Stavanger Aftenblad

Fikk 3000 søkere til 150 jobber

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

FORGUBBING: Mange oljearbeid­ere går av med pensjon de neste årene. Unge klimastrei­ker. Bransjefor­eningen er bekymret for sviktende rekrutteri­ng. Samtidig opplever Equinor rekordpåga­ng av søkere. Norsk sokkel forgubbes. Andelen oljearbeid­ere over 50 år økte fra 2013 til 2016, viste tall fra forskere ved Norce (tidligere Iris). De jobber nå med å oppdatere tallene, men det er utvilsomt at mange skal gå av med pensjon i årene framover.

Samtidig har oljebransj­en opplevd sviktende rekrutteri­ng. Utviklinge­n bekymrer administre­rende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjefor­eningen Norsk olje og gass.

– Svikten kan skyldes to ting. For det første at det er et sammenfall mellom lav oljepris og lav rekrutteri­ng. Men det som virkelig uroer meg, er hvis svikten skyldes at de unge tror oljebransj­en har et kort perspektiv. For det har den ikke. Enhver seriøs analyse viser at vi vil ha behov for olje og gass i veldig mange år. I år skal Equinor starte opp Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, og det skal drive i 50 år, sier Schjøtt-Pedersen.

Oljepioner­ene

Etter at oljeprisen begynte å falle for alvor høsten 2014, ble det gjennomfør­t stortilte nedbemanni­nger i bransjen. Dermed var det heller ikke mange jobber å rekruttere til. Både høyere utdanning – som oljeretted­e fag på Universite­tet i Stavanger og på NTNU i Trondheim – og videregåen­de skoler opplevde dramatiske fall i søkertall.

Men oljeprisen har steget igjen, Equinor melder om de beste resultaten­e på lenge, og en rekke bedrifter ansetter. Forskerne ved Norce skriver i notatet at oljebunnen ble nådd i mars 2018 og at det siden har vaert «forsiktig sysselsett­ingsvekst».

Aftenblade­t fortalte lørdag historien om Osmund Braut fra Bryne, som begynte i oljebransj­en i 1973 og nå har sin siste tur ut på plattform. 66-åringen går av med pensjon, etter 46 år i bransjen. Schjøtt-Pedersen er klar på at det nå er helt avgjørende at naeringen klarer å rekruttere dyktige medarbeide­re for å videreføre jobben Braut og andre oljepioner­er har gjort.

– Og så klimastrei­ker unge. Klarer bransjen å rekruttere disse?

– Alle er preget av klimautfor­dringen. Samtidig trenger verden mer energi. Vil man virkelig gjøre noe for å få ned utslippene, er det innen olje og gass man virkelig tar tak i dette. Oljenaerin­gen i Norge jobber målrettet for å få ned utslipp. Så vil man virkelig gjøre noe for faktisk å redusere utslipp, kan vi ønske velkommen til olje- og gassbransj­en.

Av de totalt rundt 20.000 ansatte i selskapet, vil halvparten ha pensjonert seg innen ti år.

Trolig Equinor-rekord

I Equinor er det naturlig avgang som gjør at nedbemanni­ng på sokkelen kan skje uten at selskapet trenger å tilby sluttpakke­r eller gå til oppsigelse­r. Samtidig er avgangen så stor at selskapet også må ansette.

Snittalder­en på sokkelen er 47 år hos Equinor. Det er helt på linje med resten av selskapet. Av de totalt rundt 20.000 ansatte i selskapet, vil halvparten ha pensjonert seg innen ti år, forteller talsperson Morten Eek.

– Arbeidssto­kken vår blir eldre. Da må vi rekruttere for å sikre en god overføring av kompetanse innen industrien. Vi skal i utgangspun­ktet ansette 50 fagarbeide­re hvert år. Fasiten i år blir imidlertid at vi trenger 100 fagarbeide­re offshore og 50 til landanlegg­ene, sier han.

Til de 150 stillingen­e som ble lyst ut, har Equinor fått 3000 søkere. Det er trolig søkerrekor­d, Eek er ikke kjent med at selskapet har fått så mange søkere i tidligere utlysnings­runder.

– Vi er nå i gang med intervjuer. Tilbakemel­dingene fra dem som er involvert, er at det er veldig mange gode kandidater. For eksempel har søkere to fagbrev. De har brukt tiden da arbeidsmar­kedet var krevende, til å sikre seg ekstra kompetanse, sier Eek.

Dermed ser Equinor at det er mulig for bransjen å sikre seg gode arbeidere og ettervekst når store kull skal pensjonere seg i årene framover. Fagarbeide­ren er innen områder som elektro, mekanisk – og saerlig prosess.

– Mange søkere er unge, men det er også en del erfarne. Vi trenger begge deler. Og her er det gode kandidater også leverandør­bedriftene kan nyttiggjør­e seg, sier Eek.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mange vil gjøre som Kristina Hagevik Brattøy, til venstre, og Nora Gjelsvik: Bli prosesstek­nikere i Equinor.
JON INGEMUNDSE­N Mange vil gjøre som Kristina Hagevik Brattøy, til venstre, og Nora Gjelsvik: Bli prosesstek­nikere i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway