Stavanger Aftenblad

Redningstj­enester skal vaere gratis

-

LEDER: Saldo på bankkontoe­n skal ikke avgjøre om folk i livsfare skal få hjelp. Det betyr også at de som er rike, bør slippe å betale.

Etter den spektakula­ere redningsak­sjonen etter at cruiseskip­et Viking Sky fikk motorstopp på Hustadvika forrige helg, er det stilt spørsmål ved om rederiet eller andre ansvarlige bør betale for den omfattende og meget kostbare aksjonen. Rederen bak Viking Sky, Torstein Hagen, er skatteflyk­tning i Sveits. Han regnes som en av Norges aller rikeste personer, men betalte bare 60 000 kroner i skatt til det norske fellesskap­et i 2017. Mange finner det både provoseren­de og umoralsk at rederen sannsynlig­vis slipper å betale for aksjonen.

Dette er lett å forstå. Norges spesielle sjøområder og ekstreme natur på fastlandet, har ført til en eksplosjon i nye former for turisme. Noen utfordrer naturkreft­ene i fjellvegge­ne våre, andre velger fysisk mindre utfordrend­e former, som for eksempel liggestole­ne på dekket av et cruiseskip.

Det gjør at det stilles helt nye krav om både kompetanse og kapasitet til alle de som inngår i de forskjelli­ge delene av en redningsak­sjon. Her er blant annet bidraget fra frivillige organisasj­oner helt avgjørende for at det skal gå bra.

Det er det såkalte gratisprin­sippet som slår inn når alarmen går. Staten tar ikke betalt for å redde menneskeli­v. Fra det øyeblikk det blir slått alarm, skal all innsats brukes til å redde liv, ikke til å sjekke betalingse­vne eller forsikring­ene til dem som har havnet i problemer. Det gjelder også når problemene helt eller delvis er selvforsky­ldte. Dette prinsippet må vi ta vare på.

Samtidig er dette et område som er i en så rivende utvikling, at det ikke må vaere noe i veien for at kommersiel­le, offentlige og frivillige aktører setter seg sammen for å diskutere hvordan vi kan finansiere en framtidig redningstj­eneste.

Statsminis­ter Erna Solberg innrømmet i Stortinget onsdag at Norge ikke ville kunne håndtert en cruiseulyk­ke lenger nord og ved Svalbard like godt som havariet på Hustadvika. Det sier seg selv at helikopter­beredskape­n er dårligere, lysforhold­ene verre (i vinterhalv­året) og vaerforhol­dene vanskelige­re i det stadig mer populaere svalbardom­rådet.

På Hustadvika tok det 19 timer å frakte under 500 av de 1373 om bord. Selv med nye helikopter­e er det begrenset hvor mye denne kapasitete­n kan økes. I verre tilfeller er det mindre tid å gå på og passasjera­ntallet kan vaere betydelig høyere enn 1373. Like mye som å diskutere redningsbe­redskapen og finansieri­ngen av dem, blir det derfor å tenke gjennom hvordan slike oppgaver kan løses.

Det er det såkalte gratisprin­sippet som slår inn når alarmen går.

 ?? SVEIN OVE EKORNESVÅG / NTB SCANPIX ?? Det velsmurte norske redningsap­paratet i sving under redningsak­sjonen sist helg.
SVEIN OVE EKORNESVÅG / NTB SCANPIX Det velsmurte norske redningsap­paratet i sving under redningsak­sjonen sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway