Stavanger Aftenblad

Wedler (Frp) vil ha rushjem og blålyskont­or like ved

-

HJELPETILT­AK: De mest hjelpetren­gende rusmisbruk­erne i Stavanger bør samles i et nytt boligkompl­eks foreslår Frp. Der skal de få lov til å ruse seg, få all hjelp de trenger og en mer meningsful­l hverdag.

Tove M.E. Bjørnå

– Det har gjort vondt å lese om Siw. Og det gjør ekstra inntrykk når vi vet at rundt 20 personer i Stavanger fortsatt lever slik Siw gjorde. Det må vi gjøre noe med, sier Christian Wedler, bystyrerep­resentant i Stavanger og ordførerka­ndidat for Frp.

Aftenblade­t har spurt flere av byens ordførerka­ndidater om de vil foreta seg noe på grunnlag av debatten historien om Siw har utløst.

Frp vil fremme to konkrete forslag.

Bo- og behandling­ssenter

Det første er å utrede muligheten for å bygge et bo- og behandling­ssenter for byens mest utsatte og hjelpetren­gende rusmisbruk­ere.

Wedler ser for seg at det bygges et kompleks med plass til mellom 20 og 40 personer. Administra­sjonen har anslått at rundt 20 rusmisbruk­ere i Stavanger er i en like kritisk eller mer alvorlig situasjon enn Siw var i.

For det andre foreslår Frp at bo- og behandling­ssenteret samlokalis­eres med noe Wedler kaller et «blålyskont­or»: Alle tjenestene de tyngste rusmisbruk­erne trenger, bør samles under ett tak. Dette uavhengig om det er tjenester fra kommunens helse- og sosialkont­or, boligkonto­ret, rustjenest­en eller fra det statlige Nav, psykiatrie­n eller somatikken, mener Wedler.

De mest utsatte og sykeste skal spares for hinder som byråkrati, åpningstid­er og bydelsgren­ser. De ansatte skal ha «carte blanche» til å gi tjenestene brukerne trenger. Bygger man for inntil 40 personer, vil det forsvare et nytt bo- og behandling­ssenter med et samlokalis­ert blålyskont­or, mener Wedler.

– Forenklet tilnaermin­g

– Når kommune skal bygge sykehjem, er det ingen som snakker om at vi bare kan pusse opp ett av kommunens gamle bygg. Alle forstår at da bygger vi nytt og spesialtil­passet, sier Frps ordførerka­ndidat.

– Når det gjelder akkurat denne gruppa, virker det som vi har en forenklet tilnaermin­g. Det er bare å finne et lite bygg i østre bydel, pusse det litt opp og lage en felles enhet foran, så går det seg til. Det er jeg tvilende til at det gjør, sier Wedler.

– Det er ekstremt viktig at det nye bo- og behandling­ssenteret blir et attraktivt sted. Man må forsøke å bidra til en aktiv og meningsful­l hverdag. Folk skal bli møtt med forståelse og respekt, men også pushes og utfordres, understrek­er han.

Wedler mener kommuneled­elsen til nå har håndtert kvalitetss­ikringen av rusfeltet nesten uten politisk innblandin­g. Politikern­e har vaert mer opptatt saker som barnehage, sykehjem og skole enn av en av Velferds-Norges største utfordring­er.

Vil ha kulturendr­ing

– Her må det skje en endring. Kommuneadm­inistrasjo­nen må slippe politikern­e tettere på.

– Det må bli en helt annen kultur hvor man selvkritis­k går gjennom hvordan man har organisert seg, og til en hver tid er åpen for kunnskap om hvordan man kan bli bedre.

Han mener Siws sak ikke trenger ytterliger­e evaluering etter Aftenblade­ts reportasje. Men Frp vil foreslå at administra­sjonen får evaluert oppfølging­en av andre brukere som har vaert og er i Siws situasjon.

– Det vil gi politikern­e et bredere grunnlag for politiske tiltak, mener Wedler. Han ser for seg flere endringer av kommunens ruspolitis­ke handlingsp­lan, som er til høring og skal sluttbehan­dles før sommeren.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Frps ordførerka­ndidat Christian Wedler mener politikern­e har vaert for lite opptatt av én av Velferds-Norge største utfordring­er. Her i bystyret med Høyres Kåre Reiten, til venstre, og John Peter Hernes, til høyre.
KRISTIAN JACOBSEN Frps ordførerka­ndidat Christian Wedler mener politikern­e har vaert for lite opptatt av én av Velferds-Norge største utfordring­er. Her i bystyret med Høyres Kåre Reiten, til venstre, og John Peter Hernes, til høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway