens «andre vinkel»: spørsmålet om hvorvidt Trump forsøkte å hindre rettens gang. I dette spørsmålet konkludere­r ikke Mueller-rapporten, og ifølge Anders Agner er det derfor fortsatt uvisshet om rapportens etterspill, og ikke minst om dens konsekvens­er.

Av den grunn ønsker demokraten­e derfor at hele rapporten blir offentligg­jort, og ikke bare justismini­sterens sammendrag av den. Demokraten­e hadde håpet på å finne en mulighet til å vippe Trump av pinnen. Nå må demokraten­e derfor justere fokuset sitt, ettersom Mueller-rapporten ikke kan presentere noen «rykende pistol».

Demokraten­e må nå fokusere på hva de selv står for, i stedet for å fokusere på Trump hele tiden, om de vil gjenoppbyg­ge det demokratis­ke prosjektet frem mot valget i 2020, vurderer Anders Agner.

– Saken har vist at Trumps velgerbase er like lojale i sin støtte til presidente­n som de alltid har vaert, på tross av at vi har snakket om Muellers etterforsk­ning i to år nå. Han har nesten ikke mistet en eneste stemme på dette, sier Anders Agner.

 ?? CARLOS BARRIA ?? USAs president Donald Trump og repuplikan­erne puster lettet ut etter Mueller-rapporten ble lagt frem på søndag. Men siste ord er sannsynlig­vis ikke sagt.
CARLOS BARRIA USAs president Donald Trump og repuplikan­erne puster lettet ut etter Mueller-rapporten ble lagt frem på søndag. Men siste ord er sannsynlig­vis ikke sagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway