Stavanger Aftenblad

Her er spørsmålen­e «Kielland»overlevend­e vil ha svar på

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Førte hastverk for å gjøre «Alexander L. Kielland» klar til boreoppdra­g for Shell til at det ble utført improviser­t og ulovlig reparasjon­sarbeid om bord?

Tor Gunnar Tollaksen

Hvem godkjente reparasjon­sarbeidet i et av stagene på «Alexander L. Kielland» og hvorfor ble fireårskon­trollen av plattforme­n utsatt bare tre dager før ulykken?

Dette og flere andre spørsmål ble tatt opp under lørdagens årsmøte og seminar i «Kielland-nettverket» i Stavanger.

Hvem bestilte sveiserne?

– Det foregikk mye arbeid på riggen, noe det hadde gjort lenge. Manndører sto åpne og det var slanger på dekk, sier «Kielland»overlevend­e Per Mangseth til Aftenblade­t.

Mangseth jobbet for Teknisk Isolering. Sammen med radioopera­tør Harry Vike og Kåre Magne Kvåle som jobbet for rederiet Stavanger Drilling og Anders Helliksen, som jobbet for Nymo OIC, var han på «Kielland»-nettverket­s årsmøte lørdag.

Ingen av de fire var underrette­t om arbeidet som foregikk på «Kielland», men beskjeden som Anders Helliksen fikk om å «pakke skipssekke­n for i morgen skal vi flytte», viser at rederiet kan ha hatt hastverk med å overholde oppstart av borekontra­kten med Shell – et arbeid som skulle starte på britisk sektor i midten av april.

Sent om kvelden 26. mars 1980 steg nemlig to sveisere om bord i Alexander L. Kielland»-plattforme­n i Nordsjøen. Svenske Tommy Andersson og irske Robbie Morrisson kom fra selskapet Nicoverken og skulle utføre reparasjon­sarbeid i et av stagene på «Alexander L. Kielland».

I den åpne, tilgjengel­ige informasjo­nen finnes det ikke noe svar på hvem som hyrte inn reparasjon­sarbeidet, hvem som ga tillatelse til at reparasjon­ene kunne foregå i åpen sjø og hva de egentlig skulle reparere.

Spørsmålet er bare ett av mange som ble diskutert på «Kiellandne­ttverkets» årsmøte lørdag, hvor det ble gjort opp status om hvor vi står i dag – og hvilke sentrale spørsmål som fortsatt er ubesvart.

Skulle «Kielland» videre?

Den norske granskings­kommisjone­n forholdt seg ikke til dette reparasjon­sarbeidet i det hele tatt. Men på «Kielland»-plattforme­n sto det 36 flasker med oksygen og acetylen i umiddelbar naerhet til stedet hvor to av de seks stagene for D-søylen var festet til plattformd­ekket, peker professor Marie Smith-Solbakken på i en nylig publisert forsknings­artikkel.

Allerede dagen etter ulykken lanserte Stavanger Drilling selv muligheten for en eksplosjon overfor Aftenblade­t. Direktør Alf Kaasen i Stavanger Drilling og de to plattforms­jefene Kjetil Hauge og Odd Halvorsen uttalte følgende: «Hvis det virkelig har skjedd en eksplosjon, har de to stagene som stiver av D-søylen røket tvers over, dermed har søylen vridd seg og gått i stykker», uttalte de tre.

24. mars 1980, bare tre dager før ulykken, fikk «Kielland» også utsatt fireårskon­trollen til juli 1981. Egentlig var det planlagt at plattforme­n skulle til land, men en forsinkels­e av hotellplat­tformen «Henrik Ibsen», som skulle erstatte «Kielland» gjorde sitt til at «Kielland» ble vaerende lenger enn planlagt på Ekofisk-feltet.

«Kielland»-nettverket lurer på om disse forholdene bidro til at Stavanger Drilling i stedet for å ta riggen til land, ville sende den direkte til britisk sektor for å rekke oppstart av Shell-kontrakten.

Vitneutsag­n om at riggen var i ferd med å bli klargjort for boreoppdra­g, boreutstyr­et som ble lastet om bord og at riggarbeid­ere ble flydd ut til plattforme­n, er forhold «Kielland»-nettverket støtter seg på når det mener at dette er spørsmål som må bringes på det rene i en ny gransking.

Overlevend­e Kåre Magne Kvåle, som også fulgte med under arbeidet med byggeprose­ssen av «Kielland» i Frankrike, lurer på hvor dokumentas­jonen er blitt av for reparasjon­sarbeidet, mens de andre overlevend­e peker blant annet på hvorfor Det Norske Veritas ga tillatelse til å utsette klassingen. Selv sier overlevend­e Per Mangseth at han fikk beskjed om å si opp jobben i Teknisk Isolering for å starte som borearbeid­er i Stavanger Drilling på sin neste tur.

Teknisk ekspert på pentagonri­gger, Nils Gunnar Gundersen uttalte under diskusjone­n at sveising i strukturen ikke under noen omstendigh­eter er forsvarlig i åpen sjø og sa at ingen ville godkjent dette.

Hva med DNV?

Tidligere høyesteret­tsadvokat Pål Mitsem, som selv gransker «Kielland»-saken på eget initiativ, mener det må komme en nøye gjennomgan­g av Det Norske Veritas, DNV, sin rolle i «Kielland»saken. Han minner om at de franske rettsoppne­vnte ekspertene var kritiske til DNVs arbeid på «Kielland».

Roy Erling Furre i «Kielland»nettverket sier at det nå skal jobbe videre med punktene og tankene som kom fram. Han noterer seg at det er bevegelse i saken, men er klar på at Industri Energi må med på laget for at dørene inn til LO og Arbeiderpa­rtiet skal kunne åpnes for alvor når det gjelder ny gransking.

– Vi ser at mange av de som var likegyldig­e eller avmålte tidligere til en ny gransking, nå har snudd. Etter hvert som ny kunnskap og info om saken kommer fram, blir flere og flere tilhengere av ny gransking, sier Furre.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Overlevend­e fra «Alexander L. Kielland»-ulykken er klar på at det må en ny gransking til for å få avdekket de faktiske forholdene rundt ulykken. Fra venstre: Per Mangseth, Harry Vike, Kåre Magne Kvåle og Anders Helliksen.
PÅL CHRISTENSE­N Overlevend­e fra «Alexander L. Kielland»-ulykken er klar på at det må en ny gransking til for å få avdekket de faktiske forholdene rundt ulykken. Fra venstre: Per Mangseth, Harry Vike, Kåre Magne Kvåle og Anders Helliksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway