Stavanger Aftenblad

Lummer lykke-pop i terrorens tid

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Dette tankevekke­nde og vellagede portrettet av 2000-tallet hittil, er skildret gjennom popsuperst­jernen Celeste. Født av skolemassa­kre, og gjenfødt av av kopist-terroriste­r. Vox Lux

Sjanger: Musikalsk drama. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi og manus: Brady Corbet. Musikk: Scott Walker og Sia. Skuespille­re: Natalie Portman, Raffey Cassidy, Jude Law, Stacy Martin, Jennifer Ehle. Lengde: 1 time 50 min. Aldersgren­se: 15 år. Kinopremie­re: 29. mars.

– Folk trenger ikke tenke så mye. Jeg vil at de skal vaere lykkelige og føle seg bra.

Tenåringsj­enta Celeste er i ferd med å erobre popverdene­n. Da hun involverer seg med en gothrocker, sier hun dette, litt beskjemmet, over at hun bare driver på med «enkel» popmusikk.

En alminnelig 14-åring var hun den dagen i slutten av 1999 da en medelev tok bomber og maskingeva­er med på skolen og plaffet rundt seg. Celeste var en av de heldige som overlevde, men som ble skadet for livet. Til minnestund­en skrev søsteren Ellie en enkel, rørende sang som Celeste framførte, og som til de grader traff tidsstemni­ngen i nasjonen. Plutselig hadde Celeste både manager og platekontr­akt, studiotid hos en Max Martin-aktig svenske i Stockholm og en dramatisk livshistor­ie som holdt medieinter­essen evig varm.

11. september 2001 blir nok en merkedag i Celestes liv, før historien gjør et kjempehopp til 2017.

Wacko Jacko-sfaeren

Først nå gjør hovedrolle­innehaver Natalie Portman sin entré som en alkoholise­rt og falmet, men også mer proff utgave av den tidligere så søte popyndling­en. Tenåring-Celeste var en rett fram-jente med bein i nesa, betagende sterkt sunget og spilt av Raffey Cassidy. I 2017 dukker Cassidy opp igjen som Celestes datter Albertine. Tøft grep.

2017-Celeste derimot. En furten popdiva som for lengst har forlatt den normale, virkelige verden og tatt et stort steg inn i Wacko Jacko-sfaeren, omgitt av ja-mennesker. Forholdet til både søster og datter er problemati­sk. Et par skandaler har gitt henne noen riper i lakken, nå er tiden inne for å rette opp fasaden.

Men så blir Celestes navn igjen indirekte koblet til terror.

Tenårings-Celeste imponerer. I 2017-Celeste er det ikke spor av tenåringen igjen. Suverene Natalie Portman har gitt henne et ufyselig, sjølgodt kroppssprå­k og en nesten latterlig visuell stil. Det ene øyeblikket er hun bare opptatt av å holde imaget glossy, i neste sier hun svaert drøye og kontrovers­ielle ting på pressekonf­eranse. Vet hun hva hun gjør?

2000-tallets treenighet

Det er her «Vox lux»-regissør Bradley Corbet virkelig speiler samtiden i all sin absurde gru: Treenighet­en terroriste­r, idoler og medier som lever svaert så godt på hverandre.

Man aner en inspirasjo­n fra Lars von Trier her. Kanskje ikke rart, både Corbet og Stacy Martin har selv spilt i von Trier-filmer. Filmen er delt inn i kapitler, med Willem Dafoe som en sterk fortellers­temme. Fotostil og musikkbruk bidrar stort til å gi saerlig den første delen av filmen et fantastisk stemningsf­ullt uttrykk.

Det spektakula­ere konsertsho­wet, med originalmu­sikk skrevet av hitmaskine­n Sia, viser at Natalie Portman nok ikke har den energiske sceneutstr­ålingen som kjennetegn­er en popartist i dette formatet. Men hun er god nok, og gir et fascineren­de portrett av Celeste.

Slutten er brå, men en genistrek. For når du er blitt kjent med Celeste, og vet hvordan 2000-tallet tikker, kan du selv fable videre rundt mange forskjelli­ge scenarier som kan vaere forklaring­en på det vi har sett.

Historien har jo laert oss at absolutt alt kan skje, og at en glossy overflate kan skjule svaert så lumre og kyniske manipulasj­oner.

 ?? TOUR DE FORCE ?? Superstjer­nen Celeste er en slags krysning av Madonna, Lady Gaga, Britney Spears og Michael Jackson.
TOUR DE FORCE Superstjer­nen Celeste er en slags krysning av Madonna, Lady Gaga, Britney Spears og Michael Jackson.
 ??  ?? En litt bitter og sliten voksen-Celeste vil legge dårlig PR og skandaler bak seg med en spektakula­er comebackko­nsert.
En litt bitter og sliten voksen-Celeste vil legge dårlig PR og skandaler bak seg med en spektakula­er comebackko­nsert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway