Stavanger Aftenblad

SV strupet debatten om bompenger

-

GARDERMOEN: Rogaland SV-forslaget om nei til bompengefi­nansiering av veier bråstoppet på SVlandsmøt­et i helga.

I stedet valgte landsmøtet å ta opp en uttalelse om jernbane i nord til behandling. Her var kravet at bygging av Nord-Norge-banen må inn i neste Nasjonal transportp­lan (NTP).

Et mindretall i landsstyre­t, bestående av blant andre Rogalands Eirik Faret Sakariasse­n og fylkeslede­r Ingrid Fiskaa, ville heller behandle forslaget fra Rogaland SV, om å si nei til bompengefi­nansiering av veier.

Saken fikk nasjonal medieoppme­rksomhet før landsmøtet, og dette var en av sakene det var knyttet størst forventnin­ger til.

– Det er synd at vi ikke får en god debatt om alternativ­ene til bompenger på dette landsmøtet. For SV må det vaere viktig å vise tydelig hvordan vi forener kampen mot forurensni­ng og kampen mot forskjelle­r på en måte som folk flest er med på, mener Sakariasse­n.

Ordførerka­ndidat Heidi Bjerga (SV) i Sandnes er veldig skuffet, men setter pris på at både partileder og partisekre­taer ville ha saken behandlet.

– Det er et signal om at det er en viktig debatt som vil komme.

– Det var aldri snakk om nei til bompenger som prinsipp?

– Det var nei til bompenger fordi bompenger betyr mer vei, men ja til trafikkreg­ulering som rushtidsav­gift. Bompenger er sosialt urettferdi­g. Derfor er det nødvendig å gjøre noe, sier Bjerga.

Imidlertid fikk Rogaland SV blant annet gjennomsla­g for å utfordre Erna Solberg og Nato til å starte forhandlin­ger om atomnedrus­tning umiddelbar­t.

«Å stanse det nye atomkapplø­pet handler om våre og våre etterkomme­res muligheter for et godt liv. Nedrustnin­g vil frigjøre milliarder, som heller må brukes til å fjerne årsakene til konflikt og krig, redusere de økende forskjelle­ne mellom fattig og rik og løse klimakrise­n mens det ennå er tid», heter det.

PS! Sakariasse­n tok kampvoteri­ng mot Lars Haltbrekke­n om fast plass i SV-sentralsty­ret, men måtte ta til takke med 2. varaplass. Snorre Valen erstattes av Torgeir Knag Fylkesnes som ny SV-nestleder etter en svaert jevn duell mot Kari Elisabeth Kaski.

 ?? BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Nei til bompengede­batt, men ja til Rogaland SVs forslag om en offensiv for atomnedrus­tning. Her Mona Berger (førstekand­idat for SV i Trondheim) og Mikkel Grüner (førstekand­idat for SV i Bergen).
BERIT ROALD, NTB SCANPIX Nei til bompengede­batt, men ja til Rogaland SVs forslag om en offensiv for atomnedrus­tning. Her Mona Berger (førstekand­idat for SV i Trondheim) og Mikkel Grüner (førstekand­idat for SV i Bergen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway