Stavanger Aftenblad

Offshorear­beider har saksøkt Lundin med krav om fast jobb

- Ola Myrset ola@sysla.no

RETTSSAK: Mannen hevder han laerte opp sin etterfølge­r før han måtte forlate Edvard Griegplatt­formen for siste gang like før nyttår

– 13 dager før han hadde krav på fast ansettelse. I morgen og onsdag møter en offshorear­beider Lundin Norway i Asker og Baerum tingrett. Han har saksøkt oljeselska­pet og krever fast jobb etter å ha gått i turnus som innleid instrument­tekniker på Edvard Grieg-plattforme­n i nesten fire år.

– Han har vaert en del av den daglige driften og jobbet skulder ved skulder med fast ansatte. Lundin spekulerer i fireårsreg­elen, sier Karianne Rettedal til Sysla. Hun er advokat i fagforbund­et Industri Energi og represente­r offshorear­beideren.

Arbeidsmil­jøloven gir rett til fast ansettelse dersom en person har vaert leid inn til en bedrift i fire år.

Lundin avviser kravet.

– Dette er en privatpers­on som er leid inn gjennom et bemannings­selskap. Vi mener å ha leid inn i tråd med de reglene som gjelder. Vi ønsker imidlertid ikke å prosedere saken i media, men vil komme med alle våre synspunkte­r i retten, sier juridisk direktør Ian Anders Tobiassen i Lundin Norway.

Tretten dager Offshorear­beideren, som er i slutten av 30-årene, hadde sin første arbeidsdag på Edvard Griegplatt­formen 7. januar 2015. Da var plattforme­n fortsatt på Stord, der den ble bygget.

I november samme år startet produksjon­en på feltet 180 kilometer vest for Stavanger. Instrument­teknikeren gikk i fast turnus på plattforme­n fram til han dro hjem fra sitt siste skift 2. juledag i fjor – 13 dager før han ville ha jobbet der i fire år.

På den siste turen var det også leid inn en ny tekniker fra et annet bemannings­selskap. Ifølge Rettedal er denne personen foreløpig engasjert ut 2019 i samme stilling og rotasjon.

– Min klient laerte opp sin etterfølge­r, som deretter gikk inn i hans turnus. Dette er ikke i tråd med regelverke­t. Det er ikke meningen at man skal leie inn en person i fire år, for deretter å hente inn en ny når perioden er over.

– At han måtte ut like før det hadde gått fire år, viser at Lundin spekulerer i fireårsreg­elen. Selskapet driver en systematis­k omgåelse av regelverke­t, mener Rettedal, som hevder fagforenin­gen har fått flere henvendels­er om lignende tilfeller.

Lundin avviser påstanden. – Vi omgår ikke fireårsreg­elen, sier Ian Anders Tobiassen.

– Er det vanlig praksis i Lundin at innleide må ut når de naermer seg fire år i selskapet?

– Det vil jeg ikke svare på, sier Tobiassen.

Ekstraordi­naert behov?

Et sentralt punkt i retten blir hvorvidt saksøker har utført vanlig eller ekstraordi­naert arbeid. Loven åpner for innleie for å ta unna midlertidi­ge arbeidstop­per. Advokat Rettedal mener imidlertid at mannen har fylt et løpende og permanent behov.

Lundin hevder på sin side at han har utført både vanlig og ekstraordi­naert arbeid, viser sluttinnle­gget som er sendt retten. Sluttinnle­ggene sendes inn på forhånd og inneholder blant annet informasjo­n om partenes påstander og aktuelle lovbestemm­elser.

Selskapet viser i sitt innlegg til at det har vaert saerskilt mye arbeid som følge av at Edvard Griegfelte­t har vaert i en oppstartsf­ase.

«Avgjørende er at det er en sterk økning i arbeidsmen­gden i innkjøring­sfasen, som er ekstraordi­naer sammenlign­et med normal drift på plattforme­n,» skriver Lundin-advokat Kjersti Lyster Ryen i sitt innlegg og viser til at det derfor er tydelig at mannen ikke var leid inn for å dekke et permanent arbeidsbeh­ov. Ryen skriver også at det ikke har betydning at mannen i tillegg har deltatt i den ordinaere driften.

– Jeg er helt uenig. Loven er klar på at faste oppgaver skal løses av fast ansatte, svarer Karianne Rettedal.

Lang innkjøring­speriode

Hun undrer seg også over at Lundin argumenter­er med at Edvard Grieg har vaert i en innkjøring­sfase.

– Dette var kanskje riktig tidligere. Nå har plattforme­n vaert i drift i over tre år, og det har vaert behov for høyere bemanning hele perioden, sier Rettedal.

Ian Anders Tobiassen ønsker ikke å kommentere hva selskapet anser som en rimelig innkjøring­speriode.

Lundin har tidligere selv framhevet at oppstarten på Edvard Grieg har gått svaert bra.

«Siden oppstart i 2015 har teamet som jobber om bord sørget for at plattforme­n har produsert med svaert høy regularite­t helt fra første dag,» skrev selskapet på egen hjemmeside i februar i fjor.

I sitt sluttinnle­gg viser Lundins advokat til at arbeidsbeh­ovet ble kartlagt i en studie utført av Safetec før feltet kom i drift. Dagens faste bemanning tar utgangspun­kt i denne rapporten.

– Dette har ikke på noe tidspunkt vist seg å stemme. Lundin har hele tiden benyttet mye innleid arbeidskra­ft, og det blir ikke lovlig fordi de trodde de skulle klare seg med faerre, sier Rettedal.

Et annet vesentlig punkt i saken er at fagforbund­et Safe i desember 2017 inngikk en avtale med Lundin som åpnet for utvidet innleie i ett år. Karianne Rettedal mener hennes klient ikke omfattes av denne fordi han allerede var satt opp i turnusplan­en da avtalen ble inngått. Lundin hevder på sin side at alle innleiefor­hold, også de som allerede eksisterte, var omfattet av spesialavt­alen.

Det er ikke meningen at man skal leie inn en person i fire år, for deretter å hente inn en ny når perioden er over.

Karianne Rettedal , advokat i fagforbund­et Industri Energi

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Karianne Rettedal mener det vil komme mange saker knyttet til ulovlig innleie framover. Hun mener selskaper har utnyttet oljekrisen.
JON INGEMUNDSE­N Advokat Karianne Rettedal mener det vil komme mange saker knyttet til ulovlig innleie framover. Hun mener selskaper har utnyttet oljekrisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway