Stavanger Aftenblad

– Flere konfliktsa­ker om innleie nå når oljekrisen er tilbakelag­t

-

RETTSSAK: Nedturen i oljebransj­en etter

2014 gjorde at mange oljearbeid­ere var fornøyd så lenge de hadde jobb. – Selskapene utnyttet desperate arbeidere, sier advokat.

Karianne Rettedal, advokat i fagforbund­et Industri Energi, har jobbet med ulovlig innleie i mange år. Under oljekrisen har det vaert få slike saker på bordet, men nå begynner det å bli flere.

– Vi ser allerede et oppsving og venter mer framover. Nå kommer de som under oljekrisen ikke våget annet enn å akseptere innleie. Mange har bare vaert glade for å ha jobb, sier Rettedal til Sysla.

– Jeg tror selskapene har utnyttet oljekrisen og desperate oljearbeid­ere. Mange benytter seg av innleie i større grad enn loven gir rom for. Det er viktig å følge opp slike saker for å unngå at praksis endres fra hovedregel­en om fast ansettelse, legger hun til.

Rettedal er klar på hva som er Industri Energis standpunkt: Innleie skal skje i tilfeller der arbeidsopp­gaven er midlertidi­g. Målet er ikke at det skal bli slutt på all innleie av arbeidskra­ft.

– Vi anerkjenne­r behovet for å leie inn ved sykdom og ekstra aktivitet. Men langvarig, planlagt innleie vil forbundet til livs, sier hun.

Unntakstil­stand

Wenche Voll-Tungland og Helen Totland Christense­n er advokater i rådgivning­s- og revisjonss­elskapet EY, der de gir kundene juridiske råd knyttet til arbeidsliv og innleie. De kjenner seg igjen i Rettedals utsagn.

– Vi er veldig enige i at det vil komme flere slike saker nå, sier Voll-Tungland. Advokatene mener det har vaert en slags unntakstil­stand i bransjen under krisen.

– Det har vaert en periode med mye nedbemanni­ng. Situasjone­n har vaert vanskelig både for bedrifter og ansatte. Derfor har det vaert forståelse og fred mellom partene. Nå er det høyere aktivitet, og da endrer situasjone­n seg, sier Christense­n.

– Med bedre tider blir det nok mer oppmerksom­het rundt disse spørsmålen­e, mener Voll-Tungland.

Skjevt maktforhol­d

Juristene peker på to hovedgrunn­er til at de har hatt faerre innleiesak­er de siste årene: y Det har vaert mindre innleid arbeidskra­ft i de fleste virksomhet­er som følge av lavere aktivitet. y Arbeidstak­erne har ikke turt å

stå opp for rettighete­ne sine. – De har vaert redde for å bli stående uten jobb. Derfor har de ikke ønsket å komme på kant med arbeidsgiv­er. Høyere aktivitet gjør det lettere å ta opp kampen, blant annet fordi arbeidstak­erne har flere alternativ­er i andre bedrifter, sier Voll-Tungland og peker på at det er et misforhold i styrkeforh­oldet mellom partene i denne typen saker.

– En enkelt arbeidstak­er blir liten i møte med store bedrifter, sier hun.

EY-advokatene kommentere­r ikke detaljer rundt Lundin-rettssaken, men bekrefter at dette er et typisk eksempel på en slik sak. Generelt sier de at regelverke­t gir mindre rom for innleie i store selskaper.

– De har ofte mange prosjekter gående og dermed et større behov for permanent arbeidskra­ft. Ved løpende behov er det veldig vanskelig å komme unna fast ansettelse, sier Christense­n.

Hun viser også til at arbeidsmil­jøloven ble ytterliger­e strammet inn ved nyttår. Det skal gjøre det vanskelige­re å benytte seg av innleid arbeidskra­ft uten legitim begrunnels­e.

– Lovens hovedregel om fast ansettelse er styrket, og rommet for å ty til innleie svekket, sier Christense­n, som også tror manglende kunnskap om detaljene i lovverket er en viktig årsak til konflikter knyttet til innleie.

Ingen endring

Jan Hodneland er arbeidsliv­sdirektør i bransjefor­eningen Norsk olje og gass, der oljeselska­pene er organisert.

– Jeg har ikke observert noen spesiell endring hos våre medlemsbed­rifter når det gjelder praksisen rundt innleie, sier Hodneland.

– Så du er uenig i at selskapene har utnyttet situasjone­n de siste årene?

– Ja, jeg har ikke noe grunnlag for å hevde at de har det, sier Hodneland.

– Det vil alltid vaere litt innleie, men jeg har ikke inntrykk av at situasjone­n forandret seg betydelig under krisen, legger han til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway