Stavanger Aftenblad

Unngå denne tabben når du har fått steinsprut på frontruten

- Ashild.breian@schibsted.com

SPREKK: Det er lett å utsette en reparasjon av steinsprut på frontruten. Men du gjør lurt i å reagere raskt.

Åshild Breian

Har du hørt det lille kneppet når en stein treffer frontruten på bilen? Du er ikke alene. Våren er høysesong for steinsprut. Antall glasskader på bil er fordoblet de siste ti årene. Forsikring­sutbetalin­gene er naer femdoblet de siste 20 årene: I fjor ble det utbetalt 1,6 milliarder kroner i erstatning for glasskaden­e.

– Steinsprut oppstår som oftest på veier hvor det er høy fart, som på E6 og E18. Det typiske er at steinen slynges ut fra dekket på bilen foran og treffer i nedre del av frontruten. Når det er kaldt ute, og du begynner å varme opp bilen innvendig, brer sprekken brer seg utover. Det skjer fordi det oppstår en spenning i glasset, sier kvalitetsl­eder Per Erik Engh i Riis montasje i Sandvika.

En rosett av sprukket glass og en stor sprekk som naermest deler frontruten i to, ble resultatet da en istapp falt fra et tak og traff midt på frontruten til en Nissan Leaf. Ved siden av står en Landrover hvor en stein har truffet i ytterkante­n av frontruten. Da oppsto det raskt en sprekk over store deler av glasset.

Syv biler skal få ny frontrute på verkstedet i Sandvika denne dagen. Bakruten på en Tesla innebaerer mest jobb, ifølge bilglassmo­ntør Tim Stavnsborg.

Så lenge du har kasko eller delkasko dekker forsikring­en skifte av frontrute, men de fleste har en egenandel. Den varierer avhengig av selskap og hva du har avtalt for din forsikring. Det kan vaere en annen egenandel enn ved en karosseris­kade. Det kan dreie seg om et par tusen kroner.

NAF: Beskytt skaden

Ved å reagere med en gang du får et lite steinsprut­merke på ruten, kan du spare egenandele­n på 2000 kroner. Får man steinsprut i frontruten, er det ofte mulig å få dette reparert i stedet for å skifte hele ruten.

– En steinsprut kan over tid utvikle seg til en større sprekk som ikke lar seg reparere. Det lønner seg å få vurdert og reparert skaden raskt så man slipper å skifte hele ruten, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

Forsikring­sselskapet dekker de hundrelapp­ene det koster å lime ruten. Du kan lime flere skader. Og ruten blir så god som ny, ifølge bilglassmo­ntøren.

– Hvis det er vanskelig å få dette til med det samme, kan man feste en liten gjennomsik­tig tape over skaden slik at skitt og lignende ikke kommer ned i glasset, sier Sødal.

Ikke ulovlig med lite merke Det er i utgangspun­ktet ikke ulovlig å kjøre med sprekk i frontruten i Norge. Men er sprekken for stor slik at den hindrer sikten eller at den er i synsfeltet, er den ulovlig.

– Vår anbefaling er å få skaden vurdert, og eventuelt skifte frontrute så raskt som mulig. Frontruten er også en del av bilens baerende konstruksj­on. En hel frontrute er viktig for sikkerhete­n, påpeker Sødal.

Han har følgende råd til bilførere på veier som er fulle av grus:

– Skal man unngå steinsprut­skader nå, kan det vaere lurt å vaere litt ekstra oppmerksom i forbindels­e med påkjørings­feltene på motorveien og holde litt avstand til de som kommer inn på motorveien og øker farten, tipser Sødal.

Hold god avstand Informasjo­nssjef Sigmund Clementz i forsikring­sselskapet If sier seg enig med NAF: Det er ikke så mye du kan gjøre for å unngå steinsprut.

– Ett råd gjør sjansen for å bli rammet litt mindre, og det er å holde god avstand til bilen foran. Vi går nå inn i den verste steinsprut­tiden på året, nemlig overgangen mellom vinter og vår. Før gater og veier blir børstet og vasket, ligger det mange steiner og mye grus ute i veibanen, sier Clementz.

Clementz anbefaler også å reparere steinsprut med en gang.

– Spenninger i ruten og små sand- og støvpartik­ler som legger seg i sprekkene i steinsprut­en, påvirker skaden mer eller mindre fra første stund. Frontruter har sensorer eller tråder som ikke fantes for noen år siden. Det fører til at ruten i flere tilfeller byttes, sier Clementz.

Han anbefaler generelt å ha bilen i orden før du begir deg ut på bilferie. Du kan oppdatere deg på hvilke regler som gjelder i 13 europeiske land her.

 ?? ÅSHILD BREIAN ?? Bilglassmo­ntør Tim Stavnsborg skifter inntil syv frontruter om dagen. Denne bilen har fått en isklump midt på frontruten.
ÅSHILD BREIAN Bilglassmo­ntør Tim Stavnsborg skifter inntil syv frontruter om dagen. Denne bilen har fått en isklump midt på frontruten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway