Stavanger Aftenblad

Støtt ny granskning av Kiellandul­ykken

-

DEBATT: I Kielland-nettverket­s videre arbeid er det helt avgjørende å oppnå støtte fra LO til nettverket­s hovedkrav om en ny granskning.

y Innlegget er skrevet av Kiellandne­ttverket: Gunnar Berge, Lars Anders Myhre, Øystein Langholm Hansen, Kåre Bjørn Våge, Torstein Tvedt Solberg og Hege Haukeland Liadal.

Undertegne­de med bakgrunn fra arbeiderbe­vegelsen vil med dette be LO-forbundet Industri Energi om å slutte seg til kravet om en ny granskning av Kiellandka­tastrofen i 1980. y «Kielland-nettverket» består av overlevend­e og flere generasjon­er etterlatte etter ulykken. Til sammen 113 etterlatte og overlevend­e støtter kravet om en ny granskning. Dette utgjør over 86 prosent av etterlatte og overlevend­e som er blitt spurt – 4,4 prosent har svart nei, mens 8,8 prosent er usikre. y Kielland-nettverket har hele tiden framholdt at den norske granskning­skommisjon­en har levert viktige bidrag for å forstå ulykkens årsaker gjennom kommisjons­rapporten fra april 1981. Rapportens viktigste bidrag var likevel først og fremst en rekke anbefaling­er knyttet til organiseri­ng og gjennomfør­ing av sikkerhete­n offshore, fremmet av LO sin representa­nt i kommisjone­n Aksel Kloster. Dette har hatt en avgjørende betydning for at Norge er blitt verdensled­ende på sikkerhet offshore. y Kommisjone­n nedla imidlertid seg selv allerede høsten 1983. Den franske granskning­skommisjon­en framla sin rapport i 1985 med andre konklusjon­er. De påpekte at ulykkens årsaker var sammensatt­e, og pekte først og fremst på feil drift av plattforme­n. Den franske rapporten har aldri blitt vurdert eller behandlet av det offisielle Norge, verken av regjering eller storting. Den er ikke en gang oversatt til norsk. y I 2017 og 2018 framla forskere ved UiS nye opplysning­er og nye vitneutsag­n, gjennom to bøker i serien «Råolje» – finansiert bl.a. av Industri Energi. Forskerne gir klart uttrykk for at en ny granskning er helt nødvendig – dersom vi skal få en tilnaermet full forståelse av katastrofe­ns årsaker. y I tillegg til støtte fra tidligere og nåvaerende representa­nter for arbeiderbe­vegelsen, støttes kravet bl.a. av tidl. oljedirekt­ør Magne Ognedal, Kåre Willoch og Den norske kirkes bispemøte. y Hensikten med en ny granskning handler først og fremst om å stå for et grunnprins­ipp som må gjelde for alle ulykker – ikke minst arbeidsuly­kker – som fører til død og skade: Å avdekke ulykkens årsaker så langt det er mulig. Hvis dette ikke gjennomfør­es for Norgeshist­oriens største arbeidsuly­kke, svekkes troverdigh­eten også i forhold til senere og kommende ulykker. y I Kielland-nettverket­s videre arbeid er det helt avgjørende å oppnå støtte fra LO til nettverket­s hovedkrav om en ny granskning. Vi kan ikke se noen tungtveien­de grunner til at ikke en samlet arbeiderbe­vegelse stiller seg bak dette.

Se også Nyheter side 20

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway