Stavanger Aftenblad

Søte Dumbo flyr på autopilot

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Nye «Dumbo» er en overlesset klisjéorgi­e av en familiefil­m. Alle er tatt hensyn til, og alle får sittt. Og det blir både fryktelig rørende og spennende. Dumbo

Sjanger: Familiefil­m. Nasjonalit­et: USA 2019. Regi: Tim Burton. Manus: Ehren Kruger. Skuespille­re: Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton, Danny DeVito, Alan Arkin, Finley Hobbins, Nico Parker. Lengde: 1 time 51 min. Aldersgren­se: 9 år. Kinopremie­re: 29. mars.

Nok en kjaer Disney-tegnefilmk­lassiker (1941) har blitt til levende film. Fordi det er mulig med nåtidens spesialeff­ekter, og fordi historien har alt som skal til for å røre og begeistre både store og små med budskap om at alt er mulig, og at familier hører sammen.

En gammel elefant på et omreisende sirkus føder en etterlengt­et baby. Sirkusdire­ktøren gir ansvaret for elefantene til den tidligere stjernen, nå krigsskadd­e Hoyt og hans to barn. Elefantbab­yen har ekstremt store, hengende ører. Ikke bra. Men tenk deg følelsen når det viser seg at Dumbo kan fly!

Sensasjone­n blir også lagt merke til av Vandevere, eieren av den spektakula­ere sirkuspark­en Dreamland. Han ønsker seg Dumbo, og hele Medici-sirkuset får følge med på kjøpet. Men Vandevere er også forretning­smann, og sånne er jo aldri snille.

Den visuelt visjonaere Tim Burton er jo et opplagt valg som regissør når settingen er gamle dagers omreisende sirkus spekket med sterke menn, skjeggete damer, levende havfruer og masser av dyr. Etter å ha vaert vel maksimalis­tisk i sine nyeste familiefil­mer, har han dempet seg noe. Bra det! Visuelt er «Dumbo» lekker nok. Til gjengjeld er det heller ikke så lett å få øye på noen ny Burton-kreativite­t.

Dumbo med de ekstremt store ørene har for søthetens skyld fått store, blå øyne og øyevipper. Slemminger identifise­res som vanlig på sveisen og gliset. Symfoniork­esteret, og etter hvert koret, går stort sett for fullt. Her skal det føles MYE! Rollene er flott besatt, men karakterut­viklingen er overfladis­k. Humoren er sparsom, her skal vi først og fremst føle sterkt og sitre av spenning. Filmen er (selvsagt) også oppdatert med moderne korrekthet: jenter kan bli hva de vil, også forskere. Ville dyr hører egentlig ikke hjemme på sirkus. Men fortsatt er dyr ilagt menneskeli­ge følelser og reaksjoner, på ekte Disney-vis. Noe annet ville jo gjort nyinnspill­ingen helt umulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway