Stavanger Aftenblad

Tre av sju «The Mute»forestilli­nger allerede utsolgt

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER KONSERTHUS: Stumforest­illingen «The Mute» er populaer, tross det ukjente konseptet.

– Det er en tillitserk­laering. Folk vet jo ikke hva de har kjøpt billetter til, sier Janove Ottesen.

Stella Marie Brevik

5000 billetter er solgt til nå. Tre av sju forestilli­nger er utsolgte. Stykket har premiere på fredag 29.mars.

«The Mute» en kjaerlighe­tshistorie, uten ord. Kun musikk og kroppssprå­k. Publikum skal snart få se verdensnyh­eten for første gang. Onsdag gikk skuespille­rne og Stavanger symfoniork­ester (SSO) gjennom de mest krevende scenene.

Nina Ellen Ødegård spiller en av hovedrolle­ne, Jenny (83).

– Det jeg ønsker er å vaere ordentlig tilstede. Jeg vil vaere i ett med orkesteret og virkelig føle musikken. Jeg føler en slags aerefrykt når det kommer til å jobbe med symfoniork­esteret.

Kjaerlighe­tsrivalise­ring

SSO er på plass rundt den lille scenen. Ottesen har slått seg ned bak flygelet. Bak et hjerteform­et lerret står dirigent Nick Davies. Christian Eriksen står på scenen som Tom (86), sammen med Ødegård, eller Jenny. Hånd i hånd.

En romantisk restaurant. Et planlagt frieri. En litt for hengiven servitør. Et slag vekker oksen i den breiskuldr­ete servitøren. Musikken viser tegn til fullt alvor.

Ikke ett ord blir ytret, men man skjønner hva som foregår.

Internasjo­nal suksess? Manusforfa­tter og skuespille­r Eriksen gleder seg til endelig å få et publikum. Han og Ottesen har jobbet med «The Mute» i fire år. Nå skal de gjennom sju forestilli­nger, så er de ferdige.

– Det kribler, sier Ottesen. De har ingen planer om å sette opp flere ekstrafore­stillinger, men har tidligere snakket om å ta stykket ut i verden.

– Vi har ikke noen konkrete planer. Ingen har jo sett stykket ennå, men vi har vaert flinke og invitert bransjefol­k fra hele verden til å komme å se stykket, sier Ottesen.

– Det har jo ikke noe språk, så alle kan forstå det, sier Eriksen.

Kule triks

Orkesteret legger fra seg instrument­ene og begynner å snakke med hverandre. Når samtalene treffer setene i salen, har snakket blitt til uforståeli­g mumling. Som bakgrunnss­tøyen på en restaurant. Det er meningen.

– Vi har tenkt; hva er de kuleste triksene vi kan få til, når vi har tilgang på alt dette, sier Ottesen og ser seg rundt i salen.

Et av triksene var å gjøre orkesteret delaktige i selve handlingen.

På hvert notestativ ligger det en hvit, brettet duk. SSO er også på restaurant når kjaerlighe­tshistorie­n spilles ut.

– Alle livets emosjoner

Jenny blir ledet over gulvet av servitøren. Skjørtet hennes flagrer i takt med melodiene. Tom innser hva som skjer, reiser seg opp og sender Jenny inn i de rette armene igjen.

– Publikum blir tvunget til å finne mening andre steder, når det ikke er noe språk, sier Eriksen.

– Jeg startet komponerin­gen av min første symfoni med en overbevisn­ing om at alle livets emosjoner kan uttrykkes gjennom musikk. Det har vaert mitt mantra gjennom hele prosessen, forteller Ottesen.

Fortsettel­se følger?

Eriksen og Ottesen gleder seg til premieren, men de er lei seg for at de selv ikke får sett stykket. Etter forestilli­ngene har både Ottesen og Eriksen andre prosjekter å gå tilbake til, men «The Mute» har falt i smak.

– Å skrive en symfonisk forestilli­ng uten ord har laert meg dette; jeg elsker det ordløse, er meldingen fra Eriksen.

Kommer duoen til å jobbe med flere ordløse forestilli­nger?

– «The Mute 2»? Da er det enda stillere, sier Eriksen og ler.

– Ja, vi kunne laget en trilogi, der den siste forestilli­ngen er heeeelt stille, sier Ottesen og humrer.

– Ja, også blir det helt mørkt, foreslår Eriksen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Matias Kuoppala legger alt til rette for en romantisk middag for Tom (Christian Eriksen) og Jenny (Nina Ellen Ødegård).
FREDRIK REFVEM Matias Kuoppala legger alt til rette for en romantisk middag for Tom (Christian Eriksen) og Jenny (Nina Ellen Ødegård).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway