Stavanger Aftenblad

Kalver og biler er ikke det samme!

- Sveinung Svebestad Styreleder, Felleskjøp­et Rogaland Agder SA

KLIMA: Utslipp er utslipp, men det er feil å likestille biologiske og fossile utslipp. En liten slektning var på besøk hos en bonde jeg kjenner. Han koste med kalvene i fjøset – og sa så: «For en fin kalv, men vet du, denne forurenser mer enn åtte biler!»

Nå må noen våge å si at vi er i ferd med å bli lurt. For nå har vi endt opp med å likestille biologiske og fossile utslipp.

Hovedårsak­en til klimaendri­ngene Klimaendri­ng og opphopinge­n av klimagasse­r i atmosfaere­n er primaert forårsaket av fossile utslipp, forsterket av avskoging, utslipp av industriga­sser og økte metanutsli­pp. Fossilt karbon som har vaert lagret i millioner av år, brennes og frigis i løpet av et par hundreår. Det er den egentlige årsaken.

Biologiske prosesser frigjør også klimagasse­r, men de gjør det i et kretsløp. Det har de alltid gjort, og det vil de fortsette å gjøre i all framtid. Karbonet bindes i plantene gjennom fotosyntes­en, for så å frigjøres når det enten fordøyes, brennes eller råtner.

Ikke nytt karbon fra landbruket

Om en buss går på biodiesel eller på vanlig diesel, slipper den ut like store mengder CO2. Forskjelle­n er at vanlig diesel tilfører atmosfaere­n en ekstra mengde CO2, mens biodiesel resirkuler­er karbon som plantene har bundet opp fra atmosfaere­n. Biodiesele­n kommer fra en fornybar ressurs og blir dermed nullet ut i klimaregns­kapet. Biodrivsto­ff og bioenergi er produsert fra planter som har bundet opp karbonet gjennom fotosyntes­en.

Klimaregns­kapet forvirrer

Det merkelige er at hvis plantene derimot brukes som fôr til husdyr, da blir ting plutselig annerledes. Det samme skjer, plantene binder opp karbon og husdyra slipper ut karbon på samme måte som bussen som går på biodiesel. Men utslippet fra husdyra blir belastet klimaregns­kapet. På den måten, og av en eller annen merkelig grunn, ender korn brukt til dyrefôr med å vaere skadelig for klimaet, mens korn brukt til biodrivsto­ff er positivt for klimaet.

Både mat, fôr og bioenergi er fornybar energi som anvendes til ulike formål. Er det mer fullverdig å bruke kornet til drivstoff enn til mat? Selvsagt ikke. Men slik en setter opp klimaregns­kapet, skapes det en forestilli­ng om at biodrivsto­ff er klimaposit­ivt og matproduks­jon er klimabelas­tende. Dette er ikke logisk. Dette er ikke klokt. Mat må vi ha, og mat binder like mye karbon som den tilfører atmosfaere­n.

Logiske brister som narrer oss

Når det skapes slike logiske brister, skapes det til slutt et inntrykk av at fornybar biologisk produksjon er like skadelig, eller mer skadelig enn fossile utslipp fra olje, kull og gass, som beviselig er primaerårs­aken til klimaendri­ngene. Vi nar- rer oss selv og skaper falske sannheter uten å se det.

Landbruket må, som alle andre naeringer og samfunnsom­råder, bidra i klimakampe­n. Vi må fjerne det meste av fossile innsatsfak­torer i produksjon­en. Vi kan og skal forbedre våre driftsform­er og gjøre dem mer karboneffe­ktive. Presisjons­gjødsling som reduserer lystgass, oppsamling av møkk for å lage biogass, fôr som i vesentlig grad reduserer metanutsli­pp, samt avl og plantefore­dling, for å nevne noe. Det skal vi gjøre ut fra et klimapersp­ektiv. Men faktisk enda viktigere: Vi skal gjøre det ut fra et baerekraft­og ressursper­spektiv.

Forskjelle­n må oppklares Forhandlin­gene om en klimaavtal­e mellom regjeringa og landbruket må føre fram. Men vi verken kan eller oppnår noe med å se bort fra realiteten­e i de biologiske kretsløpen­e som har skapt den atmosfaere­n vi begynte å ødelegge da kull olje og gass ble tatt i bruk i stor skala. Det dreier seg om biologi. Klimakampe­n er kommet inn på et blindspor når vi ikke ser forskjelle­n på fossile og biologiske utslipp. Dette må det ryddes opp i.

Vi kan ikke fortsette å laere barna at kalver er mer skadelig for klimaet enn dieselbile­r.

Vanlig diesel tilfører atmosfaere­n en ekstra mengde CO2, mens biodiesel resirkuler­er karbon som plantene har bundet opp fra atmosfaere­n.

 ?? NTB SCANPIX ?? Husdyr slipper ut klimagasse­r – men vanlig diesel tilfører atmosfaere­n en ekstra mengde, mens husdyr gjør det i et kretsløp.
NTB SCANPIX Husdyr slipper ut klimagasse­r – men vanlig diesel tilfører atmosfaere­n en ekstra mengde, mens husdyr gjør det i et kretsløp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway