Stavanger Aftenblad

Lokal vipebestan­d er dessverre i fritt fall

-

VERN: Hvor er Stavanger kommune? Rogaland fylkeskomm­une. Bønder. Utbyggere. Har dere ikke et ansvar?

Johne Fosså

ville jeg etterlyse litt vern. Svaret jeg fikk av deres folk, var masse statistikk og hva de tenkte å gjøre på sikt.

Kontaktet også noen «grønne» partier uten at det kom noe fornuftig ut av det. To uker senere gikk alle fire kull i skurtreske­ren. Triste greier som kunne og burde vaert unngått. 2018 var lik. Da så jeg to par på samme marker. Begge reir gikk i den første slåtten, en av få slåtter dette året pga. tørt og fint vaer, men likevel nok til å stoppe klekking. Stavanger kommune har ifølge dem selv gått i gang med å registrere hekkende vipepar. Dette har de brukt årevis på å få til.

Opplaering i skånsom klipping

Dette var ikke på plass i 2018, og for å vaere aerlig så er jeg ikke optimist for 2019. Etter min mening burde dette vaert på plass for lenge siden. I tillegg må de snakke med bønder og andre som leier eller forpakter vekk marker. De som klipper gress, er mer og mer innleid. De må få en opplaering om skånsom klipping som tar vare på fuglelivet. Noen bønder gjør dette og har alltid gjort det. Lei dem inn og la de stå for opplaering­en.

Det finnes lyspunkter, på Jaeren er det flere. I Stavanger så jeg med selvsyn marker på Ullandhaug som ble skjermet i 2018. Har også sett bønder som markerer reir slik at disse blir spart. Er det så vanskelig å få til for alle? I tillegg burde Stavanger alliert seg med Sola, Randaberg og Jaer-kommunene for å få til et samarbeid. Ikke bare for viper og storspover, men også andre fugler og fauna som vi har et ansvar med å bevare. Kom på banen Stavanger kommune!

Første vipepar på plass

Hvor er Rogaland fylkeskomm­une? Hordaland har f.eks. hatt et eget prosjekt, «Vern vipa», i tre år. Hvor er Statens naturoppsy­n, er ikke dette noe dere burde brukt tiden på? Når kommune og fylkeskomm­une svikter! Tidlig mars 2019. Første vipepar på plass på marken ved Nesbuveien. Håper vi kan ta bedre vare på dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway