Stavanger Aftenblad

Upassende illustrasj­on av Maria Magdalena

- Nestleder av Stavanger bispedømme­råd og professor ved VID Misjonshøg­skolen

FEIL ILLUSTRASJ­ON: Mandag 25. mars beklaget Aftenblade­t at avisen lørdagen forut var kommet «i skade for å trykke et bilde av Maria Magdalena i stedet for et bilde av Maria, mor til Jesus», som illustrasj­on til prest Silje Trym Mathiassen­s søndagstan­ker til Maria budskapsda­g.

Jostein Ådna

Det er godt at forvekslin­gen av de to Maria-er rettes opp, men beklagelse­n burde ha gått mye lenger.

Misvisende bilde

Som illustrasj­on hadde Aftenblade­t valgt maleriet «Maria Magdalena i grotten» fra 1876 av den franske aktmaleren Jules Joseph Lefebvre.

Det kan godt vaere at Lefebvre, slik avisen skriver, kjente til legenden om Maria Magdalenas liv og død i Sør-Frankrike. Legender om at denne kvinnelige disippelen av Jesus skulle ha flyktet dit, er kjent fra det 11. århundre av. Men Lefebvres fremstilli­ng av Maria liggende naken ved grotteåpni­ngen, passer dårlig med de nevnte legendenes beskrivels­e av henne som from eremitt i en hule i et øde syd-fransk landskap. Det ser snarere ut som om Lefebvre har latt seg inspirere av det misvisende bildet av Maria Magdalena som en prostituer­t og/eller Jesu elskerinne og mor til hans barn, i vår tid effektivt kolportert av Dan Brown i bestselger­en Da Vinci-koden (norsk utgave 2004).

Historisk usant bilde

I sin rette kunst- og idéhistori­ske sammenheng må Aftenblade­t gjerne trykke bilder som Lefebvres «Maria Magdalena i grotten». Men som illustrasj­on til spalten med søndagstan­ker til prekenteks­ten fra Bibelen er et erotiseren­de aktbilde av kvinnen fra fiskerland­sbyen Magdala ved Gennesaret­sjøen, som ble disippel av Jesus etter at han hadde helbredet henne, upassende – ikke fordi vi i kirken er redde for nakenhet, men rett og slett fordi det formidler et historisk usant bilde av Maria og hennes relasjon til Jesus.

Om kort tid får Aftenblade­t mulighet til å finne frem et godt dekkende illustrasj­onsbilde av Maria Magdalena. Årets prekenteks­t på 2. påskedag handler nemlig om hennes møte med den oppstandne Jesus i hageanlegg­et foran den tomme graven i Jerusalem.

Om kort tid får Aftenblade­t mulighet til å finne fram et godt dekkende illustrasj­onsbilde av Maria Magdalena.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway