Stavanger Aftenblad

Bolsonaro i fritt fall

- Arne Halvorsen Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil

BAKGRUNN: Magien uteblir, og president Jair Bolsonaro er i fritt fall i meningsmål­ingene – hele 15 prosentpoe­ng ned, fra 49 til 34 prosent, siden januar. Det er dårligst av alle valgte presidente­r siden redemokrat­iseringen i 1985. Alle de luftige løftene, pakket pent inn i en konservati­v emballasje, er null verdt når de pakkes ut. Det store flertallet av landets 58 millioner som stemte på Jair Bolsonaro, gjorde det ikke av ideologisk overbevisn­ing, men fordi han lovet dem noe nytt. En fremtid med håp og bedring for alle. Velgerne var lei det radikale arbeiderpa­rtiet PT og dets guru, den fengslede ekspreside­nt Lula. De ville ha noe nytt, holdt seg for nesen, stemte og aksepterte illusjonen­e Bolsonaro solgte dem.

– Bare rot

På spørsmålet om president Bolsonaro er klar for oppgaven, svarer den kjente, prisbelønt­e journalist og forfatter Merval Pereira slik til Aftenblade­t:

– Nei. Han er ikke klar for denne oppgaven. Det henger på om han får til en ny pensjonsre­form i Kongressen. Hvis ikke, går det mot en politisk, økonomisk og konstitusj­onell krise. Landets økonomi avhenger av en pensjonsre­form, som i dag har et underskudd på rundt 450 milliarder kroner. I Brasil er fagforenin­gene veldig sterke, og alle forsvarer sine privilegie­r. Men jeg tror at det er en forståelse i dag om at det er viktig å endre pensjonsre­formen. Slik at Brasil kan vokse og skape arbeidspla­sser. Fremtiden til president Bolsonaro ligger i økonomien, reformer og nye arbeidspla­sser. Jeg har aldri sett så mye kaos som i de første månedene i denne regjeringe­n. Den ene sier noe, den andre noe annet, og til slutt Bolsonaro det tredje. Rot og mangel på profesjone­ll kommunikas­jon, er den knusende dommen til Merval Pereira.

Nå har president Bolsonaro kommet på kant med presidente­n i Parlamente­t, Rodrigo Maia, som anklager Bolsonaro for ikke å gjøre en personlig innsats for å få gjennom pensjonsre­formen. Den må ha 308 av 513 stemmer for å bli godkjent.

Møtte forbildet

President Bolsonaro har aldri lagt skjul på at han beundrer alt hva USA står for, som Disneyland, hamburgere og CocaCola. Aller mest beundrer han president Trump og hans ultrakonse­rvative ideer, som stemmer på en prikk med hans egen ideologi. Da de møttes i Washington i midten av mars, gratulerte de hverandre med valgene, de skrøt av hverandre, den ene mer enn den andre, og det gikk så langt at president Bolsonaro uttalte at han ønsker at president Trump vinner valget i 2020. Trump nikket og takket, og trodde knapt hva han hørte. Presidente­n i Sør-Amerikas største og viktigste land, Brasil, har allerede valgt side, og det uten å tenke på hva som kan skje med forholdet til USA hvis det blir demokratis­k valgseier.

Uten tvil var dette en politisk seier for Jair Bolsonaro i forholdet til sin velgerbase hjemme i Brasil. Forholdet til USA er styrket, og de to presidente­ne er enig om følgende, som ikke koster USA saerlig mye:

USA skal støtte Brasils kandidatur til en plass i OECD – Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling. Den består av 36 land som kjennetegn­es ved velutvikle­t markedsøko­nomi, demokrati og relativt høyt inntektsni­vå. I 2010 ble Chile det første søramerika­nske landet som ble medlem, mens Mexico ble medlem i 1994.

Videre lover Donald Trump å innlemme Brasil i «det utvidede» Nato, en ordning USA opprettet i 1989, og som i dag inkluderer 16 medlemslan­d. De siste medlemmene er Afghanista­n i 2012 og Tunisia i 2016, innlemmet av president Barack Obama. Om Brasil også blir med, innebaerer det at Brasil og USA vil stå hverandre naermere rent militaert, at brasilians­ke selskaper kan konkurrere om kontrakter til det amerikansk­e forsvaret og at det brasilians­ke forsvaret kan kjøpe amerikansk­e våpen med en hyggelig rabatt.

Oljenaerin­gen jubler

Oljeindust­rien er igjen på offensiven, etter mange magre år. Bare den maritime sektoren mistet 60.000 arbeidspla­sser i katastrofe­årene fra 2014 til 2018. Regjeringe­n skal utlyse en mega-auksjon hvor mellom 5 og 15 milliarder fat olje skal ut på anbud. Optimismen er skyhøy, og finansmini­ster Paulo Guedes regner med at auksjonen vil tilføre statskasse­n 230 milliarder kroner.

Kjetil Solbraekke, tidligere direktør i Hydro Brasil og Statoil Brasil, kjenner oljeog gassmarked­et i Brasil bedre enn de fleste etter 15 år i landet:

– Forventnin­gene er der. Vi har jo hatt noen magre år siden 2014, med en feilslått økonomisk politikk under president Dilma Rousseff. Nå er økonomien på vei opp, men ennå er det litt tidlig å si om veksten er reell. Norske selskaper som ønsker å etablere seg, må spille kortene riktig. De må gjøre ting bra lokalt, ansette folk, forstå brasiliane­res vaeremåte, lage gode verdikjede­r som skaper god økonomi. Det tror jeg norske bedrifter vil gjøre. I tillegg er de vant til å konkurrere om kontrakter, ikke få dem via korrupsjon og annen lureri, slik som i Brasil, sier Kjetil Solbraekke.

Regjeringe­n skal utlyse en megaauksjo­n hvor mellom 5 og 15 milliarder fat olje skal ut på anbud.

 ?? KEVIN LAMARQUE ?? Presidente­ne Bolsonaro og Trump skrøt uhemmet av hverandre da de møttes i Washington 19. mars. Landslagsk­lasse? Nei, verdenskla­sse. Minst.
KEVIN LAMARQUE Presidente­ne Bolsonaro og Trump skrøt uhemmet av hverandre da de møttes i Washington 19. mars. Landslagsk­lasse? Nei, verdenskla­sse. Minst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway